ma.AquaFans.ru

12-Те најпопуларни типови полжави во аквариум

12 најпопуларни видови полжави во аквариум12 најпопуларни видови полжави во аквариум

Земјишните полжави се некои од необичните миленичиња за аквариум. Тие се скромен во грижата и не бараат големи финансиски трошоци во процесот на одржување. Овие миленичиња се обдарени со добра интелигенција и меморија. Тие се во состојба да се сетат на сопственикот. По својата природа, тие не можат да бидат носители на вируси или заболувања, бидејќи се хипоалергични. Само неколку видови полжави се погодни како миленичиња во аквариум.

Не сите видови на полжави во аквариум се погодни за чување. Некои јадат вегетација и кавијар. Тие растат и се размножуваат брзо, што не е секогаш плус.

Земјиште

Ова е еден од најпопуларните видови миленичиња. Постојат неколку видови на мекотели кои ја претставуваат оваа подгрупа. Повеќето копнени полжави припаѓаат на видовите Ахатина. Втор најчест претставник е полжав од грозје.

Ахатина

Големината на овие гастроподи понекогаш достигнува 25 сантиметри. Бојата на телото варира од светло-кафеава до зелена боја. Кога содржината бара волумен од 25-30 литри со задолжително присуство на почва. Секогаш мора да се одржува влажно. Тие се хранат со растенија, овошје и зеленчук. Во улога на деликатес се парчиња банана. Исхраната мора да има протеинска храна. Како добиточна храна користете дафнија и гамарус.

Ахатина

Ахатина

Постојат многу варијанти на Ахатина. Од најинтересните и невообичаени индивидуи, следново.

  • Ахатина фулика е мрзлив мекотел. Во слободното време тој претпочита да се релаксира во куќата. Неговата големина достигнува 20 сантиметри. Femенките се плодни и оставаат голем број јајца. Карападата има конусна форма. Бојата е разновидна. Во дивината, се наоѓаат лица од кафеава, крема и темна боја. Таа води копнен животен стил. Овој вид копнен полжав е во состојба да положи до 400 јајца за време на сезоната на парење..
  • Ахатина иридели е необичен вид полжав, бидејќи има можност да живее раѓање. За време на парењето, родителите менуваат пол. Околу 20 јаглен ќе се раѓаат во исто време. Бојата на школка на мекотел е жолтеникава. Ги користи бобинки и овошје како храна, како и расипани лисја од зелка. Има пулмонално дишење, што му овозможува на полжавот да живее на копно.

Грозје

Ова е голем копнен мекотел што живее во шуми, ливади и паркови. Ширината на школка од полжав од грозје достигнува 45 милиметри. Неговата боја е обично жолтеникава. Очекуваниот животен век се движи од 5 до 7 години. Се храни со растенија и зеленчук. Во диетата има ловоров, зелка, лисја од глуварче. Тој сака влага и во суви периоди на време се крие под камења и други засолништа. Пред почетокот на студеното време води активен животен стил. Кога температурата паѓа, тој паѓа во состојба на суспендирана анимација.

Полжав од грозје

Полжав од грозје

Вода

Illил полжавите претпочитаат да живеат во солена вода. Постојат поединци кои живеат во свежа вода. Во вештачки услови, одгледуваат полжави со различни бои на школка.

Елена

Itивее во течените води на Југоисточна Азија. Тој сака реки со каллив брег. Добро прилагодени на животот во услови на аквариум. Дијаметарот на школка не надминува 20 милиметри. Овој полжав може да живее околу две години. Особена карактеристика е што ги користи своите браќа како храна. Исто така, се храни со намирени честички на рибинска храна. Водолиите го започнуваат со цел да се намали популацијата на полжави во нивниот резервоар. Елена претпочита малку солена вода со средна цврстина.

Полжав хеленаПолжав хелена

Ампуларија

Тие се средни претставници на редот на гастроподи. Ампулите живеат во свежа вода во Европа. Има посебна празнина, поделена на два дела. Со негова помош, полжавот дише и под вода и на копно. Дома, поединци со жолта боја на обвивка се популарни. Неговиот дијаметар понекогаш достигнува 7 сантиметри. По природа, тој е сештов. Во аквариуми, се храни со честички од алги и преостаната храна што се населиле на дното. Оптималната температура на водата е 20-25 степени. Киселината и цврстината мора да се одржуваат на неутрално ниво. Недостатокот на елементи во трагови доведува до уништување на школка. Водете активен животен стил. Честа репродукција е карактеристична за нив. Очекуваниот животен век во заробеништво е 1-2 години.

