ma.AquaFans.ru

= Список на сите полжави во аквариумот =

Аквариум полжави видови со фотографија и име

Аквариум полжави видови со фотографија и име

За погодност на нашите гости и редовни корисници, составивме каталог на полжави во аквариум. Оваа листа на видови на полжави е составена по азбучен ред, со фотографија и врска до единечен мекотел. Исто така, доколку е потребно, секогаш можете да се повикате на делот на страницата Аквариум полжави.

Ампуларија

Ð ?? Ñ ?? Ð ° Ñ ?? Ð & cedil-вР° Ñ? Ð ° & frac14-Ð & iquest-Ñ ?? Ð ?? ?? Ñ ?? Ð & cedil-Ñ ??

Овој ампулариум на жолт полжав е добро познат на секој акварист. Можеби само почетник lубител на аквариумскиот свет, одејќи во продавницата за миленичиња се прашува за овој жолт, притаен жител на аквариумот.

Чувајте ја ампулата во редовен резервоар за риби. Полжавот е компатибилен со многу видови риби, сепак, треба да се има предвид дека некои риби настојуваат да ги припијат мустаќи, некои риби се хранат со мекотели. Со оглед на што, препорачуваме да чувате ампули со мирна и агресивна риба, и ако се сомневате, консултирајте се со продавач на продавница за миленичиња. Ампуларните не живеат долго со гура, други риби лавиринти, со тетрадони, со курпни и агресивни циклиди на Африка и Америка.

Речен добиток

Пара-пара за пара-за-фa-фра-фра-фра-ф-------фра- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - микро-микро - микро-микро - - - - - - - - - - - - - - - -? Нарачате нарачки на редот на редот на редот на редот на редот,

Телото на баричките е темно сиво-кафеава боја, а златните кафеави точки се како расфрлани низ оваа темна позадина. Подножјето на ливадите е мускулесто, масивно, со жлеб на долната површина.

Реката живописна е многу варијабилен вид: секое езерце, секоја станица на езерцето остава свој белег на мијалникот.

Други карактеристики на изгледот и внатрешната структура карактеристични за сите видови тревници се дадени во описот на семејството Вивипарида - Вивипарида. Големини Висина на мијалникот до 40 мм, ширина - до 28 мм.

Ролна

& C

Ролна полжав (лат. Planorbis) - претставник на мекотели на слатководни вода. Во природата, серпентина се наоѓа низ целиот свет. Под природни услови, полжавите живеат во плитка вода, во тела што полека течат и стојат.

Во аквариуми, калемите за полжави се или кафеави или црвени. Мијалникот е рамен, извиткан во спирала. Телото на полжавот има издолжена конусна форма, иста боја како школка. Школка од полжави за возрасни достигнува ~ 5-7 милиметри во дијаметар и дебелина 3 милиметри. За движење, полжавот користи широка, рамна нога, што е јасно видлива надвор од обвивката. На нејзината глава се наоѓаат долги рогови, долги, тенки спарени пипала, како и очи.

Корбикула

à ??  ?? à ??  & frac34-à ??  ?? à ??  ± à ??  & cedil-à ??  & ordm-à ??  ?? à ??  »Ã ??  ° Ã? ?  ?? à ?? ²à ??  ° à ??  & frac12-à ??  ?? à ?? & ordm-à ??  ° à ??  ?? à ??  ?? à ??  & frac34-à ??  ?? à ??  & frac34;

Corbicula, златна bivalve или жолта јаванска топка (Corbicula Javanicus) во дивината е честа појава во земјите од Југоисточна Азија. Овој тропски бивалва мекотелка живее во свежите води на Кина, Индонезија и Виетнам. Во Јапонија, поврзаниот вид е распространет - јапонски корбикула. Овие се меки мекотели. Половина закопани во земја, тие филтрираат вода, апсорбирајќи разни суспендирани органски честички.

Оптималните параметри за содржината на корбикулата: температура 22-27 ° C, pH 6,4-8,5, gH 10-24. Како и сите хидробиони, овие полжави не толерираат прекумерни концентрации азотни соединенија- отрови: амонијак, нитрит и нитрат. Во принцип, неразбирање на квалитетот на водата во аквариумот, но треба да има добра заситеност на кислородот на водата, што значи дека аерацијата во аквариумот е задолжителна. Корбикулите растат до 3 см во големина. expectивотниот век: 4 - 7 години.

