ma.AquaFans.ru

Анубија

Фотографија на АнубијаФотографија на Анубија

Сè за Анубија
Анубија (лат. Анубија) - Претставник на родот на водните тропски растенија, припаѓа на семејството Aroidae (Araceae).
Анубија расте во тропски шуми, мочуришта и карпести терени покрај потоците и реките..
Претставници на родот се наоѓаат во африканските тропски предели: Гвајана, Гана, Брегот на Слоновата Коска, Мали, Либерија, Заир, Габон, Ангола, Кејп Верде, Конго, Сиера Леоне, Екваторска Гвинеја итн..
Во природата, растение од време на време може да биде целосно во водата, но, како по правило, нејзините лисја се наоѓаат над неговото ниво. Затоа, развојот на анубиите е помалку активен кај аквариумите, тие се значително инфериорни во растот од нивните колеги, кои се наоѓаат во палдуари или стаклена градина.
Anubias - притаен зимзелена билки кои имаат задебелени ризоми и кратки интероди.
Фабриката има неколку лисја. Нежните ливчиња, понекогаш со ретки мали шила. Лебни плочи со различна форма: овални, лансиолатни, елипсоидни, триаголни, полу-стрела, уво во форма, полу-срце. Листовите обично се кожени, мазни, понекогаш на долната страна со испакнати примарни и средни странични вени. Латералните примарни вени се цирус, а секундарните вени се циркусни-паралелни, додека терциерните вени се нормални на нив..
Анубија се карактеризира со сипоиден вид на разгранување. Водечката оска на растението формира систем на пукање со ограничен раст на врвот, кој се развива од пупките на пукањата од претходната. Во секоја гранка 1-3 inflorescences. Висината на peduncle е приближно иста како и висината на петилите, понекогаш малку пократка од нив. Постелнината има овална или овално-елипсовидна форма, без стегање, е малку поделена на чинија и цевка, за време на цветањето е широко отворена, малку завиткана во основата.
По цветни, капакот на inflorescence се затвора, а по зреењето плодот не паѓа. Бојата е монофонична, претежно зелена, понекогаш крема или црвеникава, побледа внатре.
Увото на анубиите е цилиндрично, многу подолго или пократко од лежиштето. Цветовите на женката се густо распоредени, понекогаш и малку лабави. Zoneенската зона е во непосредна близина на машката и пократка од неа. Повремено, на неа се наоѓаат бисексуални или стерилни цвеќиња. Машката област е целосно репродуктивна.
Периант е отсутен, цвеќињата се од ист пол. На машкиот цвет, како по правило, од 3 до 8 stamens, кои се споени во обратната пирамидална синандрија. Темите се долги, споени. Врзивот е исто така фузиран, месести, густ, понекогаш невидлив поради протокот, понекогаш не е доста споен на врвот, со мали дупки во празнините. Тека маргинална или латерална, целосно покријте ја синандрија од дното до врвот. Поленот е мал (24 микрони), разни варијанти со сферична форма. Гиноециумот е оваиден, јајниците 2-3 јајници, анатропски јајници, има многу од нив во гнездото. Плацентата е аксијална - јајникот е подебел од колоната - широка стигма во форма на диск, бела, розова или зелена.
Мултисеменско овошје, во форма на бобинки, од сферично до јајце-форма, разни нијанси на зелена боја.

Кога растат анубии во аквариумAnubias во аквариум фотографија

Anubias во аквариум фотографија

Треба да се има предвид дека на растението му треба огромна количина органски материи, така што почвата мора да биде хранлива. Водата во аквариумот треба да биде топла (од 26 до 28 степени), како и чиста, што пак предвидува негова редовна промена, најмалку 1 пат неделно. Важна улога во одгледувањето на анубија игра осветлување. Мора да биде умерено. Со својот вишок, листовите на растението ќе се здобијат со сино-зелена боја, што укажува на појава на алги во аквариумот, а во иднина тоа може да предизвика негова смрт. Анубија се размножува во аквариумот, одвојувајќи го делот со мал број лисја од ризомот.

Каламус тревни
Кога одгледувате растение во стаклена градина, треба да запомните и за хранлива почва, висока влажност, силна амбиентална светлина и температура од најмалку 26 степени.

Анубијата цвета може да ја задоволи само стаклена градина или палдуари. Иако, сепак, понекогаш - ова се случува во аквариумот

.

