ma.AquaFans.ru

Анубија нана во аквариум

Зошто anubias nana стана толку популарно растение за аквариум? Дали има некакви недостатоци? Како да се грижиме за него? Во статијата, читателот ќе најде одговори на овие и други прашања поврзани со хидрофит..

Anubias nana е толку популарна што подеднакво веројатно може да се најде во домашните биотопи на почетници и искусни акваристи.

Изглед и структура

Anubias nana (друго име е „џуџе“) (лат. Anubias barteri var. Nana) - подвидови на Анубија Бартер. Хидрофит. Фабриката се чувствува одлично не само во вода, туку и во влажен воздух..

Анубија Нана е зашеметена. Расте до 10 см во висина, понекогаш малку повеќе, но не и над петнаесет. Неговите лисја се тврди, темно зелени, сјајни, скоро овални, со големина од 3-4 см, понекогаш поголеми, но не повеќе од 7 см. Петиолите се силни, лисјата цврсто го покриваат ризомот.

Коренот не продира длабоко во земјата, туку се шири над него. Во овој случај, растението цврсто се држи до подлогата со мали гранки на корените.

Централниот дел на коренот е моќен и густ, издолжува додека расте грмушката, а од притаен ризом растат нови лисја. Самохрани лица со текот на времето формираат густи густини.

Како резултат на селекција од џуџести анубиа, беа добиени неколку сорти кои се разликуваат по големина, форма и шема на лисните плочи.

Но, високата морфолошка варијабилност на Anubias им дава на некои експерти причина да веруваат дека добиените сорти не се генетски отпорни, а надворешните варијации се појавија само како привремен одговор на промените во растечките услови.

Со други зборови, кога се ставени во други услови на постоење, новите сорти нема да ги задржат своите карактеристични карактеристики..

Што објаснува издржливост на растенијата?

Во природата, Anubias nana расте во тропските региони на Западна Африка. Таму, во конзерваторската област на планинските падини, овие хидрофити населуваат релативно рамни крајбрежни области на плитки, но брзи реки и потоци.

Големите фрагменти од порозни вулкански карпи, дрифтвуд и светулка, кои се пренесуваат во регионот со брзаци од повисоки делови, служат како еден вид прицврстување на Анубиите. Припивајќи се на нив со моќни корени, тој се спротивставува на нападот на вода.

Со почетокот на сезоната на дождови, реките ја менуваат линијата на бреговите, а растенијата се наоѓаат под вода. И за време на периодот на суша, грмушките го поминуваат поголемиот дел од времето на отворено.

Екстремни услови за растење и ја создадоа Нана толку неверојатно харди.

Улога во дизајнот на аквариумот

Непретенциозноста, малата големина и привлечниот изглед ја натераа Анубија да не само еден од омилените детали за точното украсување на аквариумите, туку и важен елемент на комплексни водни композиции.

Нискиот раст ви овозможува да поставите џуџе хидрофит во преден план - тука нејзините зеленили изгледаат најимпресивни. Способноста да се формираат густи густини се користи за создавање чувство на темно зелен тревен трева, симулирајќи долини и рамнини.

Во комбинација со високи растенија поставени во позадина, недоволно големата грмушка совршено ја нагласува перспективата, визуелно додавајќи простор.

Dуџестите анубија растат бавно, така што еднаш создаден состав за многу долго време не претрпува никакви посебни промени. Ова во голема мерка ја олеснува задачата за дизајн на аква..


Во прилог на прицврстувачот, големиот камен или елементот за украсување, Анубија Нана станува светла акцент на целокупниот дизајн на аквариумот. И можноста да се живее во влажен воздух овозможува да се потопи во вода половина, па дури и над работ на водата.

Тоа е, Нана е во состојба да го покрие себеси и вертикалниот простор на резервоарот, и на која било висина. Таквата техника често се користи во украсувањето на палдуари и аквариуми без капаци..

Заситените зелени на возрасни грмушки хидрофит за разлика од нежната светло зелена нијанса на новите лисја можат да украсуваат скоро секој аквариум, без оглед на големината и дизајнот.

Услови на притвор

Нана е прилагодлива, лесно е да се грижи за него, но аквариумот во кој ќе се чува мора да биде тропски. 

Сосема е прифатливо да се пренесе Анубија без прилагодување од една во друга состојба. Тие лесно толерираат дури и ненадејни промени..

Изненадувачки, индикаторите за вкупна цврстина на вода прифатливи за хидрофит варираат во опсег од 6 до 20 ° dGH, нивото на pH вредност може да биде 6-9.

Оптималната температура е 24-27 ° C, но Anubias успешно ќе се спушти до 18 и ќе се искачи до 35 ° C. Точно, екстремните температури можат да влијаат врз нејзината стапка на раст. Значи, намалувањето на температурата ја забавува вегетацијата.

Долгорочното одржување во ладна вода може да доведе до губење на лисјата и последователна смрт на растението..

