ma.AquaFans.ru

Колку риба од аквариум е компатибилна со риба од кокошка?

Колку риба од аквариум е компатибилна со риба од кокошка?Колку риба од аквариум е компатибилна со риба од кокошка?

Мажјаците се една од популарните риби во аквариумот. Латинско име Бета раскошни. Тие се карактеризираат со зафатен карактер и судир со другите жители на резервоарот. Компатибилноста на кокошката со други лица од овој вид ќе донесе само конфликт, бидејќи вообичаено е рибите да ја бранат територијата.

Во аквариумот беше можно да се изнесе нов пример на женската аквариумска риба, петелката - бета. Таквите поединци се исклучително ретки..

Постојат многу ленти по целата должина на телото. На градите е зашилена перка. Грбната перка се протега до самата опашка и има заоблена форма. За време на тепачката, жабри добиваат форма на јака, која се наоѓа околу главата.

Во Тајланд, постојат специјални борби кои вклучуваат овие суштества. Некои борби се облози.

Дали е можно да се задржат две машки во еден аквариум

Риба од кокер е многу агресивна, затоа не се препорачува комбинирање во заеднички резервоар во групи. Ова е особено точно за мажјаците. Карактерот на лебарките е пребирлив. Во процесот на борба за територијата на рибите, тие нанесуваат едни на други сериозни повреди. Леталниот исход од борбата нема да заврши, но перките ќе бидат искинати и кај двете лица.

Alesенките се помалку агресивни. Тие можат да живеат во ист аквариум за 4-5 парчиња. Постојат ситуации кога жените почнуваат да се борат. Во овој случај, не занемарувајте го конфликтот и преместете ја агресивната риба во посебен аквариум.

Може да се населат едно машко и неколку женски во еден аквариум. Ваквата соживот нема да доведе до конфликти и тепачки.

Две бубачки одделени во аквариумДве бубачки одделени во аквариум
Две бубачки одделени во аквариум

Со кого се следат печкитеКомпатибилноста на риба кокер со други риби е исклучително слаба. Успешната кохабитација зависи од видовите на жители и правилното уредување на аквариумот.

Молинезија

Добро се снаоѓаат со бета. Рибата има мирен карактер и досадна боја на телото. Обично брачните другари не обрнуваат внимание на ваквите соживотни лица. Не се случуваат конфликтни ситуации помеѓу рибите. При одгледување бебиња, мелинијата треба да се пресели во посебен сад.

Риба боцијаја

Таа е во состојба да се здружи со пекари само во присуство на предели и засолништа. Наредете ги во износ од 2-3 парчиња. Тесно гледајќи ги ботовите.

Анкристри

Прилепениот сом има досадна боја на телото. Двата вида не толерираат солена вода и живеат во свежа вода. Со оваа кохабитација, неопходно е присуство на алги во аквариумот.

Антиструси и петелкиАнтиструси и петелки
Антиструси и петелки

Гурами

Станете добар цимер со простран аквариум. Во боја и карактер, тие наликуваат на лебарки. Тепачката помеѓу рибите не се јавува. Inhabitantsителите живеат меѓу себе мирно.

Коридори на СомикиТие водат мирен животен стил. Тие добро се здружуваат со мажјаците, бидејќи ја извршуваат функцијата на природен чистач и живеат на дното на резервоарот. Рибите можете да ги чувате заедно дури и без украси и засолништа.

Неонски

Кај новороденчињата, мажјаците исто така можат да живеат заедно. Единствената негативна е несовпаѓање со температурниот режим, што е неопходно за живот на овие видови.

Кокошка со неонскиКокошка со неонски
Кокошка со неонски

Парсирање

Мекото обојување на телото на оваа риба прави одржување на петел без конфликт. Таа е многу поагилна од бета и во случај на напад лесно може да се лизне. Потребни се алги и засолниште.

Тетра

По природа, тетра не е инфериорен во однос на машките. Тие треба да се чуваат во стада, тогаш ризикот од напад се сведува на нула. Во присуство на алги живеат мирно.

Angelfish

Одржувањето на петелки со скалари се препорачува во голем резервоар. Бојата на рибата е досадна, ликот е мирен. За време на мрестење, скаларот е исклучително раздразлив, затоа се бара да се инсталираат засолништа, така што во случај на напад мажјаците можат да се сокријат.

Кокошка и скаларКокошка и скалари
Кокошка и скалари

Кардинали

Кардинална аквариумска риба има мала должина на телото и мека боја. Тоа е незабележително за мажјаците, што ја прави нивната кохабитација прифатлива.

Полжави

Кокошката се придружува само со големи полжави. Младите лица ги јадат.

Бета риба и полжавБета риба и полжав
Бета риба и полжав

Кој не треба да биде во аквариум

Кохабитацијата со ракчиња не вроди со плод, бидејќи е храна за петелот. Младите лица се особено погодени, бидејќи не можат да се заштитат.

Црно-пилавиот циклазом не секогаш се придружува со петел. Овие риби се будливи и се користат за одбрана на територијата. Може да се соберат само во големи аквариуми со засолништа и алги.

Не ги користи растенијата како храна, бидејќи по природа е предаторска риба. При уредување на аквариумот, неопходно е да се изберат меки алги, така што рибата не ги повредува перките.

Табела за компатибилност со петел

Успешната кохабитација зависи од неколку фактори. Главните се:

  • волумен на резервоарот;
  • присуство на засолништа;
  • карактери на претставници.

Табелата дава информации за компатибилноста на машките со други видови жители на аквариуми.

Табела за компатибилност со петелТабела за компатибилност со петел
Табела за компатибилност со петел

Општи принципи на чување на петел со други видови риби

  • Неопходно е да се ограничи близина на видови со светла боја на телото. Голема е веројатноста дека печките ќе предизвикаат конфликт.
  • Не ги испуштајте во аквариум со грабливи лица. Ова може да биде опасно за борба против риби..
  • Температурниот опсег на резервоарот мора да биде униформа. Некои видови риби не можат да живеат со бета, бидејќи не можат да толерираат топла вода.
  • Ако планирате соседство со други жители, треба да го опремите аквариумот со растенија и украсни елементи. Рибите ќе најдат засолниште и ретко ќе се појават конфликти..
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Колку риба од аквариум е компатибилна со риба од кокошка?