Ампуларија

Ампуларија

Битинија

Тие живеат во плитка вода во езерата и реките на Азија со присуство на тресетлива почва. Овој вид домашен полжав прима кислород преку жабри апарат. Има маслиново или сиво боја на каросеријата. Карападата на поединецот е силна. Може да биде мазна или ребрести. Овие гастроподи не се одликуваат со голема големина на школка. Неговата ширина достигнува 9 мм. Вода планктонот и растителниот деритут се користат како храна..

Битинија

Битинија

Лужанка

Тие живеат во свежи води на централниот дел на Европа. На carapace во форма на конус има 5- релјефни вртења. Овој вид аквариум полжав не лежи јајца како повеќето гастроподи, но раѓа живи полжави. Ги толерира температурните крајности. Во дивината, преживува дури и кога е замрзнат во мраз. Тие се добри филтри за аквариум. Тие се хранат со преостаната храна од дното на резервоарот. Вреди да се биде внимателен, бидејќи тревниците стануваат храна за цихлиди и други предаторски риби.Лужанка

Лужанка

Вентилатори

Имаат импресивни големини на телото. Должината на школка достигнува 23 сантиметри. Карападата е обоена во светло кафеава боја. Theивеалиштето е водите на Северен Атлантик. Поединците дишат со една празнина на жабрите. По природа, предатори. Неговата плунка има посебна супстанција што ја парализира жртвата. Во исхраната доминираат мекотели, планктони, мртви тела риби и животни. Енката е во состојба да положи до илјада јајца, кои се прикачени на земја или камења.

Трубач за полжави

Трубач за полжави

Други видови

Меланија

Припаѓа на типот на средства за чистење на резервоарот, како и сите претставници на оваа раса. Тие јадат остатоци од скапана храна на дното на аквариумот. Големината не надминува три сантиметри. Има сиво-зелена боја на школка со темни ленти. Тие не толерираат ниска температура на водата во резервоарите, бидејќи во дивината тропските предели се нивно живеалиште. Тие се размножуваат брзо, што предизвикува непријатности, бидејќи тие се тешко да се отстранат. Тие најголемиот дел од животот го поминуваат закопан во земја. Цврста обвивка служи како заштитен механизам против грабливи риби. Тие се хранат со сместена храна со риби. Ако сакате, парчиња зеленчук може да се вклучат во храната..

Меланија

Меланија

Физа

Има мала големина на телото. Корисно е за аквариумот по тоа што ги чисти wallsидовите на резервоарот од бела плакета. Невообичаената форма на школка ви овозможува да навлезете во аглите на аквариумот недостапен за другите жители, а присуството на пулмонално дишење ви овозможува да живеете во различни живеалишта. Температурата на водата на содржината е 22-24 степени. Се храни со аквариумски алги. Состојбата на гастроподната обвивка го одредува нивото на киселост во резервоарот. Неговото зголемено ниво води до уништување на заштитниот збор на мекотел.

Физа

Физа

Неритина

Типичен претставник на редот на гастроподи. Има различна боја на школка, на која има многу ленти по хаотичен редослед. Неговата големина не надминува 2 сантиметри. Тој се чувствува пријатно на температура на водата од 24-25 степени. Нивото на цврстина и киселост мора да се одржува на неутрално ниво. Expectивотниот век достигнува една година. Постојат неколку полжави поврзани со оваа раса..

Неритина

Неритина

Ролна

Тој е корисен претставник во резервоарот, бидејќи ја одржува состојбата на водниот екосистем. Главната карактеристика е јадење бактериски филм формиран на земја или theидовите на резервоарот. Се храни со растителна храна и може да преживее во валкани услови. Боењето на телото е различно. Постојат поединци од крем и темни нијанси. Како храна користете мртви честички на алги и остатоци од храна од риби на дното. Liveивејте околу две години.

Ролна полжав

Ролна полжав

Мариса

Еден од големите видови на гастроподи. Дијаметарот на школка достигнува 5-6 сантиметри. Неговата големина зависи од квалитетот на храната и условите на притвор. Се чувствува добро со просечна цврстина. Температурата треба да биде 23-25 ​​степени. Се храни со алги и храна од риби. Понекогаш се лази надвор од резервоарот, па затоа кога го чувате овој вид полжав, треба да добиете специјален капак. Expectивотниот век е 1-2 години.

Мариса

Мариса

Заклучок

Пред да изберете некој вид полжав за вашиот аквариум, бидете подготвени да им обезбедите удобен животен стил, земајќи ги предвид преференциите на одредени гастроподи. Не заборавајте да испрскате вода на куќите на гастроподи, како и на самите полжави. Отстранете ја преостанатата храна за да не започне да се распаѓа. Тогаш полжавите ќе ве воодушеват долго време во аквариумот!

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » 12-Те најпопуларни типови полжави во аквариум