ma.AquaFans.ru

`Liveива прашина` за пржење: одгледување дома

Колку повеќе акваристи практикуваат чување риби, толку пошироко станува нивното знаење, искуство и вештини. Одржувањето идеални услови за нивните миленици веќе не е тешка задача, а често има и случаи кога одгледувачите сакаат да се преселат на ново ниво - риби одгледување, особено затоа што самите миленичиња го фаворизираат ова, правејќи обиди за мрестење во заеднички аквариум.

Но, „мрестење“ на рибата и изведување на ларвата е само 1/3 од постигнувањето на поставената цел - да се добие што е можно повеќе остварливо потомство. Многу акваристи, откако се здобиле со орди на гладни и подвижни бебиња, ги спојуваат главите и не знаат како да организираат хранење за да го обезбедат нивниот брз раст и хармоничен развој. Овде доаѓа наједноставната и најчестата храна за почетници - жива прав.

Килијатите живеат во големи количини на дното, каде што пленуваат бактерии кои јадат органики. Овие протозои се размножуваат со поделба, што се јавува еднаш на 24 часа на температура на вода од 24-26 ° C.

Инфузорија чевли под микроскоп.

Како "жива прашина" можете да користите ротирачи (лат. Rotifera). Овие мали (0,1-0,5 мм) повеќеклеточни грабливи животни се наоѓаат во сите езерца, па дури и баричките низ целиот свет. Тие се хранат на ист начин како цилијатите - разни микроорганизми.

Ротификатори под микроскоп.

Предности и недостатоци на жива прашина

И покрај разновидноста на пазарот на храна за аквариум риби, повеќето одгледувачи претпочитаат да постапуваат по старомоден начин, култивирајќи цилити дома. И од добра причина, бидејќи овој метод за добивање на почетна храна има голем број предности:

 • „Dustива прашина“ не загадува вода. Незаситените цилити ќе останат во аквариумот без да се наруши неговата рамнотежа..
 • Микроскопската големина на добиточната храна овозможува таа да се користи како храна за најмалите малолетнички на риба за мрестење.
 • На хранлива храна со висок протеин во живо, СРЈ растат брзо.
 • Ниски финансиски трошоци. Liveивата прашина може да се култивира со употреба на органски отпад.
 • Леснотија на производство. Дури и дете може да порасне колонија на цилијати.
 • Безбедност Ризикот од воведување на болеста во аквариум за раст е минимален..


Недостатоците на користењето на овој вид на храна се неколку, тие вклучуваат:

 • Мириса За одгледување цилијати се користи органски отпад што мириса лошо при распаѓање.
 • Комплексноста на добиточната храна. Избегнете да добиете расипана вода, во која се одгледуваат цилијати, во аквариум за раст. За да жетвата, потребна ви е вештина.
 • Во некои аквариуми може да има неколку цилии, така што акваристот ризикува да добие расипана лименка без „жива прашина“.
 • Време Prepareе бидат потребни 7-10 дена за да се подготви овој вид на добиточна храна.

Зошто микроорганизми, а не сува храна? Постојат и причини за ова. Најважно - не секој е во состојба правилно да ја пресмета количината на храна што се служи во аквариумот. Многу е лесно да се наполни вишокот, а со тоа да се загадува водата со органска материја. Покрај тоа, СРЈ треба да се храни доста често - 6-8 пати на ден. Со „жива прашина“ е изводливо да се „претера“, нема да умре и порано или подоцна ќе го јаде риба.

Подготовка на „жива прашина“ од цилијати

За да одгледувате „жива прашина“ дома, ќе ви требаат:

 • тегла од три литри или кој било друг капацитет;
 • исушена кора од банана, друго овошје и зеленчук, сушено овошје, квасец, супа од сено, сушен зелена салата;
 • млеко
 • култура цилити или чаша вода од аквариумот.

Потребно е однапред да се зголеми „жива прашина“, бидејќи репродукцијата на цилиите е потребно време. Веднаш штом ќе се набудуваат сите подготовки, време е да се зафати сами одгледување:

 1. Теглата е половина исполнета со зовриена вода.
 2. Другата половина е исполнета со вода од аквариумот. Препорачливо е да го земете одоздола, бидејќи таму е што живеат голем број цилијати. Покрај тоа, можете да користите готова култура на протозои.
 3. На дното се неколку парчиња исушена кора од банана, суво овошје или квасец. Подобро е да не претерувате со количината, бидејќи водата може да стане кисела, а цилијатите ќе умрат.
 4. Во садот се додаваат 5 капки млеко.
 5. Тегла со отворен капак се става на затемнето и топло место. Еднаш на секои 3-4 дена, се препорачува да додадете неколку капки млеко за да ги нахрани бактериите што се хранат со цилиите.


Harетва неколку лименки „жива прашина“ со фреквенција од 3 дена за да се обезбеди непречено снабдување со помфрит во СРЈ.

После неколку дена, водата во теглата станува облачна, а на површината се појавува филм. Ова е добар знак, што укажува на тоа дека започнал брзиот раст на бактериите, што ќе го користи колонијата на цилиите. По некое време, водата во банката ќе стане транспарентна, што значи дека цилиите се размножуваат и јаделе бактерии. Во тоа време, може да се набудува акумулацијата на бели точки во резервоарот - ова е „живата прашина“.

Процесот на распаѓање на органите во банката е проследен со непријатен мирис. Не го покривајте садот со капак, во спротивно кислородот нема да влезе во него и сите микроорганизми ќе умрат.

Бели точки - јата на "жива прашина"

Vestетва "жива прашина"

Штом цилиите се разведуваат во доволни количини, тие мора да бидат дадени на СРЈ. Тука се јавува тешкотијата, затоа што е тешко да се фатат микроскопски суштества и да се прелива расипана вода заситена со органска материја во аквариум за раст е штетна за младите риби.

Еден од најлесните и најбезбедните начини за кои ќе ви требаат:

 • шприц без игла;
 • цевка за тестирање или кој било друг траен контејнер;
 • памук или пена.

Се спроведува во неколку едноставни чекори:

 1. Нежно со шприц, водата се повлекува од конзервата со акумулација на цилити.
 2. Цевката е половина исполнета со оваа течност..
 3. Парче памук или пена се става на врвот на водата од конзервата..
 4. Другата половина од цевката е внимателно исполнета со свежа вода и чека.
 5. Поради недостаток на кислород, цилијатите почнуваат да се гушат и се креваат нагоре, правејќи се низ слој памук.
 6. Микроорганизмите што се акумулираат на врвот, заедно со чиста вода, се собираат со шприц и се даваат на СРЈ. Оваа постапка може да се повтори 2-3 пати..

Како што рибите растат, тие постепено можат да се пренесат во други добиточна храна со поголема фракција - рендан жолчка од јајце, артмија наупли и циклопи, микроорганизми.

"Dustива прашина" со ротирачи

Најчестите ротирачи во езерца не ја надминуваат големината на цилиите, а нивниот метод на одгледување е идентичен, со исклучок на неколку нијанси.

Културата на ротиферите може да се добие од собрани цисти купени во продавница или со земање примерок од блиско тело на вода.

Осигурете се дека ракчиња и ларвите од инсекти не се забиваат со ротирачи - тие се нивни природни непријатели.

За време на одгледувањето, потребна е дифузна светлина - најмалку 10 часа на ден. Ротиферите имаат животен век од околу 4 недели. По овој период, се препорачува да се замени поголемиот дел од водата во банката и да се воведат нови цисти.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » `Liveива прашина` за пржење: одгледување дома