ma.AquaFans.ru

Som synodontis - менување риби

промена на сом

Секој што ќе почне да се занимава со студии за аквариуми и, веројатно, акваристите со искуство не престануваат да се воодушевуваат од разноврсноста и необичноста на постојните жители на длабочините. Честопати, кога виделе еден аквариум, многу луѓе со ентузијазам го испитуваат, заборавајќи на скоро сè на светот. И ова не е изненадувачки, необичната вегетација која се ниша од опаѓачките и растечките струи, светли риби со различна големина и бои веднаш го привлекуваат окото на едноставен лаик. Но, има некои меѓу нив кои, според својата необична природа, можат да го привлечат вниманието на кој било од посетителите долго време. Значи, неспоредливите модни писти припаѓаат на такви миленичиња, за кои ќе се дискутира во денешната статија.

Значи, пред сè, вреди да се напомене дека сомодонтскиот сом се претставници на семејството Мохокиди, редот Силуформи. Можете да ги сретнете со одење на бреговите на реките лоцирани во Камерун и Конго. Но, тука треба да бидете многу внимателни, бидејќи шансата да се сретнете со овие риби е значително поголема од местата каде има акумулација на густа вегетација. Некои од овие места вклучуваат подводни води на Малебо или притоки на реката Лекини, познати по својата транспарентност и сенката на чајот..

Опис

Прво на сите, овие риби се издвојуваат за нивната карактеристична структура на забите и боја пигмент на абдоменот. И самото име на родот „Синодонтис“ и видот „нигривентрис“ само го потврдува ова. Покрај тоа, за разлика од другите риби, во кои бојата на грбот е малку потемна од абдоменот (ова е неопходно за да се заштити од агресивно подесена риба или птици), менувањето сом има потемен абдомен и нешто полесна пигментација на грбот. Ова е нивната карактеристична карактеристика што се појави од нив се должи на фактот дека тие поминуваат скоро 90% од слободното време пливаат во превртена позиција. Покрај тоа, со оглед на фактот дека менувањето на синодонтот собира храна на површината, за него е многу важно да набудува што се случува на подлабоките слоеви на вода. Затоа оваа позиција на телото е најефикасна..сомодонтис сом

Покрај тоа, интересен факт е дека, наоѓајќи се во вештачки резервоар, најчесто се наоѓа стомак скоро близу до wallидот.

Сом на менување имаат издолжена и срамнети со земја странично форма на телото, малку срамнети со земја на страните. На главата, пак, имаат повеќе очи со 3 мустаќи, изведувајќи тактилна функција, што им овозможува на овие аквариум риби да навигираат прилично добро во вселената. Устата на овие риби се наоѓа малку пониско, што им овозможува да изберат храна, како на површината на водата, така и на дното.

Што се однесува до кожата, тогаш тоа целосно недостасува, традиционално за повеќето риби, плочи на кожата. Покрај тоа, тие се целосно покриени со посебен мукозен секрет. За заштита, претставниците на овој вид имаат шилести перки лоцирани и на задниот дел и на градите. Каудалното перка, пак, има јасна поделба на 2 лопати со прилично голема масна перка.

Интересно е што на почетокот оваа позиција на телото на оваа риба предизвика доста сериозни дискусии меѓу научниците ширум светот. Значи, повеќето од нив беа посветени специјално на прашањата за контрола врз нивната позиција во вселената. Според еден од нив, ваквиот необичен метод на движење им станал достапен заради необичната структура на мочниот меур за пливање. Исто така, по бројни студии, откриено е дека ова во никој случај не влијае како на нивната моторна активност, така и во факторот на однесување.

Прво на сите, треба да се напомене дека синодонтисот сом има прилично мирен карактер. Неговата максимална вредност е само 90 мм., Што ви овозможува да го поставите во разни вештачки резервоари со повеќе видови, но по можност со соседи со сличен карактер..

