ma.AquaFans.ru

Скај риба, коњски риба или крал на харинга

Риболовата лента е неверојатно морско суштество. Таа е многу долга и има необична форма на лента. Долго време, оваа риба се сметаше за фантастична сè додека не падна во рацете на истражувачите кои потврдија дека таа всушност постои, иако е ретка поради тајниот начин на живот. Очевидци кои ја сретнале среде океанот или ја виделе остатоци на брегот, сметаат дека ова е најнезаборавниот поглед во животот.

појас
Риба во форма на риба

Живеалиште

Може да сретнете неверојатна риба во топлите или умерени води на Тихиот, Атлантскиот и индискиот океан. Го има и во Исланд и во Северното Море. Theивотните уживаат во топла тропска и сува медитеранска клима, така што тие не постојат во водите на Русија, иако некои примероци беа исфрлени по невремето на бреговите на Јапонското Море.

Во водата, тие се чувствуваат добро на длабочина од 500 до 1000 m, но понекогаш се искачуваат на самата површина. Затоа, овие риби не можат да го издржат протокот, затоа не можат активно да пливаат во хоризонтална насока, што им овозможува да се класифицираат како океански ихтиопланктон. Овој вид обично вклучува мали организми., па кралот харинга и трометарската месечина риба се исклучок.

Различни имиња

Биологот Питер Асканиус, кој студирал морска фауна, открил два примерока на брегот на едно старо трговско пристаниште во норвешкиот град Берген. Во 1772 година, тој направи научен опис на видот, на кој му беа дадени неколку имиња одеднаш:

 • обичен рибен појас;
 • носач на ремен;
 • кралот на харинга.

На латински, името звучи како Regalecus glesne. Првиот дел од името на видот е формиран со комбинација на зборови „крал“ (рекс) и „харинга“ (алец). Идејата е позајмена од норвешки риболовци, кои на суштеството му дадоа име за постојаното присуство во фустаните на океанскиот харинга и издолжените први зраци на грбната перка, формирајќи еден вид круна на главата. Последниот збор е потсетеното име на пристаништето Бесвехер, каде Асканиј најде риба.

Понекогаш рибата се нарекува со транскрипција од англиски - морска риба, но ова суштество има поретки имиња. На пример, во Јапонија му беше даден поетски прекар „Крал на подводната палата“, а некои прозаично го нарекуваат „данска риба“ за карактеристична ротација на карличните перки за време на движењата.

риба на брегот
Популарното име на риба од појас е риба од дабови

Општ опис

Рибниот појас има многу необичен изглед. Нејзиното долго тело без вага, достигнувајќи 3,5 метри, има дебелина од само 5 см и висина од 25 см. Насликано е сребрено-бело со темни кратки точки и ленти од страните. Латералната линија во долниот дел од телото е долга. Без мочниот меур.

Телото е крунисано со кратка глава синкава нијанса со големи очи и мала вертикална уста. На телото, покриено со надолжни редови на туберкули, има долга грбна перка од неколку стотици меки зраци. Потекнува над окото и завршува само на задниот дел од телото. Предните зраци од 1015 се издолжени во споредба со последователните и имаат мембранозни екстензии на апетите.

Пекторалните перки се кратки, распоредени хоризонтално. Под нив се наоѓаат абдоминалните, кои се состојат од само еден долг зрак, на крајот на лопатка срамнети со земја. Каудалното перка ја изгуби својата фундаментална важност во процесот на еволуција и претставува неколку долги слободни зраци кај младите претставници. Сите органи на движење се светло црвени. Некои ихтиолози тврдат дека примарната улога на перките не е движење, туку перцепција на сензации за вкус. Во моментов, Д. Олни работи на доказ за оваа изјава, проучувајќи го минатото и сегашниот живот на морска риба.

Expectивотниот век на видот сè уште не е утврден..

Морската риба, како вид, е наведена во Гинисовата книга на рекорди. Тој ја доби оваа чест за најголема големина кај сите коскени риби што моментално постојат.. Индивидуалните претставници растат за скоро 10 метри, најдолгата регистрирана инстанца достигна 11 м, а најголемата - 272 кг.

