ma.AquaFans.ru

Артемија плунка (артемија плунка), нејзините карактеристики и примена

Artemia salina е мал рак, кој живее во еквивации и солени езера ширум светот. Поради необичната структура на телото и биолошките карактеристики, таа стана предмет на бројни студии спроведени не само на земјата, туку и во вселената. За сите loversубители на аквариумот, Артемијата не е позната како научно интересен организам, туку како неопходна храна за младите риби.

Општи информации

Крстарената салфетка Артемија е рак на семејството Артемиди. Прв пат го опишал познатиот шведски научник Карл Линеус во 1758 година. Со текот на годините на истражување, се покажа дека рак има уникатни карактеристики кои не се својствени на други лица од неговото семејство.

Артемија Салина
Артемијата соленост често служи како храна за одредени видови риби во аквариуми

Habивеалишта на дивиот свет

Крстарестата салфетка Артемија живее во многу солени тела на вода (сулфат, хлорид, карбонат). Честопати, тие се наоѓаат во или во близина на места од одморалиште. Овие мали суштества се вклучени во формирањето на лековита кал и им помагаат на многу луѓе да се справат со разни здравствени проблеми..

Во повеќето случаи, Artemia salina живее сам. Ова се должи на фактот дека нивните тела на водата имаат толку голема концентрација на сол што сите други организми едноставно умираат. Сепак, во свежа вода рак може да преживее не повеќе од еден час.

Меѓу најмасовните јата на овие ракови се:

 1. САД Во Велика Солт Лејк во Јута, Езерото Марина Салина и Заливот Сан Франциско.
 2. Јужна Америка Во бразилското езеро Макао, како и Аргентинецот - Буенос Аирес.
 3. Австралија На оваа територија, рак може да се види само во Заливот Ајкула.
 4. Казахстан Во езерата Бурлиу, Тенгиз, како и по целиот источен брег на Каспиското Море.
 5. Полуостров Крим. Во езерца кои припаѓаат на одморалиштата со лековита кал. Овие вклучуваат езера Сашкое и Сиваш.
 6. Урал Мечка Езеро.
 7. Алтај Во езерата на Солени, Горки, голема пролет.
 8. Сибир Езерото Карачи.
Нега на нега на артемија
Ракови со артериеми плунка дистрибуирани низ целиот свет

Прикажи го описот

Artemia salina живее низ целиот свет, така што совршено се прилагодува на околното опкружување. Поради ова, во секој поединечен регион ќе има мали карактеристики што се карактеристични само за ова место. Сепак, сите овие ракови ќе имаат заеднички сличности на видови..

Во повеќето случаи, должината на телото на возрасен рак нема да надмине 20 милиметри. На неговите страни има 11 пара нозе, со помош на кои ракови не само што се движат во водата, туку и помагаат сами да се јаде. Артемијата има три микроскопски очи на главата..

Содржина на артемија Солина
Артиемијата солена плунка достигнува должина од само 2 см

Појавата на овој претставник на членконоги лесно може да го одреди полот на една личност. Кај мажите, за разлика од женките, постои зголемен втор пар антени, кои за време на еволуцијата еволуирале во уред за фаќање за време на спарување. Кај мажите, веднаш има 2 репродуктивни органи, благодарение на што тие се прицврстени на женката. Како такви, тие пливаат неколку дена пред да можат да се парат..

Lifeивотниот циклус

Theивотот на секоја ракчиња со саламура Артемија започнува по положување женско јајце. Едно време, таа е во можност да ослободи бесплатно пливање од 150 до 200 идни ракови. Во зависност од условите на животната средина, може да има 2 вида јајца:

 1. Со тенки wallsидови. Младите ракови се изведуваат веднаш по достигнувањето на посакуваната фаза на развој.
 2. Со густа школка. Таквите јајца се формираат само во случај на сушење од резервоарот или зголемена концентрација на сол во него. Тие можат да останат неподвижни неколку години и да започнат да се развиваат само ако влезат во соодветна вода..

