ma.AquaFans.ru

Вода опции за совршен хербалист

Вода опции за совршен хербалист

Вода опции за совршен хербалист

Оваа статија е стискаш од сè што е напишано на FanFish, и во Интернет просторот како целина. На нашиот ресурс долго време има одлично тема на форумот за дискутирање на оваа тема, каде дебатата и дискусијата светат како вечен пламен на 9 мај!

Во врска со ова, постои објективна потреба уште еднаш да се прикажат сите постулати во посебен напис и да се дискутираат за најважните аспекти на создавање на оптимални услови за аквариумски растенија.

Пред да започнете, треба да се напомене дека сите аквариуми се различни. Некој и два грмушки ехинодор - ова е аквакаптивно! Подолу се дадени јасни параметри за аквакуаторски ремек-дела, за холандски аквариуми или аматерски, но густи хербалисти. Ако аквариумот е едноставен, да речеме без CO2 и висококвалитетно осветлување, се разбира дека се можни отстапувања од овие норми. Исто така е можно да се одгледува непростлив хербалист. Но, во исто време, мора да разберете дека почитувањето на стандардите е клучот за успехот. Не можете да отстраните нешто или, напротив, да хиперболизирате со надеж дека ќе го замените исчезнатиот. Важно Фенг Шуи и аквариум јин-јанг =) Значи,

Аквариумот е затворен екосистем. И само да ги имате сите информации за процесите што се одвиваат таму, применувајќи ги во пракса, можно е да се постигнат одлични резултати.

Температурата за трева во аквариумот = 24-25 ° C

Растенијата може да постојат дури и при пониски или повисоки температури..

Како и да е, се знае регуларност: растворливоста на гасови во вода е помала, потопло е водата. Ако неговата температура е 24-25 ° С, таа содржи многу повеќе растворен јаглерод диоксид (во текот на денот) и кислород (во текот на ноќта). И ова е директна придобивка за затворениот екосистем, кој е аквариум. Кислородот е потребен за растенијата да дишат, помага да се оксидираат органите и азотни соединенија. И, соодветно на тоа, растенијата во поголема количина го асимилираат јаглеродниот диоксид потребен за раст.

Здив на растенијата во аквариум

Во секој аквариум, секогаш има амониум NH4 и амонијак NH3, кои се опасни за жителите. Тие се формираат од отпадни производи на риби, вклучително и од гнили органи. Ако се покачи температурата на водата или се покачи нивото на pH вредност, токсичноста на азотот ќе се зголеми.

Растворливост на гас во опсегот на температурата

Растворливост на гас во опсегот на температурата

Дополнително, забележете го тоа Такаши Амано се препорачува на самиот почеток, по стартувањето на хербалистот, дури и да се намали температурата на 21-23 степени, што е, со тоа да се спречат нарушувањата на азотот „лупење над растенијата“ и аквариумот како целина. „Подобрената количина“ на О2 во мракот промовира оксидација и „брза работа“ на азотно, промовира подобро дишење на растенијата. Во текот на денот, СО2 е подеднакво активен во својот профил..

Најчеста грешка на акваристите на трева е да се игнорира или минимизира вредноста на О2 во текот на ноќта - во мракот. Снабдувањето со аерација на аквариумот треба да биде пропорционално со дневното снабдување со СО2. Треба да биде висококвалитетен, фино распрснат (како што е дифузорот CO2). Овој ефект може да се постигне со подигање на флејтата над нивото на водата, моќна пумпа или, на пример, такво нешто како Н2Прикажи Меур, преку кои, патем, можно е, па дури и прекрасно да се испорача CO2 кај големи хербалисти - меурчиња се екстремно фино распрснети и ги шири на сите 120 * 50 * 50.

Цврстина на карбонат (kN) за хербалистички аквариум = 2-4

Најпогоден за раст на повеќето растенија е pH вредност од 6,5-7,3. Колку е поголем овој индикатор, толку е поголема карбонатната цврстина на аквариумската вода (kH).

Јаглеродниот диоксид од водата најефикасно се апсорбира од растенијата со вредност kN од 3,5–4. Така, соодветната kH промовира интензивен раст на тревата. Вкупната цврстина на водата (GH) игра секундарна улога во овој процес..

kH 2–4 е најдобрата опција бидејќи нивото на kH е тесно поврзано со нивото на СО2. Работата е дека ако КХ е висока, растворањето на потребната количина на СО2 во вода, што треба да ја спушти pH вредноста до посакуваното ниво од 6,5-7,3, ќе ја надмине дозволената концентрација за риби, ракчиња, итн. - тие ќе почнат да се задушуваат. Тоа е, со премногу висока kH, прилично е тешко и опасно да се доведе концентрацијата на СО2 на посакуваното ниво.

Покрај тоа, се поставува прашањето за заштеда на јаглерод диоксид. Колку е помал нашиот kH, толку помалку меури од јаглерод диоксид треба да се напојат за да се намали pH вредноста до потребните вредности. И, на пример, со претходно презентираната опција за прскање - BubbleMaker, дури и за 300l. доволно аквариум ~ 1-2 меурчиња во секунда.