Мариса

Ð ?? Ð ° Ñ ?? Ð & cedil-Ð & middot-Ð ° â ???? Орд орд ард ард ард арт арет-фре-фре-фре-фре-фре-ф-----ф--- - - - - - - - - - Ñ ​​?? Ð & cedil-Ñ ?? Ð & ordm-Ð: Ñ ?? Ð & frac34-Ð & - & micro and micro-Ñ ?? - & para-Ð ° Ð & frac12-Ð & cedil-Ð & micro-, ?? ?? Ð ° Ð & middot-Ð & fracc14 -Ð & para-Ð & micro-Ð & frac12-Ð & cedil-Ð & micro-, Ñ ?? Ð & frac34-Ñ ?? Ð & frac34 - вР& cedil-Ð & acute-Ð & micro-Ð & frac34- Ð & frac34-Ð ± & middot-Ð ??

Theивеалиштето на полжавот од мариса (Marisa cornuarietis) е огромно; живее во реки, езера и мочуришта, каде има многу вегетација. Ова е прилично голем полжав, ширината на нејзината школка е приближно 1,5-2 сантиметри и висина од 5 сантиметри. Школка е жолта со темни ленти, има 3-4 свиоци.

Условите за одржување на мариза се стандардни, како и за многу други полжави: алкална средна pH 7.0 - 8.0, цврстина 8-15, температура 25 степени. Во мека и малку кисела вода, лушпата е уништена. Аквариумот не треба да има силна струја и агресивна риба. Се разбира, не треба да има повисоки концентрации на азотни соединенија NH4, NO2, NO3, што се постигнува со добра филтрација, аерација и навремена замена на аквариумската вода со свежа.

Меланија

& & C c c редови артикли редови артикли редови артикл Ñ ​​?? Ð & frac34-Ñ ?? Ð & frac34;

Habивеалиште за полжав Мелани - Африка, Азија и Австралија.

Ова е мекотел што живее во земјата и живее во земјата. Почвата е нивно живеалиште, засолниште, место каде се хранат и растат.

Честопати, полжав од меланија случајно влегува во нашиот аквариум (со вода од продавница за миленичиња, со купени растенија, итн.). Некои loversубовници сметаат дека овој полжав е паразит на аквариумот. И можете да ги разберете, бидејќи полжавот се раси во аквариум со геометриска прогресија. Се верува дека да се ослободиме од добиената популација на меланија е многу тешко..Неретинс

& & C C ed ord микро micro micro micro micro micro micro micro micro micro micro micro micro микро микро ,, микро микро ,, микро микро ,, микро микро ,, микро микро ,, микро микро ,, микро микро ,, микро микро ,,

Параметрите на водата за содржина на neretin се: pH 6,5 - 8,0, dH 6 - 20. Киселите состојби можат да ја стимулираат ерозијата на лушпата и треба да се избегнуваат. Најдобро е да набудувате сурова алкална средина. Температура: 22 - 26 0C. Минимален волумен на аквариумот: 8 - 10 литри по индивидуа.

Колку е поголем аквариумот, толку помирни ќе се чувствуваат овие мекотели. За одржување безболно, мора да се избегнат ненадејни промени во водата, киселоста и лошата филтрација. Затоа, ќе мора да добиете добар филтер и да направите неделни задолжителни промени од 30% од водата во аквариумот. Вреди да се напомене дека neretina полжавите се склони кон бегство, така што присуството на капак нема да биде излишно.

Пагода

& & C единечни редови налог и рецепт за ретроспективирање

Theивеалиште на полжав пагода (Brotia pagodula) - слатководни резервоари на Мјанмар, ендемична полжава.

Невозможно е да се збуни полжав со други видови, бидејќи нејзината школка е многу слична на пагода (кула со структура со повеќе нивоа), па оттука и името. Овој мекотел прв пат беше опишан во 1847 година од страна на британскиот природен научник Johnон Гулд.

Пагода полжави се многу мирни и се придружуваат добро со сите жители на аквариумот. Покрај тоа, за адаптација им треба одредено време, навикнувајќи се на новата ситуација, полжавите ползат надвор од засолништето во потрага по разни израстоци и алги.

Одг

С & УСК за деловно работење, редови и рециклирање, собраниски намени, микро-микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро, микро

Пронајден под имињата: тропско езерце, радикс, Radix rubiginosa. Ова е тропски аналог на нашето домашно езерце. Потекло: Малезија и Индонезија (Борнео). Природна точка на дистрибуција на Radix sp. во резервоари, како и во мочуриштата. Expectивотниот век во аквариумот околу една година.

Одг полжав уништува алги и уништува дури и сино-зелени алги. Тие претпочитаат да јадат лисја што се распаѓаат и да ги кршат theидовите. Активно јадете бактериски филм од површината. Во аквариумот, агресијата кон растенијата не е прикажана.

Параметрите на водата за чување на Покемонот се типични за тропски аквариум: температура 22-28 степени, pH 6-8, kH 3-8, dH 8-10.

