ma.AquaFans.ru

Артемија: опис, размножување, видео, чување дома

Ракчиња од саламура третира жабрени ракови (жалење со анемија). Возрасните достигнуваат должина од 18 мм. Артемијата е честа појава кај солените тела во јужните региони на Русија.

Јајцата на артемија се наоѓаат на продажба, од кои е можно да се добијат нејзините ларви (наупли) и дури, со употреба на специјализирана храна, да ги одгледува.

Наупли се одлична храна за малолетни лица од повеќето аквариумски риби, а возрасната артмија може да се храни со риби со средна големина. Треба да се има предвид дека артемијата nauplii се чува на осветлени места и ако СРЈ се крие во мракот, тие ќе останат без храна.

Замрзнати наупли потонати на дното на аквариумот, така што тие се погодни за хранење СРЈ од шипки, сом и други риби кои бараат храна во близина на дното.

100 гр ракчиња со саламура содржат: протеини 57,6 g, маснотии 18,1 g, јаглени хидрати 5,2 g. 100 гр nauplii саламура со саламура содржи: протеини 48 g, маснотии 15,3 g, витамин Б12 7,2 микрони на 1 г.

2981758939_9245d7c55d_b

ДОМ СОСТОЈБА 1 НАЧИН

1. Во тегла се истура солен раствор (20 гр маса сол на 0,5 л вода), се воведуваат јајца од ракчиња од саламура (една лажичка без слајд на 0,5 л раствор) и се покрива со 1 парче, во кое се прават две дупки со цврсто седечки дупки поминати низ нив пластични цевки. На едниот од нив, потопен во вода до самото дно, ставете спреј, а другиот крај е поврзан со компресорот. Втората цевка, кратка, не ја достигнува површината на водата и служи за проветрување на воздухот. Силна струја на воздухот обезбедува мешање на јајца. Созревањето на првата серија ракови од рак на температура на раствор од 24-25 ° C се јавува по 36-40 часа.

За да ги соберете, исклучете го снабдувањето со воздух 4-5 минути, така што ракчиња имаат време да се смират на дното. Потоа ставете уште едно капаче со две цевки, од кои едната е поврзана со компресорот и не ја достигнува површината на водата. Едниот крај на втората цевка оди до дното на конзервата, а другиот е доведен до стаклена тегла покриена со крпа бр. 73, 76. Тие го вклучуваат компресорот, а водата се исцеди во конзерва, а ракчиња остануваат на решетката. Исплакнете со вода, тие можат да се хранат со риби. Решението се истура назад во теглата, а операцијата може да се повтори уште еден или два пати. Се подготвува ново решение за секоја нова серија јајца. Недостаток на овој метод не е многу висок процент на ослободување на ракови од јајца и неможност целосно да се ослободиме од лушпите од јајцата, кои, останувајќи во мрежата и влегувањето во цревата на СРЈ, можат да предизвикаат непријатни последици

ПРОДУКЦИЈА НА АРТЕМИЈА 2 МЕТОД

Добијте пакет со јајца од Артемија во продавницата за миленичиња. Оваа храна е погодна по тоа што може да се чува со години, затоа не обрнувајте внимание дека јајцата се суви. Малолетни ракчиња од саламура се користат како храна за риби. Пред да ги повлечете ракчиња со саламура, натопете ги јајцата од овие ракови за половина час во 5% раствор на натриум хлорид. Потоа измијте ги јајцата од ракчиња од саламура под чешмата неколку секунди и поставете ги во инкубаторот.
Наполнете 2/3 3-литарски тегла со дестилирана (без хлор) вода. Растворете 3 лажици сол во неа. Натопете неколку пливачки алги во теглата. Ставете во раствор лажичка свежо измиена јајца од ракчиња од саламура. Спуштете го цревото од микрокомпресорот со пиштолот за прскање на крајот во теглата. Поврзете го компресорот со електричната мрежа и постигнете таков проток на воздух, така што нема да дозволите јајцата на Артемија да се решат на дното. Натопете го термометарот во теглата. Направете позадинско осветлување за целиот часовник. На температура од 20 степени Целзиусови, ракови се извеваат по 2 дена, а на 28 Целзиусови степени, по еден ден. Доведете ракови од артемија на истата температура што се инсталираат во вашиот аквариум. Во овој случај, еднаш во аквариумот, тие ќе живеат подолго.