Забележете дека честопати можете да слушнете изјави дека нула kH може да ја спушти pH вредноста. Тоа е точно, но на Интернет има многу практични примери за одржување на хербалистот на kH = 0. Колку е потребно, секој одлучува врз основа на сопственото искуство и практика. За почетниците аквацери, не препорачуваме да се нула тврдоста на карбонат..Покрај тоа, забележуваме дека влажни киселини ослободени од рангиран тресет во почвата и ги користат истите Тетра Торумин многу корисен ефект врз растот на растенијата. Но, при висока алкалност на водата (kH, pH), влажните киселини се неутрализираат со калциум.

Тетра торумин

Така, ако водата во аквариумот е тврда / алкална (многу повеќе од рН, kH = 7), таа постојано ќе исцрпува „резерви на тресет“ и ефектот ќе биде минимален.

Јаглерод диоксид СО2 за хербалистички аквариум = 20-30 mg / l

Јаглеродот (Ц) е најважниот примарен градежен елемент на растителниот организам. Околу 90% од растението се состои од вода, а останатите 10% се суви материи. Од овие 10% - 46% е јаглерод. Затоа CO2 е толку важен во аквариумот на растенијата..

Апсорпцијата на Ц се јавува главно од јаглерод диоксид растворен во вода. Неговата содржина зависи од pH и kH. Јаглерод диоксидот ја намалува pH вредноста. Ако kH е 2-4, тогаш 20-30 mg / L јаглерод диоксид помага да се воспостави pH од 6,5–7,3, што е најсоодветно за животот на аквариумските растенија.

Табела СО2

Табела СО2

Количината на СО2 може да се одреди со употреба тестови, машина за пиштол, соодносни табели кх и pH вредност. Но, најдобриот показател е навиката на растенијата и однесувањето на ракчиња и риби при примена на гас.

pH за аквариум на хербалистичка = 6.5-7.3

PH вредноста е 6,5-7,3. Ова е најповолна вредност за раст на растенијата. Ако овој индикатор е помал, тогаш поголема количина на јаглерод во лесно сварлива форма е содржана во аквариумот. Ако pH вредноста е поголема од 7, количината на јаглерод станува помалку.

Табелата на асимилација на хранливи материи во зависност од киселоста на водатаТабелата на асимилација на хранливи материи во зависност од киселоста на водата

Покрај тоа, во овој опсег, макро и микронутриенти се најефикасно апсорбирани..

Управувачи на Редфилд : cg:

Ајде во оваа статија многу кратко ќе се осврнеме на прашањето за дозите и стапките, најважните Марко и микроелементите за хербалистот: N, P, Fe и K. На крајот на краиштата, ова е исклучително важно! Ние сме посветени наскоро да го разгледаме овој проблем подетално (тој е веќе тука), но засега, да ја прогласиме најважната работа.

Односот на нитрат NO3 и фосфат PO4 во аквариум / азот Н и фосфор П

Треба да започнете со фактот дека Редфилд не е сорта на брокула, туку американски научник истражувач (Алфред Кларенс Редфилд), кој во 1934 година. го открил атомскиот однос C-N-P и го заклучил пропорцијата именувана по него.

Алфред Кларенс Редфилд

Овој атомски однос се изучува на зоопланктонот, а ефектите од промените во овој сооднос врз животите на различните видови алги беа понатаму проучени. Како резултат на истражувањето, беа донесени неверојатни заклучоци, вклучително и оние кои ни помагаат - акваристите. Темата е исклучително важна, но заслужува посебна приказна. Подолу е суштината и само табелата за бомби на Редфилд.

Табела на Редфилд со сооднос на нитрат и фосфат

Од табелата се гледа дека е важна не само концентрацијата на ѓубрива NO3: PO4, туку и нивниот процент. ПРОЦЕНА !!! ПОСТАВУВА ВНИМАНИЕ !!! Многу акваристи ги запоставуваат пропорциите и ги чуваат произволно, „како што е иудо и ова и тоа“, така што растенијата пукнале сè што им треба. Но, всушност - ова е бруто џамб.

Овој процент е тестиран од милиони акваристи, ние FanFishevtsy во сопствената пракса, во нашите сопствени експерименти, исто така, се наведува дека пропорцијата на Redfield контролира! И ве повикувам да се придржувате кон тоа.

Повторно погледнете ја табелата и одговорете се сами, кој сооднос на нитрат со фосфат е подобар: PO4 = 0,1 до NO3 = 1 или PO4 = 1 до NO3 = 15? И тоа и тој индикатор на крајот на краиштата е добар!?...

Веројатно знаете на што доаѓаме. Веќе разговаравме за ова во наше Аквариум навигатор за почетници „Подводни градини на Вавилон“. Јасно е дека Н и П се неопходни и работат заедно, меѓутоа зошто сите прогласуваат пропорција од 1:20 фунти, а не да кажат 0,1 до 2, или обратно од 10: 200? На пример, концентрацијата на фосфор и азот во природните резервоари е исклучително мала: PO4 = 0,05 mg / L или помалку, NO3 0,5 mg / L или помалку. Зошто, во аквариумот со растенија, ние оплодиме во горенаведените пропорции?

