ma.AquaFans.ru

Ајкула сом

Ајкула som.jpg
Извор: wetwebmedia.com
Извор: 1.bp.blogspot.com
  • Други имиња: Pangasius sutchi, Pangasius hypophthalamus, iridescent ајкула.
  • Потекло: Југоисточна Азија.
  • Големина: до 130 см во аквариум 18-25.
  • Температура: 24–29 ° C.
  • Параметри на водата: pH 6,5-8, dKH 2-15 °.
  • Однесување: школување, ovingубов кон риби со својата големина.
  • Зачувување на тешкотиите: високо.

Опис

Овој вид е широко распространет во реките и езерата на Лаос и Тајланд. Тие се многу брзи и агилни, иако најголемите лица достигнуваат должина до 130 см. Во аквариумот, тие ретко растат до 60 см, во зависност од условите на притвор, нивните големини се движат од 18 до 25 см.Аршката сом изведува сезонски миграции за време на сезоната на дождливо низводно на реката, каде лежи јајца. Со крајот на сезоната на дождови, тој се спушта низводно во потрага по соодветно место за да ја чека сушата.По својот изглед, сом од ајкула навистина личи на ајкула. Главата на срамнети со земја во хоризонталната рамнина рамномерно поминува во телото, срамнети со земја од страните. Сличноста на ајкулата се постигнува преку грбната перка - има остар триаголен облик сличен на ајкулата. Аналниот перка е долг, кој се протега од основата на опашката до средината на телото. Бојата на возрасните е темна со сребрен абдомен. Младите раст обично се полесни, тие имаат видливо видливи две надолжни црни ленти, локацијата на горниот се совпаѓа со страничната линија.

Услови на притвор

Бидејќи е голема и исто така школска риба, ајкулата сом претпочита големи аквариуми, со волумен од најмалку 350 литри. Неопходно е да им се даде можност да водат активен животен стил, во спротивно рибата може да венее. Водата од следниве параметри ќе биде оптимална за нив: цврстина 2–15 °, киселост 6,5–8, температура 24–29 ° С. Неопходно е да се обезбеди редовна филтрација на аерација и неделна промена од околу една третина од волуменот на вода. Песочна подлога, големи камења, лебдат дрво, сите видови засолништа и густи растенија ќе бидат најпосакувани.

ОднесувањеАјкула сом - риба за школување. Се препорачува да се задржат најмалку 4 лица во аквариум, така што тие се чувствуваат многу посигурни. Тие се релативно пријателски расположени со претставниците на други видови на слични големини со нив - цихлиди, ириси, лабиои, полипертури и гурмани добро се придружуваат со нив..

Исхрана

Тие треба да се хранат претежно со протеини храна: малку маснотии риби, лигњи, мелено месо и месо од храна. Тие не ја презираат сувата храна. Кога храните, треба да ја намалите осветленоста на светлината, во спротивно, сом од ајкула лесно може да остане без храна. Тие грабнуваат храна од површината и од средните слоеви на аквариумот, парчињата што се потонати на дното, имаат тенденција да ги игнорираат. Се препорачува рибата да ја чешла земјата со потрага по храна со нив за да се одржи чистотата во аквариумот.

Одгледување

Постојат малку докази за одгледување на овие сом во аквариумот. Познато е дека тие се појавија од јуни до ноември. Може да се обидете да го стимулирате мрестење со вештачки дожд и засилено хранење.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Ајкула сом