Видови на Анубија

Слика на видови на Анубија

Анубија Афзелиус или Анубија Афзелиус (Anubias afzelii)

Анубија Афсели

фото Анубија Авзели

Расте покрај бреговите на реките, во мочуриштата на Гамбија, Мали, Гвинеја-Бисау, Гвинеја, Сиера Леоне и Сенегал. Анубија Афзели е многу популарна кај акваристите.
Анубија Афзели се карактеризира со светло зелено одделно растечко зеленило, нејзиниот облик е овален, врвот е заоблен, основата е во форма на клин, малку насочена кон крајот. Лесна плоча долга 20 см, ширина до 10 см. Долги сечи. Висината на стеблото на растението во поволни услови може да достигне 50 см, но во аквариум 25 см е неговата максимална висина. Голем ризом со моќни корени. Околу десетина сорти на Анубија Афзели може да се најдат во аквариуми.

Анубија Афзели е чуден растение, па затоа не се препорачува за почетник акварист. Во аквариум, растение најдобро се сади на страничните wallsидови во позадина. Анубија расте полека.
Параметри на водата минимална температура 24 ° С; тврдоста и киселоста на водата се неважни. На растението му е потребна чиста вода, затоа е неопходна добра филтрација и редовна промена. Кога органската материја се акумулира на лисјата, старите лисја се уништуваат, 2-3 грла силни лисја остануваат на грмушката.

Опции за осветлување за Анубија Афзели

Оптимално дифузно, умерено осветлување. Како вештачко осветлување, пожелно е да се користат флуоресцентни светилки во тандем со блескаво ламби со моќност не повеќе од 60 вати, чија сијалица е мат. Поставете ламби над растенијата. Со вишок на светлина, на лисјата се појавуваат зелени алги, што негативно влијае на нејзината состојба. Дневните часови во 11-12 часот ќе одговараат на Анубија.
Почва за растението мора да биде хранлива. Поради моќниот коренов систем, растението не е чудно од големината на честичките на подлогата. Кога садите растение во нова почва под корените, се додаваат хранливи адитиви: тиња од стар аквариум, глина и тресет адитиви. Почвен слој - до 10-15 см.
Во влажна стаклена градина или палудариум, фабриката се чувствува многу подобро отколку во аквариум.

Репродукција Анубија Афсели

Во процесот на живот, растението формира странични процеси со кои може да се пропагира. Кога садите пука, ризомот треба да биде погребан во земјата до основата на листовите. Кога е засадено големо растение со развиен ризом, само корените се закопани во почвата, оставајќи го ризомот на површината. Размножувањето на семето на анубиите во вештачки услови е практично невозможно. Семињата формирани само во палудариумот и, како по правило, се инфериорни.Ubуџе од Анубија или Анабиас нана

(Anubias barteri var. Nana)
Ubуџе од Анубија или Анабиас нана

фото анубија nана

Родното место на растението е тропските предели на Камерун. Dуџе Анубија расте по бреговите потоци, реки и мочуришта, како по правило, целосно потопени во вода. Корен на дрво корени, камења, поретко - во земјата.
Anubias nana има скратена дршка, на неа е розета од лисја од ливчиња. Фабриката е мала, расте во просек до 8-12 см Цврста, овална лисна плоча, чија основа е заоблена, со остар врв, брилијантно зелена боја, до 8 см во должина и до 4 см во ширина. Петиоле кратка, не повеќе од 5 см. Ануба ризом разгранета, притаена и целосно покриена со лисја.
Неколку аквариумски џуџести растенија во преден план се засадени истовремено во аквариумот. Ризомот на растението може да се прицврсти на лебдечки дрвја, без камен или да се продлабочи во земјата. Анубија расте бавно, иако по некое време формира добро набиен тепих, кој станува засолниште за некои жители на аквариумот. Anubias nana се развива подеднакво мерено и во воздухот и во водата во текот на целата година. Благодарение на тврдите лисја, растението ќе се чувствува смирено во аквариумот со цихлиди.

Опции за осветлување за Anubias Nana

сака сенка, врз основа на ова, осветлувањето не треба да биде светло, во спротивно растението ќе биде покриено со алги и ќе земе грозен изглед. При избор на вештачко осветлување, подобро е да се фокусирате на флуоресцентни светилки од типот LB со пресметка од 0,3 W на 1 литар или лампи со блескаво чии светилки се мат. Исто така, Анубаја мора да биде заштитена од директна сончева светлина. Дневни часови - од 12 часа.
Параметри на вода: температура 22-28 ° С (на температура под 20 ° С анубиите не растат), киселост (pH) 6-7,5, цврстина (dGH) 2-15 °. Фабриката се развива добро во чиста, добро филтрирана вода, така што нејзината замена е неопходна секоја недела за една четвртина од волуменот на вода.

