ma.AquaFans.ru

Каков вид на гунпи е во право за вас?

Вид на гупови.

Guppies (латински Poecilia reticulata, англиски Guppy) - најпопуларен аквариум живописна риба. Денес се познати многу видови и раси кои се разликуваат во различни морфолошки карактеристики. Модата за видови постојано се менува, така што секоја година се појавуваат нови бои, облици на глупости и различни имиња.

Сорти

Дивите форми на овие Печилиева се одликуваат со проucирно тело на кафеава нијанса. Големините на возрасните не достигнуваат повеќе од 5-7 см во должина. Решетката на скали се наоѓа во ромска редот, од латинската ретикула се преведува како „ромб“, која го дала научното име риби. Благодарение на добрата репродукција, Гупи започна да се размножува во многу аквариуми во светот. Како Peciliae во живо, тие можат да се мешаат со тесно поврзани видови - мечувалка и печилија. Како резултат, испаднаа потомци со убава боја.

Видови на аквариум гулпи.


Гупи со голема опашка.

 1. Постојат таканаречени видови на вентилатори, обликот на каудалната перка во која е заоблена и има агол од 75 °. Рабовите на опашката се заоблени или исправени, должината на каудалната перка зафаќа десетина од должината на телото. Грбната перка е правоаголна, одгледувана и малку стеснета во основата.
 2. Исто така, постојат „острици“ обожаватели на обожаватели, кои се разликуваат во опашката во форма на изосцелен триаголник со агли од 50 степени. Големината на опашката перка е 8-та или 10-та од должината на телото на рибата.
 3. Guppies превез на опашката - се карактеризира со бујна, "здолниште" опашка перка во форма на проucирен превез. Овие се многу убави риби, доаѓаат во различни бои. Нивната грбна перка е потесна, со заоблени агли.
 4. Гупите се лајсни - имаат опашка во форма на лира, со зашилени агли и заоблени зраци. Должината на каудалното перка е една десетина од телото.
 5. Poecilia reticulata опашка од знаме - опашката е правоаголна, рабовите се исправени и заоблени во каудалното стебло. Големината на опашката е 5-10 дел од должината на телото.
 6. Reteculata Poecilia-опашка опашка е интересна лопатка во форма на опашка. Опашката е доволно долго, може да биде половина од должината на телото.
 7. Со опашка во форма на копја - тука каудалното перка наликува на обликот на витешки копја, и го зафаќа 8-ми дел од должината на телото. Грбната перка е криви и завршува на каудалната перка.


Погледнете го копје од опашка од копја.

 • Опашката во форма на „двоен меч“ има издолжени, долги зраци. Гупиците со таква опашка изгледаат многу импресивно.
 • Гупи со опашка во форма на игла - се разликува во тркалезната основа на опашката, која нема средни зраци, што изгледа како игла. Дорсал перка посочи и про translирен.
 • Poecilia reticulata „Горниот меч“ има овална опашка, во која горните зраци имаат издолжена форма, потсетувајќи на мечеви. Основата на перката и телото се наоѓа под агол од 15 ° едни на други, понекогаш зраците на опашката може да бидат паралелни со основата на телото.

Гупи од опашка од вилушка.


Портокал Гупи.

Раси на Poecilia reticulata

Расипни раси не се видови заробени во природа или се одгледуваат во аквариуми. Расите се потомци на еден вид Poecilia reticulata. Долготрајната работа за селекција доведе до фактот дека во современите аквариуми за дома можете да најдете риба со разни бои, перки. Сите раси на глупости се многу убави по изглед, и тие се разликуваат во голем број морфолошки карактеристики. Со пигментација на скалите на Poecilia reticulata има такви раси:

 1. Русокоси - со лесен пигмент на скали.
 2. Злато - со златен пигмент на кожата.
 3. План - со темноцрвени очи и црвени скали.
 4. Албинос - со бело тело и црвени очи.
 5. Стакло - со црни очи, со безбојно тело.
 6. Дивјаци - бојата на вагата е сива, на неа се видливи обоени дамки од различни нијанси.
 7. Неонски - со скали од мајки-бисери со различни тонови што трепкаат во спектарот на бои.
 8. Стакло - риба со монохроматска боја на мајка-бисер; сина или зелена острица може да помине низ телото.
 9. Мајка на бисер - со бела боја на тело од мајка-бисер.
 10. Метал - со сино-сива, бисерна боја на лушпите, што треперува во светлината.
 11. Реципрочно - предниот дел од телото е светло во боја, задниот (пред-каудал) е црн.
 12. Берлин Гупи - различни скали со црна шема, опашка и дорзални перки - заситено црвено.

Восхитувајте се на Берлинските Гупи.

 • Канадска - вагата се одликува со црна шема, сите перки се обични и бели.
 • Јапонски пастел - лушпите на телото можат да бидат пастелни во боја со црни точки, сите перки се карактеризираат со пастелен тон.
 • Шпански - основата на каудалната перка има жолта боја, рабовите на опашката се црвени, на неа се видливи црни точки. Боја на телото - пастелно црно.
 • Смарагд - светло зелена скала е видлива на телото, на која има флоридна бисерна шема во облик на мозаик.
 • Mesh Guppy - бојата на телото е мозаик, опашката перка има шема во форма на "змија кожа".
 • Тепих - со флоридна, "тепих" шема на телото.
 • Каранфилче - бојата на лушпите се одликува со шема што личи на пупка од каранфилче.
 • Лента - боја на каросерија бела со црна шема, издолжени на телото, долги перки.

Гупи со опашка во форма на копја.


Гупите се светли забележани.

Одгледувале филигранска, разнобојна, „магла“, „цијаночка“, „панда“ и многу други. Постојат толку многу форми на размножување што е тешко да се даде на сите специфичен опис. На пример, каранфилче Poecilia reticulata може да има превез или опашка во форма на копја. Секоја година низ целиот свет има изложби на овие риби, каде се демонстрираат нивните извонредни надворешни податоци. Гупи веќе не е достапен во домашните аквариуми..

Колку и да звучи чудно, дури и во реките на нашите географски широчини може да се сретнете со диви аквариуми „гулпи“, украсени во различни бои. Поради небрежност на луѓето, тие беа пуштени во водни тела, каде што почнаа да се размножуваат. Фатените риби не се многу различни од аквариумот по изглед, адаптирани во ладна вода. Сепак, подобро е да се купи риба од доверливи одгледувачи - има повеќе гаранции дека тие ќе бидат здрави и ќе растат убави..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Каков вид на гунпи е во право за вас?