Купете dropper од аптека. Одделете ја иглата, експандер и стегач од неа. Кога фаќате ракчиња со саламура, користете dropper како црево за одвод. Подгответе парче ткаенина што е порозна од вода. Користејќи црево, филтрирајте го потребниот број ракови за да ја хранат рибата. Вратете ја солената вода назад во теглата. Ако обилно ја аеритирате водата во банката, тогаш ракови ќе живеат со вас неколку дена. Во свежа вода, ракчиња од саламура умираат по неколку часа. Да растат големи ноРтемијата, служејќи како храна за поголема риба, става тегла солена вода на сончева светлина. Кога е обраснато со алги, ставете ракови од таму. Алгите ги хранат. Можете да додадете кора од портокал во вода. Растителните ракови ќе почнат да растат брзо, па дури и да се размножуваат.

Артемија

ЧУВАЕ НА АРТЕМИЈА

Одржувањето на јајца од ракчиња од саламура не е тешко; под соодветни услови, „ртењето“ на јајцата трае многу долго. Главниот услов за успешно складирање е сувоста, затоа што во присуство на влага цистите не се целосно во состојба на спиење и се исцрпуваат. Се препорачува јајцата да се чуваат во фрижидер во херметички затворена торба, тогаш нивниот капацитет на ртење трае многу долго и процентот на ведење е доста голем.

Artemia nauplia се хранат СРЈ на многу видови на мрежи за мрестење, бидејќи големината на новооткриените наупли е таква што, во некои случаи, тие дури можат да нахранат мали СРЈ од првиот ден на активното хранење. Со соодветна подготовка, nauplii може да се повлече во текот на денот, што е многу погодно, за постојана достапност на храна, можете да извршите неколку инкубатори и да ги започнете со дневен интервал, секогаш да имате свежа храна достапна.

Риба за хранење со артемија

Важно е не само да ја хранат рибата вистинската храна. Исто така е важно да се храни правилно. Преку исхраната риба е една од главните причини за заболување и смрт на риби. Покрај фактот дека прејадувањето риби лесно може да добие воспаление на желудникот, нехраната храна се распаѓа во вода, што доведува до зголемување на нивото на амонијак токсичен за рибите. Сетете се на себе, колку риби виде дека умре од глад? Се разбира, од ова не произлегува дека рибата треба да се изгладнува. Понекогаш постои правило дека на рибите треба да му се даде големина на добиточна храна големината на црн ученик на окото. Следејќи го ова правило, ќе изгладнете огромна фронтоза порано или подоцна.

Здрава возрасна риба може безбедно да помине без храна, особено во аквариум со растенија, за неколку недели. Ова не се однесува на СРЈ, кој треба да се храни многу, така што тие растат здрави. Затоа, ако заминувате, подобро е да не ја храните рибата отколку да побарате од странец да им даде храна и потоа да ги слушате неговите објаснувања за сиромашните мали риби кои секогаш бараат храна, како можат да одбијат. Покрај тоа, гладната риба обои помалку вода, затоа има помалку главоболка со чистење на аквариумот за време на вашето отсуство.

Вообичаеното правило, што е прилично добро применливо за повеќето случаи, се вели дека треба да давате колку сува храна еднаш или двапати на ден, колку што рибите јадат во рок од пет минути.

Артемијата е единствената ракчиња со жабри кои се прилагодиле да живеат во солени води. Покрај тоа, може да издржи не само високи концентрации на натриум хлорид, туку и кисела и алкална средина. Во некои резервоари, Артемијата е единствениот претставник на животинскиот свет, бидејќи ниту едно друго живо суштество во овие услови не сака да живее.
Раковите се хранат со алги, како и бактерии, протозои и детритус. Ова е она што ја одредува нивната позитивна фототакса..

атк-артемија-солена вода

Ракови со тенџериња имаат тенденција на повеќе осветлени места со повеќе алги. Методот на исхрана е филтрација. Со недостаток на планктон, ракови треба да го промешаат долниот тиња со нозете.
Под оптимални услови, женската Артемија лежи јајца со тенка школка, кои се развиваат во здодевната кесичка и се појавуваат веќе активни наупли. Кога состојбите се влошуваат, се формираат јајца со силна повеќеслојна обвивка. Токму овие јајца можат да издржат прилично тешки услови подолго време, се користат во аквариум.

Еволуцијата на родот Артемија се случи приближно како што следува:
Оригиналните предци бисексуални видови живееле некаде на територијата на современиот Блискиот исток. Потоа се рашири ширум светот и пред околу 25 милиони години имаше поделба во популацијата на Стариот и Новиот свет. Следната фаза беше изолацијата на партеногенетските форми во Стариот свет, потекнува од европската бисексуална артемија. Во исто време (пред 10-12 милиони години), А. персимилис беше одвоен од А. Францискана на јужноамериканскиот континент. Најмладите видови (подвидови), како на пример А. моника, изолирани пред околу 2 милиони години. Така, во геолошки размер, тие се наши врсници.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Артемија: опис, размножување, видео, чување дома