ma.AquaFans.ru

Аквариум риба мечувалец

Swordsman (лат. Xiphophorus hellerii) е една од најпопуларните и скромен риба во аквариумот. Првите мечувалци се појавија во аквариуми уште во 1864 година и оттогаш не ја изгубија популарноста.

Долг исход на долната перка кај мажјаците, сличен на мечот, му даде име. Но, не само за ова тие го сакаат мечувалец - тој е скромен, убав, многу разновиден во боја и е лесен за размножување.

Мечката риба е генерално прилично мирна риба, добро прилагодена за општите аквариуми. Но, тие имаат многу различни карактери, и тој може да биде и тивок и срамежлив, како и буден булерист. Особено мажјаците можат да бидат агресивни едни кон други.

Тие живеат во природа во различни тела на вода, и со проточна и со постојана вода..

Тие претпочитаат плитки, изобилно обрабени места каде што се хранат со разни инсекти, алги и детритус..

Опис

Мечувалци може да расте доста голем, машки до 11 см, а женките до 12. Но, обично во аквариуми тие се помали, зависи од видот и условите на притвор. Тие живеат во аквариум од 3 до 5 години.

Што се однесува до боењето, тешко е да се издвои која било форма, иако најпопуларна ќе биде црвена со црна опашка.

И така тие се црвени, зелени, црни, албиноси, забележани, жолти. Опишувањето на сите нив е доста застрашувачка задача..

Но, секој што некогаш видел аквариум замислува како изгледа мечувалец. Оваа риба е толку честа појава.

Тешкотија во содржината

Една од најпопуларните риби за акваристи за почетници. Непретенциозно, не премногу големо, само што се разведува.

Недостатоците вклучуваат пигнитност кај некои мажи, особено меѓу нив.

Најдобро е да се чуваат мечувалци во аквариуми со голем број на растенија и слободен простор за пливање. Пловечките растенија ќе создадат дифузна светлина и ќе обезбедат засолниште за СРЈ.

Како и многу живи носители, мечувалците можат да живеат во голема вода, но тоа не е потребно..

Хранење

Можете да ги нахраните житни култури, жива или замрзната храна и друга храна за аквариум риба. Како и сите риби, на мечувалците им е потребна разновидна диета.

Особено е важно да ги хранат со растителна храна која е богата со растителни влакна..

Факт е дека во природата, тенки и кревки алги сочинуваат најголем дел од исхраната на мечувалци и други факулирање.

Во аквариум, таквата количина на алги ќе биде излишна, но секогаш можете да купите снегулки со растителна компонента.Ваквите снегулки можете да ги направите основата на диетата и да живеете храна со дополнителна исхрана. Можете да дадете живи извори од секаков вид; мечувалците се целосно скромен.

Одржување и грижа во аквариумот

Мечувалците се многу скромен по содржина. Можете да задржите еден мечувалец во аквариум од 35 литри, но ова е многу активна риба и колку е поголем волуменот, толку подобро.

Запомнете дека за одгледување треба да чувате едно машко и 2-3 женско, но ако има 1 машки и 1 женски, тогаш машкото може да ја вози до смрт.

И обидете се да не купувате неколку мажјаци во еден аквариум, бидејќи хиерархијата се изговара меѓу мечувалците. Главниот маж секогаш ќе го вози остатокот, а тоа е борба, повреда, хаос.

Носителите на мечот се доста скромен кога станува збор за температурата и можат да живеат и на 18 ° C и на 28 ° C. Идеално би било од 23-25 ​​Ц.

Параметрите како цврстина и pH не се многу важни за нив, но тие се чувствуваат подобро во средна тврда вода и со pH 6,8-7,8.

Пожелно е да има филтрација во аквариумот, а внатрешен филтер е доволен. Задолжителна промена на водата за свежа, приближно 20% неделно.

Но, имајте на ум дека во прилог на ова, мечувалец плива многу брзо, тој исто така добро скока. Аквариумот мора да биде покриен, во спротивно ризикувате да најдете сушен труп.

gdgtt


Како да декорирате аквариум - по ваш вкус.

Единствено што е пожелно е таа да биде густо засадена, бидејќи мечувачите сакаат вакви аквариуми, а полесно е да се скриете од машката агресија во грмушките.

Компатибилност

Старите мажјаци можат да напаѓаат и други риби, но зависи од индивидуата. Некои живеат доста мирно за себе, а некои стануваат насилни.

Агресијата се промовира од блиски аквариуми без растенија. Еве што не треба да правите сигурно, чувате две или повеќе мажјаци во истиот аквариум. Ова води до загарантирани борби..

Со кого се заедно? Со живописни: гупите, пецили, мекотели. Добро напредувајте со најразлични лаги: скалари, гурмами, неонски, ириси. Но, со златото подобро е да не содржат ...

На златото му треба постудена вода, а мечевите се немирни соседи.

Родови разлики

Исклучително е лесно да се разликува мажјакот од женскиот меѓу мечувалците. Само машкото на опашката перка има меч, долг исход за кој рибите го добија своето име.

Исто така, кај сите живописни животни, машкиот анален перка е зашилен и тесен (гоноподија), а женката е широка.

Често се случува женски мечувалец одеднаш да расте меч и да стане маж! Покрај тоа, таа се однесува како машко, се грижи за другите жени, но е неплодна.

Причините за овој феномен не се целосно разбрани..

игф

Пропагирање на мечувалците

Носителите на мечот се живописни риби, односно нивните пржени не се појавуваат во форма на јајца, туку се целосно формирани. Мажјакот го оплоди кавијарот во внатрешноста на телото на жената, а таа го носи се додека не биде зрело.

Обично овој период трае 28-30 дена. Всушност, одгледувањето мечувалци дома не е лесно, но основно.

Младата машка е постојано активна и ја гони женката, всушност, сè што треба да направите е редовно да ја засадувате.

Што се однесува до другите живописни (глупици, мелезија), многу е лесно да се пржи од мечувалци.

Aената дури може да роди пржено без машко, факт е дека може да го чува млекото на машкото во замрзната состојба и да се оплоди со нив ...

Значи, ако одеднаш вашата женка роди пржена, но машкото не е во аквариум, тогаш ова е точно случајот што работел.

Мечувалците брза репродукција и понекогаш единствено што треба да се стори е да се подигне температурата во аквариумот до 25-27С.

Нивото на амонијак и нитрати треба да се чува што е можно пониско, а pH 6,8-7,8.

Кога женката е витко, внимавајте на темно место близу до анусот. Кога се затемни, а женката значително закрепнува, тогаш времето за раѓање е наскоро.

Ова е темна дамка, всушност очите на формирана СРЈ која сјае низ нејзиното тело.

Theенката можете да ја оставите во аквариум, но СРЈ ќе преживее многу малку, бидејќи другите меченици многу активно ја јадат.

Ако сакате да преживеете што е можно повеќе СРЈ на мечувалец, подобро е да ја пресадите женката.

Кое и да ја изберете опцијата, главната работа е дека има многу густи грмушки во аквариумот. Факт е дека раѓањето на женски мечевиште најдобро се спроведува токму во вакви густини.

СРЈ мечови се големи, активни и гладни. Како да го нахраните пржениот лебед? Може да се хранат со жолчка од јајца, ситно мелени снегулки и ракчиња од саламура. Подобро е да додадете додаток на спиролина или растителни влакна во исхраната..

Комбинацијата на спирулина + жива храна и вашиот СРЈ ќе расте многу брзо и светло.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Аквариум риба мечувалец