Ларви се извеваат од поставени јајца. Тие се многу мали и не секој може да ги види со голо око. Тие имаат орган на визија кој им помага да го пронајдат патот до сончевата светлина. Со понатамошен развој, се формираат уште две очи и шепи.

Употреба на ракови

Артемијата игра важна улога во животот на човекот. Од неа се создаваат многу козметика и лекови. Ракови со ракови содржат голем број на супстанции корисни за човечкото тело, кои благотворно влијаат врз работата на сите негови системи. Најзначајни меѓу нив се:

 • протеини;
 • масти
 • аминокиселини (валин, треонин, леуцин и други);
 • хормони и други биолошки активни супстанции;
 • витамини.

Најмногу богати со витамини делови се солени растителни ракчиња со ракчиња. Тие содржат висока концентрација на витамин Б, како и каротеноиди.

Карактеристики на артемија Салина
Артемијата солена плунка се користи во козметичката и фармацевтската индустрија

Јадење

Штом луѓето ги откриле корисни својства на овој рак, веднаш почнале да го користат како храна. За тие времиња, беше многу вкусно, хранливо и често се заменуваше тешко достапно месо..

Првото спомнување на Артемија, како неопходен извор на енергија и сила, беше пронајдено меѓу Индијанците кои живеат во близина на Големото солтско езеро. Тие го фатија овој рак во огромни количини и подготвуваа разни јадења.

Номадските Арапи не одбиле ниту таква храна. Ако некогаш нашле езеро со Артемија соленост, тогаш го фатиле и го испрскале во тестенини. Во оваа форма, месото од ракови беше складирано долго време и не се влошува за време на долгите транзиции. Денес, само племиња луѓе кои ги почитуваат традициите на своите предци јадат таква храна..

Артемија солена вода во храната
Историски извори споменуваат дека артемијата соленост широко се користела како храна меѓу племињата

За лековити цели

Артемијата соленост е многу плодна. Тие се во состојба да раѓаат потомци во текот на целата година. Сепак, тие не само што масовно се раѓаат, туку и умираат. Со текот на времето, телата на ракови се населиле на дното и таму се мешале со тиња, формирајќи терапевтски кал, кои имаат голем број на корисни својства и помагаат да се справат со ваквите болести:

 • проблеми со бубрезите и уринарниот систем;
 • нарушувања во работата на мускулно-скелетниот систем;
 • проблеми со кожата;
 • нарушувања на репродуктивниот систем и кај жени и кај мажи.

Покрај тоа, ракови се корисни во фармакологијата. Тие прават голем број на лекови кои го нормализираат метаболизмот и го подобруваат варењето на храната..

Врз основа на цисти на „Артемија“, се создаваат разни биолошки активни адитиви кои помагаат да се справат со ваквите проблеми:

 • намалете ја масната маса и придонесувате за слабеење;
 • подобрување на метаболизмот на липидите;
 • намалете ја реалната вкупна содржина на течности.
Циста Артемија Салина
Артемија солена плод раса преку целата година

Користете во аквариуми

За сите loversубители на аквариумот, Artemia salina е неопходен извор на храна за риби. Сепак, цената на овие ракови е доста висока и не секој може да си го дозволи. Во овој случај, можете сами да се обидете да го одгледувате овој претставник на фауната. Ако сè е направено правилно, тогаш можете да им дадете на вашата риба корисна и свежа храна..

Подготовка за одгледување

Одгледувањето ракови е прилично тежок потфат. Сопственикот на аквариумот треба да земе предвид многу нијанси што ќе помогнат да се справат со задачата. Прво на сите, треба правилно да го изберете и подготвите аквариумот, како и сите поврзани додатоци.

