ma.AquaFans.ru

Анатомија на риба - внатрешна и надворешна структура на акорди

Рибите припаѓаат на бројната класа, која има повеќе од 25 илјади видови. Тие живеат во водна околина, пронајдени и во мали езерца и во огромните пространства на океанот. Некои претпочитаат свежа вода, други, напротив, солена. И покрај визуелните и однесувањето разлики на видот, структурата на рибата е слична по изглед и подразбира присуство на жабри и перки. Областа за дистрибуција е широка, која се наоѓа во скоро сите страни на планетата, каде има услови за нивно живеалиште.

Риба анатомија
Рибите имаат уникатна структура

Надворешна структура на риби

Надворешната структура на водните жители е директно поврзана со живеалиштето и фундаментално се разликува од другите класи на животни.

Риба анатомија:

 1. Тело. Рационализирани, срамнети со земја од страните, што ви овозможува да го надминете отпорот на протоците на вода. Се состои од глава, торзо и опашка.
 2. Главата. Во горниот дел се очите, средината - ноздрите, а долниот - устата.
 3. Превез. Тенка, навлезена од кожата на жлездите кои лачат слуз. Таквото подмачкување е неопходно за подобро да се лизнете во вода. Заштитени со лушпеста обвивка.
 4. Покривки за жабри. Покријте ги парчињата за жабри.
 5. Казни. Спарени - градите и абдоминалните, лоцирани симетрично на страните. Неплатена - дорзална, анален каудал. Локализирани во горниот и задниот торзото.

Латерална линија - скали и нервни завршетоци

Латералната линија е дизајнирана да ја одреди насоката на протокот на вода, јачината на струјата. Тоа е значаен сетилен орган. Се состои од канали што се протегаат на површината, на дното на кои лежат нервни завршетоци. Овозможува рибите да се движат во водната средина, да ловат плен, да вршат маневри за пливање.

Латералната линија е покриена со скали. Видот на капакот зависи од живеалиштето и начинот на живот на рибите.

Разновидни ваги:

 1. Коска. Се наоѓа во перка, харинга и циприниди; се состои исклучиво од коскеното ткиво.

  Странична линија
  Sideline помага да се одреди насоката на проток на вода

 2. Ганоид. Честичките во облик на дијамант цврсто се вклопуваат заедно, формирајќи карапаса. Содржи ганоин на врвот и структури на коските на дното. Опфаќа телото на четкичката и опашката од есетра.
 3. Плакоиден. Вагите во форма на ромб имаат испакнување во форма на шилест. Како дел од дентин и витродентин на израстоци. Тие имаат празнина што е исполнета со сврзлива супстанција, садови или нервни влакна. Карактеристично за претставници на убоди, ајкули и рскавични претставници.

Внатрешна структура

Внатрешната структура на рибата вклучува скелет со мускули, мочен меур и системи на внатрешни органи.

Риба скелет

Скелетот е основа на телото, бидејќи ја задржува целата мускулна маса. Во зависност од видот на рибата, постои акорд или коска. Вториот е формиран за време на еволуцијата и е поцврста структура..

Структурата на скелетот на риба подразбира поделба на три оддели - аксијални, глави и екстремитети.Функција:

 1. Аксијално. Тоа е `рбет, кој пак се состои од стебла и опашка пршлени. Стеблото е формирано од телото на пршлените и пар лакови, горни и долни. Горниот споен заедно, формирајќи го `рбетниот канал, а долниот, напротив, се разминуваат на страните. Каудалните подвижни, пониски лакови создаваат хемален канал опремен со крвни садови.

  Риба скелет
  Скелетот на рибата нужно го вклучува `рбетот

 2. Скелетот на главата или черепот ги вклучува краниумот, коските на вилицата, како и капаци од жабри и лакови.
 3. Екстремитетите се перки, кои се засноваат на `рскавицата или коскеното ткиво..

 Меур за пливање - контрола на длабочина

Тоа е торба со густи wallsидови. Формирана од слепото црево на цревата. Исполнет со кислород, јаглерод диоксид и азот. Рибата е во состојба да го прилагоди волуменот на меурот, а со тоа да го промени притисокот на одредената мешавина на гасови. Кога вреќата е во една позиција, поединецот плива на одредено ниво, со зголемување на волуменот, машките риби се нагоре, а со намалување се спушта.

Некои видови можат да го користат мочниот меур за пливање за да испуштаат звучни вибрации или како помош за елемент за размена на гасови.

Системи на рибински органи

Внатрешните органи на риби се меѓусебно поврзани и формираат системи, од кои секоја врши одредена функција.

Дигестивен системДигестивниот систем е едноставен, започнувајќи со отворањето на устата. Нема јазик, но има челусти. Некои видови може да се развиваат со големи заби во неколку редови, додека други имаат само мали места. Овој фактор директно зависи од исхраната на риби. На големите loversубители на плен ќе им требаат моќни вилици, а на малите и тревојади риби ќе им требаат мали остри заби.

Дигестивен систем на риби
Храната поминува во хранопроводот сурови

Претставниците на класата не џвакаат храна, според тоа, таа поминува целосно во грлото и хранопроводот. Откако стигна до стомакот, под влијание на кисела средина, храната се подложува на разделување. Остатоците влегуваат во тенкото црево, каде што конечно се вари. Ова е олеснето со дигестивниот сок и жолчката излачува од црниот дроб. Сите корисни компоненти се апсорбираат во цревната слузница, а нуспроизводите влегуваат во задниот дел на цревата и се излачуваат..

Модел на дишење

Рибите дишат низ жабри, филтрирајќи ги честичките на растворен кислород. Недостатокот на вода негативно влијае на жителите.