Начин на животКралот на риби се движи многу необично во споредба со другите жители на подводниот свет. Неговото тело се наоѓа скоро вертикално во колоната за вода, главата е на врвот. Телото на марината има поголема специфична тежина од водата. За да не падне за време на пливањето, суштеството прави преводни движења слични на бранови со долга грбна перка. Ова ви овозможува да се движите со мала брзина. Ако рибата треба да се движи побрзо, тоа ќе се наведнува не само перка, туку и целото тело. Таквите податоци се засноваат на набудувања на голем примерок во водите на Индонезија..

Морско месо - предатор. Неговата главна храна е претставена од следниве организми:

 • планктон;
 • морски ракови;
 • мала риба;
 • мекотели.

Чаир од харинга, меѓу кои често може да се најде риба-појас, исто така може да стане храна за предатор.

Суштества се мрести од јули до декември. Енката лежи јајца со светло боја, со големина од 2 до 4 мм. Тие лебдат со океанската струја и остануваат на површината на водата. Сонцето не влијае на нив заради светлата боја што не пренесува ултравиолетови зраци. Ларвите се развиваат во површинскиот слој на вода, главно во зима.

Поврзани видови

Морската кора е дел од семејството на молци, кои исто така вклучуваат многу редок род на агро-сорти. Нивниот опис беше составен од само 7 примероци фатени на отворено море на Австралија, Тасманија, Нов Зеланд и југоисточниот Атлантски Океан..

Сребреното тело на агростихти со розова грбна перка, формирано од 400 зраци, нема скали и е испреплетено со цврсти туберкули. Чувствителната странична линија е претставена со континуирана цевка која се состои од издолжени плочи. Се претпоставува дека земјоделските култури не растат подолго од 3 метри.

Единицата за марини е непроирна. Ова значи дека неговите роднини вклучуваат активиране и бисерни очи, но најблиска е риба од змија. Тој е инфериорен во однос на кралската риба во однос на импресивната големина и спектакуларен изглед, претпочита таен начин на живот, затоа падна во рацете на научниците не повеќе од пет пати.

Сепак, нејзиниот начин на јадење е добро разбран. Серпентинот јаде безрбетници и мали риби. Во процесот на лов, тој ја проширува горната вилица толку многу што областа на устата се зголемува за 40 пати. Неосомничените жртви спаѓаат во оваа стапица.

активна риба
Triggerfish - роднини на риба од појас

Човечка употреба

Употребата на рибани ремени за цели на храна е исклучително ограничена. Многу луѓе сметаат дека нивното месо е недоволно, некои животни исто така го одбиваат тоа. Како и да е, морска риба сè уште може да се најде на намирници на пазарот, ако се најде во мрежа за риболов. Loversубителите на храната веруваат дека рибата станува деликатес ако се готви на посебен начин.

Но, во спортот риболов морска риба е доста популарна. Фаќањето на него се смета за голем успех и знак на вештина. Но, тоа го загрозува постоењето на неверојатни риби. Не е познато колку претставници на видовите живеат во моментот. Ако бидат уништени од рибарите, светот ќе изгуби едно од најневеројатните суштества, а невозможно е да ги одгледувате во вештачки услови.

Сметки за очевидци

Состаноци со кралот харинга се одвивале уште од античко време. Античките луѓе го гледале како натприродно суштество, а во современиот свет, кога веќе е направен научен опис на организмот, неговиот изглед сè уште е обесхрабрувачки. Ретки сметки на очевидци се снимаат секогаш кога е можно, некои приказни се едноставно интересни, други се скоро детективни.

џиновска риба
Во античко време, рибниот појас се сметаше за натприродно суштество

Легенда на морската змија

Пред суштеството да биде откриено и научно опишано, од очевидци се сметало како морска змија. Ние го видовме во античко време, марината се споменува во списите на класиците, на пример, Аристотел. Луѓето се плашеа од средби со огромна риба, ветија несреќи. Неговите огромни остатоци, кои може да се најдат на брегот, насликани во имагинацијата на морнарите чудовиште со бик, змеј или, почесто, коњска глава и портокалова грива, за што беше можно да се земат издолжените зраци на дорзалната перка. Црвените перки се грешеле за алги, во кои чудовиштето се заплеткало, искачувајќи се од длабочините на океанот до површината.

