ma.AquaFans.ru

Аквариум мини ајкули

Аквариум мини ајкули.

Ајкулите во аквариумот се декоративна риба што fansубителите на домашните подводни расадници претпочитаат да ја размножуваат.

Пред неколку децении, малкумина се сомневаа дека ова „големо суштество“ може да се смести зад стакло дома. Ајкулите за аквариумот беа воведени во СССР во 80-тите години на дваесеттиот век, иако сите видови беа опишани многу порано. Ајкулата за слатководни е ендемик на Тајланд, повеќето од претставниците живеат во реката Меконг. Оттаму, масовно се фатени за риболов. Всушност, мини ајкули немаат инстинкт да јадат некого, само малку луѓе се запознаени со нивните карактеристики.

Природата на аквариумските ајкули

Многумина се навикнати на тоа дека типична ајкула е крволочен предатор што го чека својот плен. Најверојатно, овој опис е погоден за океански и морски видови, но не и за украсни аквариуми, кои имаат минимална големина на телото. Малите видови ретко покажуваат лош темперамент, наместо тоа, овие риби можат да бидат исплашени од другите, дури и од луѓето. Постојат информации дека мини ајкула грабна маж за рака и малку, но не е потврдена. Можете да го исчистите аквариумот, да ширите почва и украси во него. Тие сакаат меко дно, понекогаш копаат во земја. Овие риби се скромен во одржувањето. Дистрибуирани главно во музеи и јавни аквариуми, таму изгледаат поинтересно.

Мини ајкули.


Chiloscyllium punctatum.

Експертите откриле дека ајкулите од аквариумот се малку мрзливи суштества, кои се карактеризираат со мирен карактер. Понекогаш лежат на дното на резервоарот, движењата за време на пливањето се бавни. Неколку часови пред оброкот, тие се разгалуваат и прават остри врти. Кога започнува хранењето, тие го лепат лицето надвор од водата, барајќи храна. Значи, тие имаат биолошки „часовник“ со вградена меморија..

За време на ручекот, тие се одвратат, расфрлаат остатокот од рибата од храна и солза храна, прскајќи ја опашката. Ова е можеби единствената работа што ги поврзува со сродните предатори. Имаат силен зафат, фаќајќи дел од пленот, никогаш нема да ја пуштат. За хранење во заеднички аквариум, добиточната храна се распределува рамномерно, така што сите риби можат да јадат или да се инсталира посебен фидер.

Препораки за содржина

Ајкулите од аквариуми се чувствителни на лекови, во случај на болест, тие се ставени во карантин. Постои добро познат лек „профилактик на Нески“, кој спроведува превенција на паразитски наезди. Овој лек не му штети на алги. За да се избегнат болести, се препорачува редовно да се обновува вода, најмалку еднаш неделно, 20% од вкупниот волумен. Постојаното обновување на водата развива чувство на апетит и „лечи“ ослабени лица.Восхитувајте се на аквариумот со голема домашна ајкула.

Во theидовите на аквариумот, ајкулите претпочитаат отворени, пространи области со бавен проток, кои можат да се создадат со помош на филтер и аератор. Простран резервоар треба да содржи неколку лица кои можат брзо да се движат во водата. Ishesе се јадат риби со средни и големи димензии, па затоа е подобро „забниот“ да го решиме одделно од сите.

Како да го опремите аквариумот: пополнете го дното со фин чакал со дијаметар од 3-4 мм или среден песок. Многу одгледувачи препорачуваат ширење на песок, а на неа има слој од камчиња. Почвата мора да се третира против паразити.

Дадилка од ајкула.
Мини ајкула.

Песокот не треба да се полни со жолта и црвена боја, содржи железен оксид штетен за рибите. Растенија соодветно дно, засадени во садови од глина. Цврстолисни видови, на пример, анубија и сагитарија, можат да бидат засадени на дното.

Заеднички видови на аквариуми

Лесно и едноставно е да се чува дадилка ајкула во езерцето на вашиот дом. Livesивее околу 25 години и добро се размножува. Други видови живеат 8-12 години.

Постојат и други познати видови, кои често се наоѓаат во аквариуми - мачка кафеава-шарена ајкула, тепих ајкула и бамбус ајкула со мирен карактер. Тие јадат ракови, ракчиња, морски ежови. Во природата тие живеат во плитка вода, прилично мрзливи.

Бебе зебра ајкула.


Оректолобус.

Ајкулите на теписи имаат светла боја на телото, на главата има многу испади во форма на раб. Пропагирајте со убедливи јајца (јајца од ајкула). СРЈ ајкули се долги 6 см и растат до 60-70 см на млада возраст.До украсни ајкули произведуваат 10 ајкули. Одржувањето бара аквариум со волумен од 600-1000 литри. Потребната температура на водата е 22-23 степени, дозволената цврстина е 2-15 °, киселоста на водата е 6,5-8,0 pH. Потребно е филтрација, аерација и долен сифон.

Погледнете како храните мелем мермер и бамбус ајкула.

Како да се хранат аквариумските ајкули

Не се препорачува да се хранат миленичиња со раце, подобро е да го направите ова со помош на мрежа, или да инсталирате фидер. Хранењето не е кавга; овие риби се погодни за жива, сува храна, која се служи 2 пати на ден - наутро и навечер. На јавни места се хранат со месо, лигњи, ракчиња, свежо замрзната риба.

Предмет на правилен распоред на хранење, одржување на разновидна диета и отсуство на надворешни надразнувачи, ајкули од аквариуми ќе одговорат на лице со пријателски карактер и мирно однесување. Гладноста на овие видови е само гласина. Како и сите риби, тие бараат внимание и квалитетна грижа..

Погледнете исто така: Аквариум Пирана

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Аквариум мини ајкули