ma.AquaFans.ru

Оган барбус - риба за почетници

Оган Барбус - риба за почетнициОган Барбус - риба за почетници

Во аквариумот, вообичаени се повеќе од 60 видови на шипки. Огнен барбус - популарен жител на аквариуми поради неговата непретенциозност и светлиот изглед. Исто така се нарекува розова или црвена барбус, оган пунтиус.

Изглед

Оган барбус

Оган барбусИздолженото тело на барбусот е бледо злато до црвено. Расте до 10 см. Вагата светнува светло, наликувајќи на пламен однадвор. Задниот дел е зеленкаст, абдоменот на мажјаците е црвен, перките се про translирни со темна граница. Во близина на опашката има темна точка.

Однесување

Puntiuses не може да се нарече безопасен. Огнена бакала каснува во превез и филаментозни перки во други аквариумски риби. Барбите се мобилни и весели. Се чувствувате добро во пакет од 6 лица.

Lifeивотниот век

Огнени жители на аквариумот живеат до 5 години.

Табела на разлики помеѓу подвидови

табела за разлики во видови

табела за разлики во видови

Огнени пентии се погодни за почетници како прва риба. нема посебни барања за шипки, важно е само да се обезбеди ладна вода.

Аквариум

аквариумски шипки

аквариумски шипки

За да одржите стадо од 6 лица, изберете аквариум од 80 литри. Капакот е задолжителен, така што точките на пожарот не скокаат од водата. Поставете засолништа и украси:

 1. грото;
 2. пештери;
 3. дрифтвуд;
 4. вештачки растенија;
 5. камењата.

Параметри на водата

Температура на вода16-24 степени
Киселост6-8 pH
Вкочанетост4–18 dGh

Променете до 25% вода и сифонирајте ја почвата неделно. Барбите имаат карактеристика на содржината: тие бараат умерен проток. Движењето на водата може да се создаде со проток на филтерот.

Растенија

аквариум за скара

аквариум за скара

Поставете ги растенијата во аглите на аквариумот и во позадината. Изберете мали лисја од видовите, бидејќи широките лисја ќе бидат ископани:

 1. рогови;
 2. nasyas;
 3. јавански мов;
 4. стрелка;
 5. кабомба.

ПочваНа дното можете да поставите:

 1. песок;
 2. мали камчиња;
 3. фин чакал.

Ако букварот е вештачки обоен, проверете дали бојата не е токсична. Изберете темна подлога: огнените барови се издвојуваат против нејзината позадина, а темната почва не ја одразува светлината, не предизвикува непријатност кај рибите.

Опрема

Не правете без филтер и аератор. Грејач не е потребен ако просторијата е најмалку 20 степени. Опремете го аквариумот со термометар за да ја следи температурата. Во топло време, изладете ја водата со пакувања со мраз и зголемете ја аерацијата.

Осветлување

Создадете умерено осветлување во аквариумот. Должина на дневните часови не повеќе од 12 часа. Убавината на огнените скали на Пунтиј открива на сончева светлина. Запомнете дека сончевите зраци провоцираат раст на алги, така што нивната изложеност треба да биде не повеќе од 1-2 часа на ден.

Хранење

Исхраната на сештојади риби треба да содржи:

 1. крвоток;
 2. тубула
 3. дафнија;
 4. gammarus;
 5. Артемија
 6. сува храна;
 7. краставици
 8. тиква;
 9. тиквички;
 10. зелена салата.

Послужете растителна храна еднаш неделно. Во прилог на сува храна, дајте огнена риба жива или замрзната. Наведете ги вашите миленици неколку пати на ден во мали делови. Храната треба да се јаде за неколку минути. Специјална храна за шипки ќе помогне во зајакнувањето на бојата..

Компатибилност

Барбите имаат добра компатибилност со активна риба без долги перки. Параметрите на водата за противпожарните ленти треба да одговараат на параметрите за другите риби. За живеење во ист аквариум со пожарни пунтии се погодни:

 1. коридор сом;
 2. други видови на шипки;
 3. зебрафиш
 4. мелезија;
 5. Пецилија
 6. ирис
 7. парсирање;
 8. аканталмус.