Артемија Одгледување плунка
Одгледување ракови од артемија бараат посебни услови

Подготовката е како што следува:

 1. За одгледување на артемија солена вода, потребен е сад од најмалку 30 литри. Најдобрата опција би била да се користи капацитет од 40 или 50 литри.
 2. Ракови кои треба да се сместат во аквариумот се подложни на инфекција од разни штетни бактерии. Врз основа на ова, неопходно е да се третира садот со врела вода.
 3. Идовите на аквариумот треба да бидат такви што можат лесно да ги толерираат постојаните ефекти на солена вода.
Артемија Салина
Резервоарот за артемија треба да биде на сончевата страна
 1. Дното на садот може да се полни со посебен прајмер. Ова не е задолжителен настан, но ќе им помогне на ракови побргу да се прилагодат на условите на животната средина. Пред да додадете земјата треба добро да се измие со врела вода. Инаку, може да започне обложување на водата, што е неприфатливо при размножување на Артемија..
 2. За да растат мали ракови, тие мора да бидат обезбедени со постојан пристап до сончевата светлина. За да го направите ова, можете да ја ставите нивната "куќа" на прозорецот или на друго место со директна сончева светлина.
 3. За да се обезбедат ракови со извор на храна, неопходно е да се стават мали предмети од глина на дното на садот. Поради сонцето, тие ќе формираат алги, што ќе биде одлична храна за мали миленици.
 4. Контејнер со ракови најдобро е покриен со капак. Ова ќе ги заштити од прашина и други мали честички..

Услови на притвор

За да добиете најквалитетна храна со риби, треба правилно да содржите Artemia salina и да ја следите состојбата на нивниот аквариум. Токму овие услови ќе го утврдат брзиот раст на ракови, како и нивната корисност.

За успешно размножување, треба да ги следите овие упатства од професионалци:

 1. Температурата на водата во аквариумот треба да се одржи во рамките на 21-23 степени.
 2. Концентрацијата на сол не треба да биде повеќе од 30%. За постарите лица, овој индикатор може да се намали за неколку проценти..
 3. Не се препорачува промена на водата во аквариумот. Исклучок е заматеност..
Карактеристики на содржината на артемија Салина
Вреди да се промени само облачно вода со саламура од ракчиња
 1. Еднаш на секои 2-3 дена, неопходно е да додадете малку чиста свежа вода во садот со ракови. Ова е направено со цел да се надополнат резервите на течност по неговото испарување.
 2. Можете да додадете некои корисни витамини и разни соединенија во аквариумот.
 3. За аерација, најдобро е да користите обичен компресор. Било кој друг уред може да создаде многу воздушни меури, кои, доколку бидат погодени од карапеса на домашно милениче, можат да го уништат..
 4. За да ги отстраните рак од јајца, прво мора да ги исчистите и истурете литар чиста вода. Тогаш е важно да ги ставите во раствор на морска сол и да ставите во замрзнувач два месеци. По овие манипулации, јајцата може да се користат во секое време..
Карактеристики на состојбата на плунка во артемија
Водата од артемија мора да биде солена

Хранење суштества

Многу е важно не само правилно да содржат ракови, туку и да се храни. За овие цели, можете да истурете мали алги во водата. Можете да ги купите во која било продавница за миленичиња за малку пари. Артемијата ја филтрира водата и ја одделува од микроскопски честички на храна. Ако алгите се премногу лесни и лебдат на површината на водата, ракчиња полека ќе стигнат до нив и ќе ги користат за нивната наменета.

Скоро сите видови на грабливи риби од аквариум се многу убави на ракчиња од саламура одгледувани на оваа диета..

Состојби на артемија Соленост
Артемијата соленост претпочита алги како главна храна

Хранењето се одвива во неколку фази:

 1. Возрасните се фатени од аквариумот со ракови.
 2. Потоа темелно се мијат со свежа вода за да се ослободат од солта. Во овој случај, не можете да ги одделите живите суштества од мртвите. Рибите со задоволство ќе ги јадат и двете.
 3. После тоа, ракови се ставаат во резервоарот со риба, каде што го завршуваат својот животен пат.

Артемија соленост е прекрасен рак, кој се користи не само како храна за аквариум риба, туку и како неопходна компонента на лековите. Со правилен пристап кон нивното одгледување и следејќи ги сите совети на професионалци, можете да се ослободите од потребата да купувате добиточна храна и да им ја дадете на вашата риба хранлива и вкусна третирање.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Артемија плунка (артемија плунка), нејзините карактеристики и примена