Почва: На Анубија Нана му е потребна почва богата со хранливи материи. Ситните камчиња и груб речен песок можат да бидат добар подлог. Коренскиот систем на растението продира плитко во почвата. За време на садењето на анубиите, ризомот треба да се остави на врвот, а само корените треба да се продлабочат. Кога растението расте, се крева значително над површината на почвата, формирајќи плексус на корени. Anуџињата од анубија кои растат во аквариум практично не треба да се хранат со минерални ѓубрива.

Репродукција Анубија Нана

може да се пропагираат со процеси што се формираат на ризом. Кога на овој процес се формираат 5 или 6 летоци, може да се одделат и трансплантираат на друго место.
Dуџестар Анубија може да се одгледува во влажна стаклена градина или во палдуариум на температура не пониска од 26 ° С. Почвата мора да биде составена од тресет, хумус, песок и сода земја. Под услови на стаклена градина, анубиите растат како во аквариум, така што неколку пати месечно може да се напои со комплексни ѓубрива.


Anubias heterophyllous (Anubias heterophylla) или Anubias Congolese (anubias congensis)

Анубија Конго
Се јавува на сивата мочуришна земја на Африка (Екваторска Гвинеја, Камерун, Конго, Габон, Заир, Ангола). Во природата, растението е делумно потопено во вода..
Анубија Конго се развива бавно. Плочата е елипсоидна или ланзолатна, зелена, кожана, долга 10 до 38 см, ширина 3 до 13 см. Врвот е остра на врвот, основата може да биде остра и тркалезна, кратка во форма на стрела или копја, рабовите се малку брановидни. Плоча со лисја со јасно дефинирани главни и странични вени. Петиоле на анубија е малку помалку или еднаква на листот. Должина на педикулата 5-27 см. Покривниот лист достигнува должина од 4,5 см, кога зрел, се отвора широк. Цветовите се мали, поврзани со пајажина, кои скоро половина се испакнати над лежиштето. Многу мали семиња. Ризомот е месести, густ, притаен, понекогаш разгранет, подрежен корен со форма на врвца. Анубија достигнува висина од 25-60 см Буш со ширина од 15 до 25 см.
Анубија Конго се најдобро расте во палвариум, каде што растението може целосно да се развие. Во висина, може дури и да достигне 1 m, а должината на листовите ќе биде околу 40 см. Во аквариум, анубите растат бавно, листовите стануваат помали.
Anubias multifolia се чувствува добро во тропски голем аквариум. Можете да го засадите во позадина или во средината на аквариумот. Тревојадните риби се рамнодушни кон него. Кога стеблото на цвеќе се појавува во Анубија, подобро е да се ослободите, бидејќи растението губи многу сила на крајот на цветниот период.

Неопходни параметри за чување на анубија варифолија во аквариум

температура од 24-28 ° С, pH 6-8, цврстина 2-16 °. Умерено осветлување. Песочна глинеста почва (можна е убав чакал).

Репродукција Анубија Конго

размножен со семе и поделба на ризом. Ризомот прво се дели на делови со 3-4 лисја, а потоа се засадува. Остава без лисја се остава во водата додека не се формираат лисја и корени..

Anubias gracilis (Anubias gracilis)


Анубија благодатна
Татковина - Сиера Леоне и Гвинеја. Фабриката претпочита сенка на дрвјата, влажна околина покрај бреговите на реките, езерата, потоците што се полни со вода за време на сезоната на дождови (во овој период растението е под вода некое време).
Ризом од анубија благодатна до 1,5 см дебелина.Петиол долга 60 см, кратка вагина. Листната плоча е зелена, во форма на срце, кожа, долга 10 до 40 см и ширина од 20 см, посочена на врвот, заоблена во основата. Должина на педикел од 6 до 15 см. Покривање на лист до 3 см во линеарна, елипсоидна форма. Спадикс до 3 см во должина, со многу цвеќиња. Анубија благодатно цути од доцна зима до доцна пролет.
Благодатната Анубија претпочита влажна стаклена градина, но може да се чува и во аквариум, само пространа, голема големина. Кога се сади во аквариум, фабриката се аклиматизира за неколку месеци. Анубија е благодатно високо растение, па затоа е подобро да го поставите во позадина во аквариум. Растот на растенијата е многу бавен.
Услови за оптимална содржина на благодатна Анубија: температура 22-30 ° C, pH 6,6-7,0, цврстина 5-15 °. Фабриката нормално се развива само во чиста вода, па затоа е неопходно да се обезбеди неговата моќна филтрација и неделна промена. Преку каллива вода, низ дупките се формираат на листовите на Анубија. За растението, подобро е дифузно осветлување. Инсталирајте ги лампи со блескаво ладење со замрзнати колби или флуоресцентни светилки од типот LB со пресметка од 0,3 W на 1 литар. Анубија не толерира директна сончева светлина. Дневни часови - 12 часа.
Благодатната Анубија ќе расте добро во почвата добиена со мешање на песок или ситно чакал со хумус од бука и зеленило од глина. Хидропоничкото култивирање е можно.
Благодатната Анубија треба да биде засадена така што нејзиниот моќен ризом не е закопан, но останува на површината. Тие копаат само во корените што се оддалечуваат од него, инаку ризомот може да изгние.
Репродукција: Анубија благодатно се пропагира со делење на ризомот. Поделена е на делови со 3-5 лисја. Без остатоци парчиња се оставаат во водата додека не се формираат лисја и корени..