Но, џуџестиот анубија има и слабости:

  • Не сака светла светлина. Тој е многу поубав што е во аквариуми со низок или среден осветлување. Во екстремни случаи, нана може да се стави во сенка на друго растение.
  • Исклучително важна состојба е чистотата на водата, отсуството на заматеност во неа. Во спротивно, суспендираните честички ќе почнат да се населуваат на лисјата на грмушката и да ја нарушат нејзината исхрана. Сигурен филтер и промена на водата ќе помогне да се избегне ова..
  • Анубија спаѓа во групата бавни растенија и има широки, мазни лисја, привлечни за кафеавите алги. Во аквариум со прекумерна содржина на растворена органска материја во водата, на неа може да се појават факулирани од темни четки, што може да доведе до заболувања, бавен раст, па дури и смрт на растението.


Фабриката успешно се развива без CO2 и без активна аерација. Преферирајќи ситилна подлога, хидрофитот сè уште може да апсорбира хранливи материи од вода, затоа, не е потребно специјално ѓубрење во почвата.

За раст на бујни, месести лисја, се препорачува ѓубрива што содржат железо да се внесат во аквариумот.

Риба компатибилна

Високата прилагодливост, можноста да се постои со широк спектар на вода параметри и отпорност на механичко оштетување ја прават нана речиси универзален придружник за повеќето риби.

Може да се користи при дизајнирање циклиди и аквариуми со тревопасни риби: тврдо растение е премногу тврдо за сите жители, а оние риби што ја копаат почвата не можат да го оштетат цврстиот корен на грмушката.

Но, механичката суспензија е доста способна да му наштети. Затоа, во пренаселен аквариум, каде што нема соодветно ниво на филтрација, порите на листовите на растението брзо стануваат затнат, што може да доведе до нејзината смрт. 

Затоа, во контејнери со златна риба, живописна риба, како и оклопна сом, треба да се набудува умереноста во хранењето риби, редовно заменувајте голем процент на вода.

Anubias од полжави не се плашат. Ова растение тие не дупчат.

Треба да се запомни дека нана претпочитаат слабо светло, така што тие ќе се чувствуваат одлично во аквариуми наменети за риба во самрак, особено сом.

Слетување

Кога садите во почвата, не треба целосно да се копа во коренот, доволно е да се попрскаат само малку гранки само малку, а главното стебло на коренот треба да се остави на површината - може да изгние кога се продлабочува. Мали камчиња или песок ќе бидат погодни како почва.

Нана успешно расте на дрво дрво и на порозни камења. За да спречите појава на грмушка, прво можете да ја притиснете со масивен камен или да закачите риболов линија на прицврстување. По две до три недели, грмушката цврсто ќе се вкорени во предложениот супстрат.

Се случува дека за време на трансплантацијата на Анубиа Нана, точката на раст умира. Но, подоцна фабриката доаѓа во свои сетила и создава ново.

Репродукција и раст

Anubias barter nana расте многу бавно. Ризомот годишно се зголемува за само 5-10 см. Листовите растат од ризом, а со доаѓањето на нови, се зголемува и должината на централниот дел на коренот. Секој нов лист под одредени услови може да биде поголем од претходниот.

Но, ако го пресечете ризомот близу до точката на раст, тој ќе запре. По сечењето, коренот почнува да се разгранува, растот на хидрофитот е малку забрзан, а грмушката станува повеличествена.

Под услови на домашен биотоп, Анубија пропагира вегетативно, отсекувајќи нови коренски процеси со млади лисја и ги сади во нови области.

Цветни

Анубија Нана периодично фрла цвеќе. Ако цветнито се случи на големи длабочини, тогаш тие обично не ја достигнуваат површината.

Однадвор, наликува на inflorescence на spathiphyllum, само многу помал.

Покривниот лист првично е зелен, осветлувајќи до речиси бел со текот на времето.

Цветот е во состојба да живее неколку недели. Кога станува непривлечно, подобро е да го отстраните, без да чекате за природно завршување на циклусот.

Анубија и неговата inflorescence.

Отпорност на стрес

Благодарение на механичка отпорност и издржливост, грмушките од нана лесно можат да толерираат дури и подолг превоз. Што се однесува до повредите, губењето на неколку лисја практично не влијае на благосостојбата на растението. Нана во повеќето случаи дури и ќе претрпи фрактура на ризом.

Растенијата реагираат нормално на трансплантација. Но, бидејќи растот на џуџето нано е бавен, наскоро нема да ослободи нови лисја. Можеби изгледа дека грмушката е како во заспана состојба. Ова е честа појава на адаптација..

Како заклучок, предностите и недостатоците

Сите наведени предности на Нан ​​го прават вистински универзален жител на резервоари за аквариум:

  • издржливоста ги минимизира проблемите со неговата состојба;
  • можноста да се прилагодат на широк спектар на услови го прави погоден сосед за другите водни жители;
  • мала големина и визуелна привлечност овозможуваат употреба на нана во дизајнот на широк спектар на аквариуми.

Единствените недостатоци се ниските стапки на раст (кога тоа се значајни) и релативната висока цена. Но, дури и така, Анубија Нана се смета за скоро совршена водна фабрика и често се користи во дизајнот на разни тропски аквариуми..

Видео: правила за грижа за анубиана нана во аквариум:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Анубија нана во аквариум