Структурата на жабри е како што следува:

 • сместени на жабри лакови, заштитени однадвор со капаци;
 • има ливчиња исполнети со капилари на крв;
 • опремени со жабри стам, кои ги филтрираат загадувачите и парчињата храна;
 • поради активната циркулација на крвта, тие се претвораат во црвена или розова боја.

Процесот на дишење се одвива во фази:

 1. Вдишувајќи, рибата ја отвора устата, додека лагните со жабри се оддалечуваат, а капаците цврсто ги покриваат жабрите за жабри.
 2. Под притисок, внесената вода продира во празнината на жабри во контакт со лобуси од жабри.
 3. Преку капиларите на ливчињата, кислородот се апсорбира во телото и се излачуваат метаболички производи.
 4. Издишувањето се случува со затворена уста, капаците почнуваат активно да се движат, слотовите се отвораат малку, а рециклираната вода се отстранува.
Респираторни органи на риби
Риби за дишење риби

Покрај главниот респираторен орган, разни видови риби имаат помошни уреди. Пополнете ги резервите на воздух на следниве начини:

 1. Преку кожата. Овој вид дишење се наоѓа кај длабоките жители, каде што концентрацијата на кислород е мала. Понекогаш тоа е главната работа.
 2. Употреба на пливање мочен меур. Ако рибата е надвор од водната средина, таа започнува да ја троши содржината на овој орган.
 3. Лавиринт Присутни во лавиринт риба, неопходни за апсорпција на кислород од атмосферата.

Циркулаторно

Рибите имаат затворен циркулаторниот систем со еден круг на циркулација на крвта. Срцевиот мускул е мал (1% од телесната тежина), двокамелен, исполнет со венска крв. Таа ја напушта комората, преку аортата влегува во артериите, а оттаму во жабри. Импрегниран е со кислород и станува артериски. Понатаму, крвта минува низ жабри артериите и продира во `рбетниот аорта, а потоа се шири низ телото.

Главната функција на циркулаторниот систем кај рибите е заситеност на мозокот, внатрешните органи и ткива со кислород, хранливи материи, како и излез на метаболички производи.

Циркулаторниот систем на риби
Рибите имаат една циркулација на крв

Екскреторски систем

Екскреторните органи се претставени со два пупки бургундска црвена боја со овална форма. Се наоѓа по долното тело, под `рбетот. Бубрезите ги филтрираат токсичните материи, преработувајќи ги во урина, која поминува низ уретрата во мочниот меур. Оттаму, метаболичките производи се испуштаат преку задниот отвор..

Друг екскреторен орган е жабрите со жабри. Тие елиминираат значителен дел од токсичните материи..

Нервен

Централниот нервен систем е претставен со празна цевка што тече по телото. Вклучува мозок и `рбетниот мозок. Нервите кои произлегуваат од нив припаѓаат на автономниот нервен систем.

Мозокот е поделен на пет оддели, од кои секоја врши одредена функција и е одговорна за работата на специфичните сетилни органи:

 1. Фронт Се состои од еден пар на хемисфери, кои влијаат на чувството за мирис, способноста на риба да се групираат, да се заглават во училиштата.
 2. Средно. Таа прима влезни сигнали и ги дистрибуира на потребните локации на мозокот.
 3. Среден Поврзано со оптички нерви, обезбедува визуелна функција.
 4. Церебелум. Застапена е со туберкула, чиј врв е во контакт со медулата oblongata. Обезбедува соодветна координација на движењата.
 5. Трајно Одговорен за слух и допир.
Рибиниот нервен систем
Рибите имаат 5 региони на мозокот

Благодарение на ваквиот аранжман на нервниот систем, рибите лесно развиваат рефлекси, па дури и се предаваат на обука.

Главните сетила

Виталната активност на рибите директно зависи од сетилата, кои се дизајнирани да комуницираат со надворешниот свет. Тие ви овозможуваат да се движите во вселената, да ловите, да се скриете од предатори.

 1. Очите. Спарен, сместен седум пати на страните на главата. Се состои од заоблени леќи и рамна рожница. Поради структурата на визуелниот апарат, рибите можат да ги разгледаат пленот и елементите на животната средина само блиски, не повеќе од десет метри. Кај видовите коски, органот е опремен со прачки и конуси, што овозможува да се движите при промена на условите на животната средина. Овие претставници, исто така, имаат боја визија..
 2. Органи на слух. Во повеќето случаи, ограничено на внатрешното уво. Се состои од вреќа и трокреветна полукружни канали одговорни за рамнотежа. Кај некои видови, постои лавиринт за мрежни мрежи. Благодарение на ваквите уреди, рибата собира звучни вибрации дури и на голема оддалеченост..
 3. Вкус пупки. Се наоѓа не само на мукозните мембрани на усната шуплина, туку и покрива и други делови од телото. Пронајдени на главата, перки, антени, па дури и на површината на телото. Тие помагаат да се разликува јадењето од нехранлива храна, да се почувствува пристапот на пленот.

Органи за репродукција на потомство

Риби се хетеросексуални, иако се наоѓаат хермафродити. Alesенките имаат јајници во кои се формираат кавијар. Мажјаците имаат спарени тестиси на млечна нијанса, каде се чуваат сперматозоидите. Кај некои претставници на акордите, развиен е гениталниот орган на гоноподија, формиран од аналните перки. Кај коскените видови, преовладува надворешното ѓубрење, а во `рскавичното, внатрешно ѓубрење.

 Органи за одгледување риби
Femaleенски риби со јајници

Риби се најстарите суштества што потекнувале во ерата на Палеозоик. Во процесот на еволуција, има промени, како во надворешната така и во внатрешната структура, начинот на живот и однесувањето. Во современиот свет остануваат само две класи - `рскавични и коскени риби.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Анатомија на риба - внатрешна и надворешна структура на акорди