Одгледување

За успешно одгледување на противпожарни шипки, подгответе резервоар за мрестење со волумен од 30 литри или повеќе. Ставете јананска мрежа од мов и сепараторска мрежа на дното.

Родови разликиБарбусите можат да се размножуваат кога растат на 6 см, само тогаш можете да го одредите полот на рибата. Femенките се побледи, заоблени и пократки од машките. Бојата на мажјаците за мрестење станува пообоена.

машки и женски

машки и женски

Мрестење

Нахранете ја рибата богата со протеини една недела пред размножување. Направете чести промени на водата и подигнете ја температурата за неколку степени. Ставете ги машките и 1-2 женки во земјата за мрестење. Мрестење започнува наутро.

Femaleенките фрлаат до 200 јајца што потпаѓаат под мрежата. Ставете ги производителите во заеднички аквариум, така што потомците не се во опасност. По 2 дена, ларвите се извеваат од јајцата, кои само уште 2 дена ќе пливаат независно.

Нахранете го СРЈ:

 1. Артемија
 2. цилити;
 3. микрооргана;
 4. сецкан жолчка од јајца.

машка barb

машка barb

Болест

Пожарникарите се разболуваат поради неправилни услови на притвор и лоша грижа.

Труење со амонијак

Труењето се јавува со ретки промени на вода и прекумерна популација. Gивовите на домашно милениче се претвораат во црвена боја, преовладуваат во горните слоеви на водата, дишејќи побрзо. Проверете дали нивото на опасни материи во водата е надминато со тестови. Подобрете ја аерацијата и заменете ја водата со свежа вода со слични параметри. Контролирајте ја популацијата на аквариумот, можеби е неопходно да се фрлите неколку лица во друг резервоар.

пар барбики

пар барбики

Камаланиди

Паразитите се воведуваат со нетретирана жива храна. Третирајте со фенбендазол или пиперазин мешан со храна или во бањата за третман.

Измет

Болеста се карактеризира со зголемен абдомен. Променете 25% вода секој втор ден, служете квалитетна храна. Додадете антибактериски лекови во вода.

Ихтиофитироидизам

На телото и перките се појавуваат бели точки. Однесувајте се кон ихтиофитироидизам со лекови од продавницата за миленичиња. Третманот е придружен со треска и зголемена аерација. Можете да го спречите воведувањето на болеста во аквариумот со задржување на нови риби во карантин 3 недели..

Заврши гниење

Болна личност го губи апетитот и се одликува со депресивно однесување. Перките се оштетени и целосно уништени во завршните фази. Однесувајте се кон болеста со солни бањи.

Глад на кислород

Недостаток на кислород се јавува при високи температури, прекумерна популација или слаба аерација. Проверете го квалитетот и параметрите на водата со тестови. Одредете ја причината за гладувањето на кислородот и преземете мерки: изладете ја водата и исклучете ја ламбата, заменете дел од водата или ако нема опрема одговорна за аерација, купете ја.

Прегледи

Водолиите ја забележале тенденцијата на барбите да каснат растенија и перки за риби. За многумина, сложената природа е надоместена од убавината и непретенциозноста на миленичето.

преглед на бербери

преглед на бербери

преглед на бербери

преглед на бербери

Цена

Просечната цена на оган барбус е 100-130 рубли. Неонската и превесната сорта се малку поскапи..

Фото галерија

Совети

 1. Ако барбус јаде растенија, тоа укажува дека во исхраната нема доволно растителни компоненти.
 2. Имајте аквариум за замена. Willе биде потребно за мрестење, трансплантација на болни лица и карантин на нови.
 3. Процесирајте ја добиточната храна во раствор на метиленско сино, пред сервирање.
 4. Не користете детергенти при чистење на аквариумот, секогаш измијте ги рацете кога сте во контакт со аквариумот.
 5. За таложење на вода, користете широк слив. Тесните контејнери не се вклопуваат.

Постојат риби слични на огнениот пунт, на пример, златниот барбус (puntius semifasciolatus). Рибата се одгледува вештачки и има слична богата златна боја..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Оган барбус - риба за почетници