Анубија Бартери

Анубија Бартер

фото Анубија Бартер

Татковина - Централна и Западна Африка. Анубија Бартер е фабрика за -убители на сенките, пронајдена по бреговите потоци, реки, мочуришта што се полни со вода за време на сезоната на дождови..
Листовите на Анубиас Бартер се асиметрични, изедени од розета, со различни нијанси на зелена, густа, сјајна на врвот, и кадифена на дното. Во основата, листот е во форма на срце, покриен со бели дамки. Листовата плоча е долга 10 см и 5 см ширина На долната страна на листовите, главната вена е јасно изразена, формирајќи ребро. Вени странични незабележливи. Сечи малку подолги или испрскајте ги со листот. Ризомот е густ, притаен, понекогаш разгранет. Подредените корени се длабоко длабоки во почвата. Висината на Анубиас Бартер се движи од 25 до 30 см.
Анубија Бартер, како и многу други видови на анубија, расте бавно. Високите растенија се садат едно по едно во аквариум, а ниски растенија се засадени во група. Анубија се чувствува добро под вода. Во палудариум, растението исто така може да се одгледува. Благодарение на тврдите лисја, Анубија Бартер не се плаши од тревопасни риби.

Услови за оптимално одржување на Anubias Barter: температура 26-28 ° С, ниво на pH 6,4-7,8, цврстина 2-15 0. Редовна промена на водата е задолжителна. Осветлувањето е дифузно. Фабриката може да се вкорени во груба почва или песок со додавање на јаглен од бреза.
Репродукција: Анубија Бартер се пропагира од растенија ќерки кои пораснале од пупки од ризом.

Анубија Бартер

Анубија Бартер - разновидна (Anubias barteri var. "Разновидна")
Анубија Бартер

Се однесува на декоративните форми на Анубиас Бартер, кои се одликуваат со присуство на светла светлина, понекогаш дури и бели ќелави точки на листовите.
Не постои недвосмислено толкување на потеклото на таквата шема. Некои експерти тврдат дека ова е резултат на избор на селекција, додека други сметаат дека растението заразено со вирус. Во секој случај, оваа лисна боја нема негативен ефект врз развојот на анубиите; згора на тоа, му дава светла личност.
Anubias разновидна - универзална фабрика, подеднакво погодна за одгледување во аквариуми, и за одгледување во стаклена градина или палдуари. Иако големината на растението е прилично скромна, сепак е подобро да му се обезбеди простран аквариум, висок најмалку 40 см. Разновидна Анубија засадена во центарот или во позадината.

Оптималните услови за задржување се исти како и за сите анаргии на Бартер

Подлогата треба да му обезбеди на растението масти, богати со хумус. Неорганската аквариумска почва мора да биде дополнета со гранули.
Стекнување на Анубија...
Ако одлучите да купите Anubias, важно е да обрнете должно внимание на неговиот изглед. Не можете да купите растение од палети со ладна вода. Обрнете внимание на листовите на анубиите, тие треба да се вклопуваат бурно и да не се распаѓаат. Ризомот не треба да биде лигав. Ако растението е заболено, има специфичен мирис на гниење..
Сето погоре е само плод на набудување на овој вид аквариумско растение и собирање на разни информации од сопственици и одгледувачи. Ние би сакале да споделиме со посетителите не само информации, туку и живи емоции, дозволувајќи ви да поцелосно и посилно навлезете во светот на аквариумот. Регистрирајте се, учествувајте во дискусиите на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите хидробиони, ќе ги опишете нивните одлики, ќе ги споделите со нас вашите успеси и радости, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите. Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.

Интересно видео за Анубија

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Анубија