Река ДреисенаÐ & микро-Ñ ?? Ð & frac12-Ð ° Ñ? Акутна акутна ?? & ?? & микро- & & sup1-Ñ ?? ?? и & микро- & frac12-Ð ?? ?? fra & frac34-Ñ ?? Ð & frac34;

Реката Дреисена (полиеморфа Дреисена) е широко распространета видови бивални мекотели кои живеат во свежи и загадени води. Тие имаат зеленикава или жолтеникава школка, карактеристична за триаголна форма, со шема на попречни или цик-цак кафени ленти. Должината на школка на мекотел за возрасни е 4-5 см. Возрасните мекотели се хранат и дишат, минувајќи вода низ жабри во празнината на мантија.

Овој мида не е погоден за мали аквариуми: препорачаната минимална големина е од 90 литри!

Температурата на водата за овој двовален мекотел може да се движи од + 18 ° C до + 27 ° C. Нема посебни барања за параметрите на вода.

Роговиден полжав белин

РÐ & frac34-Р & супер3-Р ° Ñ ?? Р ° Ñ? Ñ ​​?? Ð »ed & cedil- ??? Ordm-Ð & frac12-Ð & micro-Ñ ?? Ð & micro-Ñ ?? Ð & cedil-Ð & frac12-Ð

Опсег: Јужна Африка. Големина: до 1,5 см Очекуван животен век: од 3 до 5 години. Боја и форма на школка: Постојат израстоци на школка, наредени во хаотичен редослед. Растењата можат да раскинат, што не влијае на здравјето на полжавот.

Рогови полжави се многу лесни за одржување и ќе се чувствуваат одлично во аквариум со која било големина. За да ги задржите во добра форма, се препорачува да ги чувате во вода со киселост (pH) од најмалку 7, цврстина на вода од најмалку 10-13. Во спротивно, ќе се сруши лушпата на полжавите, што ќе доведе до нивна смрт. Рогови полжави можат да толерираат и ладна и топла вода, тие се однесуваат многу поактивно во топла вода. Температурата на водата во просек не е пониска од 24 ° C, при температура под нивната активност се намалува.

Зачинета

C & c c налог на редот на редот на редот (а), и јас, јас i i i i i i i i i i ?? i ?? Ñ ​​?? Ð & frac34-Ñ ?? Ð & frac34;

Биотопот на единатиот полжав е резервоарите на Јужна Америка. Полжавот има овална, малку стеснета школка. Бојата на школка е светлина со ленти наоколу. Телото на полжав од шишенце е раскошно и потемни од школка, може да се здобијат со жолтеникава или кафеава нијанса. Спиците се мали полжави, дијаметарот на школка кај мажјаците е 2 см, женките се малку поголеми од -3 см. Lifeивотниот век трае ~ 5 години.

Спикси припаѓа на семејството на ампули Ampullariidae. Но, од познатите за насампулариум, spiksi е различен: неверојатна должина на мустаќи, отсуство на внесен сифон цевка за дишење, брзина на движење (spiksi-Шумахер), однесување - шикши закопува во земја во текот на денот, лежеше јајца кои лежат под вода, додека ампулариумот го остава mидарството над површината на водата.

Теодокс

пост-1-0-10791700-1438288661_thumb.jpg

Теодокс е лек за алги во аквариумот. Во принцип, овие полжави се скромен. Главните извори на храна за нив се алги и детритус. Затоа, стаклото што не е исчистено од плакета ќе биде вистински подарок за теодокс. Најдобро е постојано да оставате чаша во аквариум нечистена - мекотелите ќе го ценат тоа! И колку повеќе полжавот ќе добие храна, толку побрзо ќе порасне.

Зачленете се на нашиот YouTube канал за да не пропуштите ништо

Теодокс треба да обезбеди неутрално или умерено алкално опкружување. Строго придржување кон температурата не е потребно. Школки ќе се чувствуваат добро и на +20 и на +30 степени. Theodoxus fluviatilis толерира солена околина, што значи дека може да се чува и во аквариум за морски животи. Но, во овој случај, важно е да се запамети дека полжавите во солена вода ќе бидат помали.

Погледнете го деталниот форум за треди - овде.

