ma.AquaFans.ru

Како да се ослободиме од аквариум од калеми за полжави

Отстранување полжави.

Полжавите во аквариумот се корисни и убави суштества кои можат да ви помогнат при грижата за резервоарот. Тие се безопасни, сештојади, скромен по содржина. Сепак, врз основа на нивната природа, тие многу брзо се размножуваат. Искусните акваристи и почетници понекогаш се збунети од фактот дека има толку многу полжави. Како да се ослободите од полжавите во аквариум, за да не се наруши биолошката рамнотежа на водната средина и да не му наштети на риби и растенија?

Рамшорн полжав во аквариум.

За репродуктивниот систем на полжави

Полжавите се гастроподи со единечна обвивка. Тие имаат голема мускулна нога со која се движат. На главата има мала уста и пар „антени“, кои се пипала со очи. Тие се суштества што дишат, можат да дишат и светлина и жабри..

Постојат полжави хетеросексуални и истополови (хермафродити). Некои видови носат и лежат јајца, други живеат во живот, создаваат мали улици кои се подготвени за целосен живот. Хермафродитите имаат машки и женски репродуктивни органи. Сите видови на аквариум брзо произведуваат потомство, а некои може да се купат веќе бремени. Ампуларија се хетеросексуални мекотели кои лежат јајца над површината на водата. Калемите ќе можат да го репродуцираат theидањето без учество на машко или женско, ова е хермафродит. Меланија, Хелена, тиломеланија - живописни видови.Златни јаболка полжави во аквариум.

Овие мекотели совршено се прилагодуваат на условите на животната средина, така што нивното население рапидно расте. Тие јадат скоро сè - и алги, растенија и моркови и расипувачки растенија, недоволно храна. Совршено да се справите со прочистување на аквариумската вода, да ги елиминирате "цветните".

Погледнете видео за тоа како да го ослободите вашиот аквариум од полжави.

Како полжави влегуваат во аквариумот?За да се контролира популацијата на калеми со аквариум, ампули, неретини, меланија, тиломеланија, физика, мариса и други видови, мора да се применат мерки според нивните физиолошки карактеристики. При контролирање на популацијата на мекотели, аквариумот не е повреден. Добро се справуваат со алги, ја мешаат почвата, не дозволувајте да изгние. Physa и калемите имаат висока стапка на размножување, како резултат на што аквариумот многу брзо се населува. Тие не дозволуваат поминување, затнувањето на сите украси и механизми.

Полжавите влегуваат во аквариумот ако се купат, или пак се донесат заедно со растенија, грицки. Ако не сакате да видите таква кохабитација со риби, пред да засадите нова декорација или растение во резервоарот, третирајте ги со раствор Hydra-Tox. Брзата репродукција значи дека нешто не е во ред со био-билансот или параметрите на водата. Во урамнотежено опкружување, овие мекотели се целосно безопасни, дури и корисни.

Хранење полжави.


Полжави проголта кавијар.

Исто така, тие стануваат многу поради преголема храна на риби. Школки јадат остатокот од добиточната храна и колку повеќе е, толку повеќе станува ова живо суштество. Отпадот акумулиран во почвата ја охрабрува репродукцијата, затоа сифонирајте го и на време отстранете ги остатоците од храна.

Како да се справите со полжави?
  1. Хемиски метод - купувате специјални препарати во продавницата за миленичиња, поради што овие животни умираат. Вреди? Овој метод најдобро се користи како последно средство, бидејќи брзата смрт на животните ќе го наруши водниот екосистем. Хемикалиите имаат несакани ефекти - појава на бактерии, болести на риби и растенија, промени во параметрите на вода. Лековите можат да бидат токсични за сите живи суштества. Не користете лекови кои не се дизајнирани за борба против полжави. Полжави коприва: Тропска хидра-токс, ЗМФ Лимнацид, Сера Снајлппур, Сера полжав-екс, ЈБЛ Шнеккол, Акваконс против полжави, Дајана Молуцид.
  2. Поставете стапици за мекотели - стапици може да се купат и во продавницата за миленичиња и да се направат со свои раце. Подгответе лист зелка, измазнете ја. Ставете го на дното на аквариумот на чинија. Во утринските часови, лисјата од зелка и плочата ќе бидат во полжавите, кои се лесни за чистење. Со редовна постапка ќе се намали нивната популација. Ако тревопасните риби не дозволуваат зелката да "преживее" до утрото, начин може да се подобри. Земете шише пластика, направете мали дупки во неа што не можат да одговараат на риби, а полжавите можат лесно да ползат низ нив. Ставете изматена зелка, зелена салата во шише и поплавете ја на дното на резервоарот. Во утринските часови ќе има многу од овие животни во шишето..
  3. Погледнете како да фатите полжави од аквариум.

  4. Риба - многу риби сакаат полжави како третираат. Сепак, добро хранетата риба нема да јаде школки. Треба да ја хранат рибата или да ги ставаме на пост ден. Полжавите јадат тетрадони, ботови, кловнови, макроподи, гурмами, сом (јадење кавијар).
  5. Морски полжав ја нападна рибата.


    Аквариум полжав и риба.

  6. Големи предаторски полжави - постои таков Хелена полжав што јаде риба и мали полжави (калеми, ампули и други). Сега купувањето на Елена не е проблем, нејзината големина е 1,5-2 см. Хелените можат да ги уништат скоро сите роднини за неколку дена. Како и да е, треба да се напомене дека хелиите исто така се размножуваат и можат да донесат со себе уште еден брод на истите „разгорувачи“. Контролирајте ја популацијата на сите видови во аквариумот.
  7. Механички метод е да се фати мида мрежа. Процесот одзема многу време, но ако немате многу аквариум полжави, можете да го направите.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да се ослободиме од аквариум од калеми за полжави