ma.AquaFans.ru

Артемија: одгледување дома

артемија

Секој што раси риба разбира колку е важна здравата храна и за новородените и за другите риби. И тоа е оваа храна што е Artemia salina. Употребата на оваа храна е веќе ценета од огромен број акваристи ширум светот. Затоа, во денешната статија ќе разговараме не само за тоа зошто овие ракови се корисни, туку и како да ги одгледувате дома.

  1. Одличен квалитет на храна, што поволно влијае на опстанокот и стапката на раст на СРЈ.
  2. Брз и предвидлив процес на инкубација кој ви овозможува да ги храните новороденчињата со риби дури и во случај на неочекувано мрестење.
  3. Добивање на претходно планиран број на ракчиња со саламура по потреба од акваристот.

Исто така, особено вреди да се напомене дека нејзините јајца имаат можност за долгорочно складирање без губење на способност за понатамошен развој.

Од минусите, можеме да кажеме само дека нивната дистрибуција дома ќе бара распределување на одредено време и труд за организирање и спроведување на целиот процес на инкубација.

Кои се јајцата од ракчиња од саламура??

Денес се продаваат јајца од 2 вида:

  1. Декапсулирани.
  2. Заеднички.

Што се однесува до првото, овие јајца се целосно лишени од нивната заштитна обвивка. Но, не грижи се дека идните ракови ќе умрат. Како што покажува практиката, недостаток на заштита може да направи рак да се појави похранети. Ова се должи на фактот дека тој не треба да ја троши својата сила не уништувајќи ја школка. Но, покрај можната позитивна, постои и негативна точка. Значи, овие јајца бараат посебен почитуван став. Декопсулирани јајца од артемија

Исто така, иако тие можат да се користат како добиточна храна, но тука доаѓа една важна точка. Ако извелената ракчиња од саламура Артемија извесно време, пред да ја изеде СРЈ, продолжува да живее во вода, тогаш декопсулираните јајца што паѓаат на дното во никој случај не ги привлекуваат жителите.

Вреди да се напомене дека јајцата од ракчиња од саламура подлежат на инкубација во солена вода, а изгледот на ларвите во голема мера зависи од забавата. Значи, за да се отстрани артемијата, треба да се користат тие јајца чиј рок на траење не е повеќе од 2-3 години, но во некои случаи е дозволено до 5. Доколку ги земете овие, можете да бидете сигурни дека повеќе од половина од ракови ќе изведат.

Исто така, користејќи јак лупа, можете самостојно да го предвидите приносот на ларвите со пресметување на бројот на празни лушпи од јајца, како на фотографијата подолу.

Артемија соленост: зголемување на ртење

Денес, постојат многу опции за зголемување на ртење капацитет на ракчиња од саламура, но најпопуларен метод е замрзнување. Значи, поставените јајца во замрзнувач за 1 ден пред почетокот на инкубацијата, можат десет пати да го зголемат приносот на ракови. Но, ако мрестење се планира за неколку недели, тогаш најдобро е да се чуваат јајца околу 2-3 недели. Како по правило, најдобри резултати со овој метод се постигнуваат на температурите на воздухот од -20 до - 25. Дозволено е да се стават јајцата на Артемија во раствор со натриум хлорид. Запомнете дека пред да започнете со процесот на инкубација, подобро е да го извадите нивниот фрижидер и да го оставите да легне неколку дена на собна температура.

Исто така, дозволено е да се зголеми способноста за ртење на видовите Artemia salina при обработка со водород пероксид. За ова, јајцата се натопени во раствор од 3% и оставаат таму 15-20 минути. После тоа, тие мора да се мијат со вода и да се пренесат во инкубатор. Исто така, некои акваричари ја практикуваат опцијата во која оставаат дел од јајцата да се исушат за понатамошно положување во делови. Вреди да се напомене дека во отсуство на фрижидер, оваа опција е многу добра.

Инкубација

Откако ќе заврши периодот на застој, потребно е да се продолжи директно на самиот процес на инкубација. За да го направите ова, земете ги јајцата и испратете ги во инкубаторот Артемија, прикажано на фотографијата подолу. Како по правило, структурата на инкубаторите може значително да варира. Главната работа е да не заборавиме дека следново мора да биде вклучено во бројот на главните компоненти:

  1. Солен раствор.
  2. Аератор.
  3. Позадинско осветлување.
  4. Греење.
Артемија жива храна
Сува СРЈ

Вреди да се нагласи дека аерацијата треба да се направи на таков начин што нема да се даде дури и најмала можност јајцата да се смират на дното. Исто така, не смееме да заборавиме дека одгледувањето на ракчиња од саламура успеа, неопходно е постојано да се запали инкубаторот. Ако температурата на воздухот е под нормалата, тогаш се препорачува да го пренесете инкубаторот во изолираната кутија. Како по правило, идеалниот опсег на температурата е 28-30 степени. Ако температурата е малку повисока, тогаш ракови може да се изведат многу побрзо, но и тие брзо ќе завршат, со што ќе ги прекршат сите планови на акваристот.

Завршна фаза

Ракови кои излегоа на виделина го поминуваат првиот пат да ги ослободат јајцата од лушпата, како што е прикажано на фотографијата подолу. Тие толку многу потсетуваат на падобранците во овој момент што повеќето акваристи ја нарекуваат оваа фаза „падобранска“ фаза. Исто така, вреди да се напомене дека во оваа фаза хранењето на СРЈ е строго забрането со цел да се исклучи од нив дури и најмала шанса за затнување на цревата. Но, периодот на „падобранот“ не трае долго, и веднаш штом ракувањето ќе се ослободи од школка и ќе започне активно да се движи, може да се користи како храна за СРЈ.

Единствено што може да предизвика непријатности е неговото фаќање, со оглед на брзината на неговото движење. Затоа, исклучете ја чистката и осветлете еден од аглите во инкубаторот. Треба да се напомене дека рак од саламура од ракчиња, одличен во позитивна фототакса, дефинитивно ќе замине во светлина, што не само што ќе ги организира за хранење риба, туку ќе помогне и да се разликуваат активни ракови од оние кои се уште се во фаза на падобран.

Исто така, постои уште еден метод дизајниран за филтрирање на ракови. За таа цел, заобленото дно кај инкубаторот е идеално. Понатаму, веднаш штом ќе се исклучи чистката, празни лушпи од јајца веднаш лебдат нагоре, оставајќи ги оние јајца што не се отворат на дното. Самите ракови се акумулираат во големи количини во слојот на палетата, од каде можат да се соберат без никакви проблеми со преземање на сифон. Понатаму, сè што останува е филтрирање на нето. Вие исто така може да се прелива свежа вода, но тоа веќе зависи од видот на рибата во која беше подготвена Артемија.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Артемија: одгледување дома