Најдобро се чува во садови, чиј минимален волумен е најмалку 80 литри. Исклучок може да се направи само ако се планира да се смести само една индивидуа во аквариумот, но ова е полн со прилично сериозни последици, бидејќи овие риби претпочитаат да останат во стада.

Покрај тоа, оптималните параметри на нивната содржина вклучуваат:

  1. Температурата на водата 24-28 степени.
  2. Цврстина 5-20 dh.
  3. Присуство на вегетација.

Исхрана

Како што споменавме порано, претставниците на овој вид не се многу барани во грижата. Значи, како храна за нив, можете да користите жива, сува, па дури и замрзната храна. Исто така, како мал облекување на врвот, може да се користи храна од растително потекло. На пример, зелени краставици или грашок.

Запомнете дека менувачите се многу лепливи и се движат малку побавни од повеќето риби, што им го отежнува наоѓањето храна..

Компатибилност

Поседувајќи ја миро natureубивата природа на сом, Фортлинг лесно коегзистираат со скоро сите видови риби. Сепак, во однос на некои, тие можат да бидат конфигурирани прилично агресивно. Значи, вреди да се напомене дека менувачите не ги допираат соседите што живеат во средниот и горниот слој на вода. Што се однесува до хранењето риби близу до дното (најчесто тоа се ходници и отцинклузи), тие можат да бидат потенцијални жртви на сом.

Најоптималните соседи на овие сом вклучуваат:

  • џуџе циклиди;
  • тетра африканска;
  • мали цирлиди Мормирови.

Тие исто така добро се здружуваат едни со други. Но, тука треба да бидете внимателни, бидејќи имајќи прилично сложено хиерархиско скалило, помал и послаб роднина може да биде подложен на чести напади од нивните браќа. Затоа, на првите вакви знаци, се препорачува да се преземат некои мерки, до трансплантација во друг сад.

Покрај тоа, нема да биде излишно да ставите неколку грицки во аквариумот, што ќе стане добро засолниште за сом. Интересен факт е дека кога се приближувате до дрво, тие можат да ја променат својата боја во потемна, станувајќи практично не се разликува од дрво.

Одгледување

Иако нивната содржина не е полн со сериозни тешкотии, но што се однесува до нивната репродукција, тука има многу малку информации. Во природната средина за време на мрестење, тие мигрираат во поплавени шуми за време на сезоната на дождови. Постои мислење дека е под влијание на промените во климатските услови што се стимулира мрестење. Значи, како стимуланс, некои искусни акваристи препорачуваат да се користи промена на вода во исто време како и ладна вода..двојка сомодонтис

Исто така, доста контроверзно е тврдењето дека мрестење се јавува на шуплините на подлогата или јамите, кои ги подготвуваат самите сом.

Максималниот број јајца што една жена може да ги положи ретко надминува 450. Првиот СРЈ се појавува веќе на 4-ти ден. Првично, младите животни пливаат на стандарден начин за риби, но по 7-5 недели почнуваат да се превртуваат. Артемијата и микроормините најдобро се користат како храна за млади сом.

Исто така, според неодамнешните студии на американски научници, хормонските инјекции најдобро се користат како симулатор за мрестење на овие риби. По ова, сперматозоидите и јајцата мора да се исцедат и јајцата треба да бидат оплодени вештачки, а потоа да се инкубираат..

Болест

Иако претставниците на овој вид се прилично тврда риба, сепак се подложни на разни болести, иако не толку често како и другите. Тој е задоволен и од неговата подложност на болести на кои другите тропски риби се многу подложни..

Особено вреди да се напомене дека е неопходно внимателно да се следи нивото на концентрација на нитрати во вештачкото езерце, чие зголемување не само што значително ќе ја комплицира ориентацијата на овие сом во вселената, туку и ќе влијае негативно на нивната исхрана. Значи, нивното оптимално ниво не треба да надминува 20 милиони-1.

Како профилактички процедури насочени кон намалување на дури и најмала веројатност за развој на можни заболувања кај овие риби, се препорачува да им се обезбеди удобно опкружување за живеење и да се балансира диетата.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Som synodontis - менување риби