Но, ако повеќето очевидци ја сметале рибата само како суштество суштество, тогаш католиците верувале дека нејзините дамки на кожата се отпечатоци од апостол Петар, кој се занимавал со риболов пред да го следи Христа.

Многумина не веруваа во постоењето на таков beвер, бидејќи малкумина беа очевидци и сите, воодушевени, го опишаа она што го видоа на различни начини. Колку и да звучи неверојатно, морска змија навистина може да постои. Само неговата улога, најверојатно, не ја играше кралот на растителни, туку некои огромни јагули.

Индиректна потврда за ова е добиена во 1930 година, кога ларвата е долга повеќе од 120 см била фатена на брегот на Јужна Африка, што е повеќе од 12 пати од вообичаената големина на јагулите на оваа возраст. Овој наод значи дека со висок степен на веројатност има риби во должина поголема од 20 m. Можеби токму овие суштества ги видоа некои морнари?

фатена риба
Друго име за рибниот појас е морска змија.

Најнови докази

Тие се плашеа од ова суштество не само пред многу векови, туку и во модерното време. На почетокот на XIX век, пронајдено е деветнаесет метри тело, кое грешеше во морска змија, иако последователно музејските работници тврдеа дека станува збор за голем примерок на рибен појас.

Во средината на 20 век, во калифорниското село Малибу, една жена, која вечерта шеташе со својата пудлица, виде огромно тело во должина од шест метри на океанскиот брег. Таа беше толку исплашена што ги разбуди сите соседи, кои веднаш трчаа на брегот. Еден од нив одлучи да го пренесе телото на надлежните и го натовари на покривот на неговиот автомобил, но немаше време да се вози надвор, бидејќи беше запрено со полициски автомобил.

Полицајците сакале да извршат увид на карго на покривот. Гледајќи го во фаровите, тие одлучија дека огромно тело може да има вредност, што значи дека е опасно да се транспортира, па затоа беше решено да се јават кај експерти. Нивната улога ја одиграа универзитетските зоолози Бојд Вокер и Влад Волтер. Тие го однеле чудовиштето во лабораторија.

морска риба
Кралот на харинга е една од ретките риба од океанот

По извршувањето на сите потребни мерења и анализи, експертите откриле дека пронајденото суштество е една од најретките и најубавите океански риби, кралот на харинга. Копија пронајдена за време на оваа детективска приказна е пренесена во музејот за природна историја во Лос Анџелес, каде се уште е изложена. За разлика од другите подводни жители, рибата со ремени е изненадувачки добро зачувана и изгледа скоро како жива. Единствениот дефект се ознаките на забите на опашката, очигледно како резултат на тепачка со ајкула.

Набудувања на живеалиштата

Во повеќето случаи, очевидци се запознале со кралот харинга веќе мртва, фрлена на земја. Но, има и такви што имаа среќа да го запознаат во родното живеалиште - вода. Запишаните состаноци се следниве:

 • биологот Вуд onesонс видел риба во 1906 година во близина на островот Сумбава, но обидите да ја фатат со помош на мрежи биле неуспешни, кралот не одговорил на мамката;
 • натуралистот Ц. Холдер имаше можност да го набудува неверојатното создавање во 1925 година во плитките води на заливот во Јужна Калифорнија;
 • екипажот на граничен хеликоптер кој летал покрај Шантарските острови во 1972 година, забележал од 20-метарска височина тенко суштество долга приближно 17 метри, фраерно на површината, но се крие неколку минути подоцна;
 • Рибарите од Источен Пацифик го фатија кралот харинга во 1986 година, но тој почина додека се обидуваше да го достигне.

Така, кралот на харинга не е бајка или митски карактер, туку вистински жив организам. Ова докажува колку неверојатни суштества создаваат природата и ја сугерираат идејата за тоа што другите животни се кријат од човечките очи во подводните длабочини..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Скај риба, коњски риба или крал на харинга