ma.AquaFans.ru

= Храна за срј: како и што да се хранат? =

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Во овој напис, ние ќе се фокусираме на почетната храна за рибино пржење. Во моментов, подигнувањето на СРЈ на која било риба од аквариум не е тешко. Асортиманот има одлична сува храна за малолетни риби. На пример, Тетрамин Бебе - целосна храна во форма на микро-снегулки, комбинирајќи високо квалитетни и функционални состојки. Комплетна диета за дневно хранење на СРЈ украсна риба долга 1 см, што овозможува здрав развој во раните фази на развој.

Исто така, забележуваме дека буквално секоја „возрасна“ храна нанесена со прашина во прстите е погодна за хранење СРЈ.

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Во исто време, ако имате можност или кревате СРЈ елитни риби, најдобро е да ги хранат во живо добиточна храна. Ова се должи на фактот дека СРЈ на многу видови риби јаде само жив плен, главно затоа што тие генерално не ја перципираат стационарната храна како храна, барем на почетокот. Меѓутоа, во некои случаи, СРЈ може да научи да го поврзат пристапот на акваристот со храна и тогаш тие ќе пробаат сè што им се нуди. Погодни мали извори во живо за одгледување СРЈ се цилијати, Artemia nauplii и микроорганизми.

Цилии (микроорганизми) се потребни како прва храна за ситно пржење. Старите аквариуми обраснати со алги може да содржат доволен број микроорганизми кои се формираат природно. Но, во мрестите за мрестење, кога условите обично се постерилни, нема цилии и тие треба да се одгледуваат вештачки. За да го направите ова, ставете некои растителни материи (обично мелени лисја од зелена салата) во тегла вода и ставете на топло, сончево место, на пример, на прозорец. Водата за културата на цилијатите треба да се дехлорира, може да биде вода од аквариумот, инаку е опасна за животот на цилијатите. Кога водата станува облачна, треба да се додаде со пипета во мали делови до аквариумот со СРЈ. Прочитајте повеќе за ова во статијата. „Dustива прашина“.Се хранат со аквариум риба СРЈ

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Артемија nauplii - многу соодветна прва храна за многу СРЈ, или втора храна за тинејџерски СРЈ, способна да јаде само микроорганизми во првата фаза. Артемиите имаат двојна предност - тие се подвижни во отворена вода, јасно видливи и привлечни, а нивната портокалова боја обично свети преку транспарентниот стомак на СРЈ што ги јадеше, што укажува дека овие СРЈ добиваат доволно храна.

Водолиите обично самите носат артемија nauplii од јајца што можат да се купат во продавниците за миленичиња. Овој процес се одвива во контејнер со солена вода - може да биде голема конзерва, пластично шише со лимонада или специјално купено инкубатор. Потребната концентрација на сол може да варира во зависност од потеклото на населението (види упатства за пакет). На културата му е потребна интензивна аерација за постојан циркус на ларви. Контејнерот мора да се чува на топло место на температура од 18,5-26,0 ° С. Периодот на излегување на наупли од јајца зависи од температурата, но обично е 36-72 часа.

За да соберете наупли, исклучете ја аерацијата и поставете го изворот на светлина што е можно поблиску до садот на околу половина од неговата висина. Ракчиња ќе се соберат поблиску до светлината, додека јајцата од кои сеуште не се појавиле nauplii, а отфрлените школки обично лебдат на површината на водата или мијалник и тонат на дното. Благодарение на ова, ракчиња може да се одвојат со помош на пипета или едноставно да се исцедат. Во спротивно, некои пржени може да ја проголтаат лушпата или јајцата и да умрат. Водата со nauplii треба да се филтрира со помош на специјално сито за жива храна или мала мрежа со мали ќелии, а потоа исплакнете ги науплите во чиста вода. Во никој случај не ставајте ракчиња во аквариум со водата во која се одгледувале, бидејќи солена вода може да го уништи СРЈ. По собирањето на ракчиња, аерацијата треба повторно да се вклучи. Културата на артемија ќе даде храна два до пет дена, во зависност од тоа колку е потребно. Потребна е континуирана секвенца на земјоделски култури за да се обезбеди доволно добиточна храна..Забелешка: Некои акваричари нудат да се хранат пржете со јушка од под замрзната коцка ракчиња за возрасни саламура.

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Микроорми - соодветна храна за СРЈ, може да се храни паралелно со или наместо Artemia nauplii. Одгледување микроорганизми е многу попрофитабилно од артемијата, бидејќи оваа култура е ефтина и лесно се размножува, што претставува секогаш достапно снабдување со храна. Почетна култура може да се добие од други акваристи. Единствениот недостаток на овие црви е што не можат да пливаат и давеат, иако бавно. Точно, СРЈ во најголем дел ги зграби веднаш или пливаат на дното за нив. Микроормите се посоодветни за пржени видови земја отколку артемија наупли.

Микроормите обично се одгледуваат во пластичен сад (погодна е кутија маргарин или мајонез). Во контејнерот се истура слој од овесна каша со дебелина од 1 см, а потоа се навлажнува со врела вода за да се формира густо тесто. Не мешајте го тестото, во спротивно ќе се рашири низ theидовите на садот, и тие треба да се чуваат чисти. Кога кашата ќе се олади, додајте ја културата на микробранови на стартерот таму. Затворете го садот со капак, така што културата не се исуши, но воздухот може да навлезе внатре и да се стави на топло место (на пример, на капакот на аквариумот). За неколку дена црвите ќе се размножат до таква мерка што ќе почнат да лазат по пластичните wallsидови на садот, а не да се обојуваат со каша, а од таму можат да се соберат со прст, памучен брис или четка, а потоа да се исплакнат со вода во аквариумот.

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Се хранат со аквариум риба СРЈ

Култура на микроорганизми може да остане активна три до шест недели, но по околу десет до дванаесет дена, таа почнува да испушта непријатен мирис. Затоа, подобро е да се воспостави нова култура пред старата култура да достигне фаза на лош мирис, бидејќи овесот е ефтин, а разводот е скап! Овој пат, како почетна култура, можете едноставно да користите лажица од старата култура. Ако многу пржени се појавија од кавијар, тогаш е подобро да се задржат две или повеќе култури на микроорми во исто време..

Кога ќе го заклучите овој напис, запомнете дека СРЈ треба да се храни често (околу 8-10 пати на ден), но во мали делови. Така што нема остатоци од добиточна храна во аквариумот за мрестење и како резултат на раст азотни соединенија.

СРЈ за прегледување на СРЈ видео

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » = Храна за срј: како и што да се хранат? =