Кај природните резервоари, односот на растителна биомаса со волумен на вода е неспоредливо помал отколку во аквариум, па дури и ако растенијата постојано консумираат Р, неговите резерви во вода околу растенијата веднаш се обновуваат поради изедначување на концентрацијата.

Аквариумот е скоро затворен систем; само-изедначување на концентрациите всушност не се јавува. Тие се или ресетирани на нула, или, што почесто се случува кај аквариумите за почетници, напротив, се во обем.

Од горенаведеното, можеме да заклучиме дека теоретски е можно да се задржи односот на P до N во сооднос од 0,1: 2, односно 10 пати помалку од препорачаната пропорција. Но, од практична гледна точка, тоа е многу тешко да се направи ова, бидејќи азотот и фосфорот брзо ќе ги консумираат растенијата и ќе се нулаат. За да ги вратиме концентрациите, ќе мора да додадеме ѓубрива капка по капка и секој ден. Што е незгодно и непрактично.

Покрај тоа, не смееме да заборавиме дека N и P се неопходни за други хидробионти. Најочигледен пример за азот е бактеријата за нитрификација, односно бактерии вклучени во циклусот на азот. Конзумирајќи азот, тие се директни конкуренти на растенијата.

ДА НО! Кога објавуваме сооднос од 1:20 неделно, сепак им даваме можност алгите да јадат вишок. АДА (Такаши Амано) и водечките аквапаркери во светот ја одржуваат минималната концентрација на нитрат и фосфат (земајќи ја предвид пропорцијата), не давајќи им шанса на алгите. Да - практично е додаток што треба да се направи, но дава неверојатни резултати. Покрај тоа, постојат електронски распрскувачи на ѓубрива на истиот Aliexpress (иако има проблеми со нив, но сепак). Сепак, можете мирно да го задржите просечниот пропорција во рачен режим, оплодувајќи повеќе од еднаш неделно, но барем двапати неделно, или подобро секој втор ден, или уште подобро секој ден (како што прават повеќето скијачи, тие стануваат наутро, појадуваат и истураат =).

Конечно, два збора за фактот дека целиот процент на Редфилд вклучува Ц-јаглерод. Поради некоја причина, сите го забораваат ова. Во принцип, да не заборавиме на интензитетот на осветлување, микро-ѓубрива и сè друго што ја поставува бомбардираната фотосинтеза на растенијата.

И уште еден збор на крајот ... =) Како што може да се види од табелата, пропорцијата на Редфилд дозволува отстапувања од 20%,, плус сè, честопати можете да најдете различни пропорции: 1:20, 1:10, 1:15, 1, 2:25 Зошто е така Затоа што има различни шеми за започнување на хербалист од бабата на АДА, од чичко Кнат, од ракун ... каде има некои допири. На пример, со чекор-по-чекор метод на осветлување „зори-зенит-зајдисонце“, се препорачува односот NO3: PO4 1 до 15-25.

Севкупно, идејата дека е важно не количината на макро ѓубрива NO3 | PO4 и атомски N | P, И НИВНИОТ ПОДНЕСНИ ОДНОСИ И ВРСКА.

Значи, статијата се претвора во извештај. Затоа, „полу зборот“ за К (калиум) и Фе (железо).

За калиум еве го нашиот форум, прочитај, те молам. Најизразената што е поврзана со калиумот е т.н. "ишијас" на растенија, која е обврзана во сите случаи кога растението се пресвртува - "ишија Мадрид". Пред да се советува да се обрне внимание на калиумот, треба да се исклучат основните компоненти на квалитативниот процес на фотосинтеза, а тоа е интензитетот на светлината (Lm / L, земајќи ги предвид карактеристиките на аквариумот), концентрацијата на CO2, NO3, PO4 ..., а потоа K и Fe. Верувај ми, една фабрика ќе лута побрзо од недостаток на осветлување отколку од недостаток на калиум.

Истото важи и за железо, кое е поврзано со растителна хлороза (блескање на вените и уништување на листот). Едно растение ќе има побрза хлороза, фимоза, дијареја и ендометриоза =) од недостаток на светлина, јаглерод диоксид, азот, фосфат ... отколку од железо.

Препорачаната неделна доза од многу производители е Fe = 0,5 mg / L. Оваа доза варира нагоре или надолу - до 1 mg / l, во зависност од индивидуалните карактеристики на хербалистот.

Повторно, поважен е процентот на железо и постојаното присуство = 0,1 mg / L. Што се постигнува со кршење на неделната доза. Исто така е важно да се разбере дека железото може да биде претставено во форма на бивалентно, железо, како и во форма на комплексони (хелати). И сето ова е крајно забавно. Но, тоа е друга приказна...

Најдобро видео

Во првото видео се споменува уште едно видео за треш, кој сака иронија, еве го.

Претплатете се на нашите YouTube каналот да не пропушти ништо

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Вода опции за совршен хербалист