Тијара

Ñ ​​?? & & cedil-Ð ?? c & cedil-- ?? ord & ordm - ord ?? frac34-- ?? Ð & frac34;

Овие гастроподи имаат необичен изглед - нивната обвивка е испрекината со тенки и флексибилни игли.
И, иако овие игли изгледаат како трнливо оружје, во реалноста тоа не е така. Влакната на мијалникот се многу кревки и нежни, така што тие не претставуваат опасност за другите. Природното живеалиште на Тијара канцелата е водни тела со свежа и здодевна вода на островот Бохол на Филипините. Влакнест полжав може да се види во плитките речни води на длабочина од 1-3 метри и естории склони кон плимата и осеката. Исто така, пронајдени на островите на Тихиот и Индискиот Океан. Полжав тиара расте до само 2,5-3 см во должина. Нивните кремасти, кафеави или жолти школки во облик на круг се извртени во спирали, од кои секоја се одделени со тесни темни жлебови со варовнички наслаги..

Тиломеланија

Ñ ​​?? Ð & cedil-Ð & frac34-Ð & frac14-Ð & micro-Ð Ð ° Ð & frac12-Ð & cedil-Ñ ??

Температурата на водата за чување на тиломеланија дома се препорачува да се одржи на околу 28 Целзиусови степени. Во многу тврда вода, тие ја губат својата активност, со други зборови, паѓаат во хибернација, а многу мека вода доведува до уништување на школка, иако полжавите во неа се удобни. Не заборавајте за специфичната почва. На дното на вашиот аквариум мора да се постават лисја и дрво (дрво дрво), по можност пар камења, заменувајќи ги полжавите на карпести почви. Но, во повеќето случаи, почвата треба да биде песочна или глинеста..

Физа

& & C c редови на редот на редот на редот на редот (а) и & C C нацрт на редот на резолуцијата и на & amp; fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra или frac34;

Физа полжав со мала, скоро тркалезна обвивка, различна од сите слични школки по тоа што навивам оди од лево кон десно, а не од десно кон лево. Physa има зашилен крај на школка. Висината на мијалникот е 7-10 мм, дебелината е 4-6 мм. Таквата големина му дава на овој полжав физичка предност, дозволувајќи му на полжавот да се искачи во сите видови празнини и агли и да ги исполни своите должности како уредно. Пипалата се долги, налик на влакната. Очите во основата, од внатрешната страна на пипалата. Ногата е долга, посочена. Бојата на животното е црна и сина, школки се тен или кафеава.

Елена

Наредби и Прашања за деловно работење, микрофон, микро микро, микро микро, микро микро,

Многу изненадувачки и интересни претставници на мекотели во нашите аквариуми се полжави од Хелена (Анноме Хелена). Овие се прилично убави и привлечни жители на аквариумот. Овие жолти ленти претставници на водните тела на Тајланд, Индонезија и Југоисточна Азија, не се скромни во содржината, хранењето и размножувањето..

Покрај нивните украсни својства, полжавите од хелена имаат многу интересна карактеристика - тие се предатори и се хранат со животни (протеинска храна). За разлика од многу други полжави со слатководни, тие не јадат растителни органски органи.

Црна мистерија

Ð & секта-Ð & микро-Ñ ?? Ð & frac12-Ð ° Ñ? Ð & frac14-Ð & cedil-Ñ ?? Ñ ?? Ð & micro-Ñ ?? Ð & cedil-Ñ ?? Ñ ​​?? Ð Ð & cedil-Ñ ?? Ð & ordm-Ð ?? Ð ?? & frac34-Ñ ?? Ð & frac34;

Црната мистерија (Црн мистерија полжав) му припаѓа на родот Помачеа од семејството Ампуларидија. Ова семејство содржи 120 фунти различни полжави. Како и другите претставници на родот Помачеа, црната мистерија има посебен додаток-сифон, со помош на кој го фаќа и дише атмосферски воздух.

Како и сите полжави, не е тешко да се задржи црната мистерија, може совршено да живее дури и во аквариум од 10 литри, бидејќи возрасните достигнуваат 5 см во дијаметар. Полжавот ќе се чувствува добро во вода со pH вредност од 6,5 до 8,0. Нивото на kN треба да биде во регионот од 6-18, а температурата на водата може да се движи од 22 до 28 C.

Devавол трн

Um c c c i-i & fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra fra

Theивеалиштето на полжавот е трн на ѓаволот - езерца на Југоисточна Азија. Полжавите можат да се најдат во замолчени реки кои граничат со морскиот брег. Тие се наоѓаат во Мадагаскар, јужна Африка, како и во Америка..

Грлото на ѓаволот е голем мида. Конусното обвивка на мекотел достигнува 8 сантиметри во должина и приближно 2 сантиметри во ширина. Школка има околу осум спирали по целата должина. Стандардната боја на школка е заситена црна боја, но се наоѓаат лица со кафеави тонови. Телото на мекотел е мермер во боја, понекогаш со жолта или портокалова боја. Ногата на полжавот е заоблена, малку полесна од телото и има посветла боја.

Видео преглед на видови на полжави во аквариум

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » = Список на сите полжави во аквариумот =