ma.AquaFans.ru

Африкански стаклен сом

Африканско стакло сом
Извор: https://i9.photobucket.com/albums/a94/OscarDavid/parailia01.jpg
Извор: https://aquaesfera.org/atlas/d/11902-4/Pez-gato-cristal-oscuro-11.jpg
  • Други имиња: Physailia pellucida, Parailia pellucida.
  • Потекло: Африка.
  • Големина: до 15 см.
  • Температура: 25–28 ° C.
  • Параметри на водата: pH 6,4-7.2.
  • Осветлување: умерено.
  • Однесување: школување, ноќ.
  • Зачувување на тешкотиите: средно.

Опис

Овој вид е исклучително сличен на индиската стаклена сом, тие можат да се разликуваат само со детален преглед. Највпечатливи разлики се присуството на црни ленти по должината на телото на африканската сом, развиена масна перка и четири пара антени наместо две од нејзините индиски колеги. Покрај тоа, овие два вида припаѓаат на различни семејства и имаат прилично далечен заеднички предок. Африканската стаклена сом во природа може да достигне до 15 см во должина, но тие ретко растат повеќе од 10 см во аквариумот Сексуалните разлики се слаби кај овој вид: мажјакот се одликува со присуство на генитален туберкул од цилиндрична или конусна форма, криејќи се помеѓу 2 и 3 зраци на аналниот перка.

Услови на притворТие претпочитаат вода со неутрална или малку кисела pH вредност од 25–28 ° С. Препорачливо е да се обезбеди лесен вештачки проток. Theе биде корисно и присуството на густа вегетација и сите видови засолништа - во текот на денот, овие сомки имаат навика да лежат на дното.

ОднесувањеОвие се риби за школување - се препорачува да содржи од 6 лица или повеќе. Тие имаат прилично мирна диспозиција и добро го толерираат општеството на други риби по нивната големина. Се препорачува да се заштитат од агресивни видови, бидејќи сом имаат прилично кревка тело. Најактивните африкански сом во текот на ноќта - со почетокот на темнината, тие го напуштаат своето засолниште и ги зафаќаат средните слоеви на аквариумот.

Исхрана

Под природни услови, основата на нивната диета е планктон и мали ракови. Во аквариумот, тие претпочитаат жива или замрзната храна, но нема да одбијат сува храна..

Одгледување

Нема докази за успешно одгледување на африкански стакло сом во вештачко опкружување. Во природата, мрестење се јавува со крајот на сезоната на дождови и продолжува до крајот на периодот на суша. Можеби симулирањето на такви услови во аквариумот ќе ја олесни нивната репродукција..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Африкански стаклен сом