ma.AquaFans.ru

Челиши чевли - микроорганизам во аквариумот

infusoria чевли

Наједноставните едноклеточни организми кои припаѓаат на класата на цилијатирани се распространети скоро насекаде. Од студениот мраз на Северот до не помалку запалените ледени ѓубрива на Југот, во секоја застоена вода, се наоѓаат овие прекрасни суштества, кои се една од најважните врски во ланецот на исхрана на биоценозата. За акваристот, цилиите, чевлите се вредни како добра храна за пржени од новороденче. Но, пред да започнете со ова живо суштество во вашиот „подводен свет“, треба да се запознаете со репродукцијата, исхраната и виталните функции на микроорганизмот.

Едноклеточните суштества имаат структура со двојно јадро: првото „големо“ јадро ги контролира хранливите и респираторните процеси, го следи метаболизмот и движењето, но „малото“ јадро е вклучено само во сексуални процеси. Најтенката обвивка со зголемена еластичност овозможува микроорганизмот да биде во природно дефинирана форма, како и да се движи брзо. Како такво, движењето се одвива преку цилија, играјќи ја улогата на „весници“ и постојано се турка чевлите напред. Патем, движењата на сите цилии се апсолутно синхрони и координирани.

Витални функции: исхрана, дишење, репродукцијаКако и сите слободни микроорганизми, чевлите цилијати се хранат со најмали бактерии и честички на алги. Таквото бебе има шуплина во устата - длабока празнина лоцирана на одредено место во телото. Отворањето на устата преминува во грлото, а потоа храната влегува директно во вакуолата за да се вари храната, а потоа храната започнува да се обработува во кисела, а потоа алкална средина. Микроорганизмот исто така има дупка преку која останува нецелосно варената храна. Се наоѓа зад дупката за храна и, поминувајќи низ посебен вид структура - прав, остатоците од храна се туркаат надвор. Исхраната на микроорганизмот е дебагирана до крај, чевлите не можат да се прејадуваат или да останат гладни. Ова е можеби една од совршените креации на природата..

Дишете ги цилијатите на сите чевли структурата на цилиитекориците на неговото теле. Ослободената енергија е доволна за животна поддршка на сите процеси, а непотребните соединенија на отпад, како што е јаглерод диоксид, исто така се отстрануваат низ целата област на телото на поединецот. Структурата на цилиите на чевелот е доста комплицирана, на пример, контрактилни вакуоли, кога се преполнети со вода со растворени органски материи, се издигнуваат до крајната точка на плазмата на телото и истураат сè што е непотребно. Inhabitantsителите на слатководните води со тоа отстрануваат вишок вода што постојано влегува од околината..Микроорганизмите од овој вид можат да се соберат во големи колонии до местата каде што се акумулираат многу бактерии, но реагираат многу остро на солената маса - тие лебдат далеку.

Одгледување

Постојат два вида на размножување на микроорганизми:

  1. Асексуалец, што е вообичаена поделба. Овој процес се јавува како дел од челичен чевел на два, а новите организми имаат свое големо и мало јадро. Во исто време, само мал дел од „старите“ органоиди преминуваат во нов живот, сите останати брзо се формираат повторно.
  2. Сексуално Овој вид се користи само кога се појавуваат температурни флуктуации, несигурност на храна и други неповолни состојби. Тогаш, животните можат да се разделат според пол и потоа да се претворат во циста.

Тоа е втората опција на репродукција која е најинтересна:

  1. Две лица привремено се спојуваат во едно;
  2. На сливот, се формира одреден канал, што го поврзува парот;
  3. Големото јадро целосно исчезнува (и кај двете лица), а малото е поделено двапати.

Така, секој чевли на цилијати станува сопственик на два јадра од типот на ќерка. Покрај тоа, трите јадра треба целосно да пропаднат, а последниот удел повторно. Од останатите две јадра, кои повторно се разменуваат места на мостот од цитоплазмата, се формираат големи и мали. Ова го завршува процесот и животните се распрснуваат. Конјугацијата ви овозможува да го прераспределите генетскиот материјал помеѓу организмите, а со тоа да ја зголемите виталноста и издржливоста на поединците. И сега повторно можат лесно да споделат во два нови животи.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Челиши чевли - микроорганизам во аквариумот