ma.AquaFans.ru

Чоколадо гурами

Гурами се чест жител на аквариуми. Повеќето од претставниците на овој вид се скромен, па затоа ги воспитуваат акваристите ширум светот со различно ниво на искуство и обука. Но, меѓу рибите на ова семејство постои вид што можат да си дозволат само професионалци кои не се плашат од тешкотии и кои сакаат да ги прифатат предизвиците на дивината. Еве за ваков екстремен чоколаден гурами ќе биде одлична аквизиција.

Природното живеалиште на чоколадниот гурмами е застоена тресетска вода, мочуришта или валкани реки на Малезија, Индонезија, Суматра и Борнео со густа вегетација и многу влажна киселина од лисјата и алгите што гниеат во водата.

Најчесто, таквата атмосфера се наоѓа во резервоари или реки лоцирани во шумските области на островите на малезискиот архипелаг. Водата во нив е темно кафеава боја, а екваторската клима го прави воздухот топол и многу влажен. Гранките и крунските дрвја што висат над површината на водата се мешаат во навлегувањето на сончевата светлина, создавајќи сенка или делумна сенка.

Сега размислете дали таквата атмосфера може да се создаде во вештачки сад од аматерски акварист, а да не зборуваме за почетник?

Најверојатно не. Затоа, чоколадниот гурами е избор на вистински професионалци. Единствено што може да го олесни нивното одржување е фактот дека рибите ќе се чувствуваат подеднакво удобно и во матната и чистата вода..

Поради ваквите потешкотии во размножувањето и непопуларноста, рибите се редок гостин во продавниците за миленичиња. Многу е ретко да се најде таму, а цената е соодветна - 250-300 стр. апика.

Изглед

Чоколадото беше предадено во Европа двапати од гурмами. Првиот пат во 1905 година, но сите копии умреа. Втор пат во 1950 година, веќе успешно. Благодарение на ова, тие постепено се најдоа во нашата земја..

Рибите се помали од нивните колеги според гурмамите и достигнуваат должина од 6 см под услови на аквариум. Телото е овално, малку срамнето од неговите страни. Муцката е насочена, малку издолжена нагоре. Очите се големи. Кратка и долга анална и задно перка.

Бојата е претежно чоколада, но има опции од црвено-кафеава до зеленикаво-кафеава боја. По целото тело има лесни попречни ленти со различна должина и ширина. Нивната боја зависи од живеалиштето на одредена риба и може да варира од белузлаво до розово.

Разликата помеѓу машко и женско

Родовите разлики се изречени. Обликот на грбната перка и долната вилица може да направи разлика помеѓу машки и женски. Кај мажјакот, тој е вперен, а профилот на долната вилица е исправен. Кај женката, перката е повеќе заоблена, а под вилицата има преклоп на кожата што се користи за да се инкубираат јајца. 

Покрај тоа, вториот знак е попрецизен во одредувањето на полот на поединецот, бидејќи формата на перката, како и бојата на лентите на телото, зависи од местото на потекло на рибата.

Карактер и компатибилност

Чоколадниот гурами можете да го чувате и индивидуално и во пакет. И покрај фактот дека ова не се училишни риби по природа, тие може да имаат многу невообичаено однесување во групата. Како по правило, во овој случај, лидер нужно се појавува во пакетот, и се формира строга хиерархија. Водачот сериозно ќе ја чува својата територија и ќе вози други риби.

Интересен факт: во зависност од положбата во хиерархискиот систем на стадото, може да се разликува осветленоста на бојата на каросеријата на поединецот - колку е поголема рибата, толку е заситена бојата на нејзините скали.


И, исто така можете да набудувате таков ритуал: водачот лежи на едната страна, а остатокот од рибите пливаат кон него и го допираат неговото тело или перки со устата. Не вреди да се грижите тука. Ова не е борба или додворување. Исто како и тоа, другите членови на пакетот ја препознаваат доминантната како свој водач. Нешто како ритуал на обожување и почитување.

Кај сосед со чоколаден гурами, треба да изберете средна и агресивна риба, односно оние кои нема да го исплашат и нема да се мешаат во неговото јадење. Затоа, треба да се претпочита секој мирен вид..

Услови на притвор

Нема да биде лесно да се рекреираат услови слични на природното живеалиште во аквариумот.

Аквариум. Садот треба да биде голем, со волумен од 70 литри или повеќе на 4 лица. Задолжително присуство на густа вегетација, вклучувајќи лебдечки, на пример, пиштоли.

Осветлување треба да биде слаб и расеан.

Вегетација. Добар додаток ќе бидат растенија како што е бука или даб, кои, кога ќе се распаднат, ќе придонесат за развој на корисни бактерии. Покрај тоа, танинот ќе биде пуштен во околината, боење на водата во природна кафеава боја, а за СРЈ, микроорганизмите сместени во остатоци што се распаѓаат ќе бидат одличен дополнителен извор на храна.Од обичните растенија, микроорумот, криптокорената, анубијата се совршени.

Водата од тресет може да се симулира со мала количина тресет поставена во филтер.

Силна струја не е неопходна.

Крај. Како почва, можете да користите фин чакал или песок за да го направите аквариумот уште повеќе сличен на природните резервоари во кои живеат гурами. Засолништето, исто така, вреди да се грижи за сопственикот. За оваа улога, можете да користите и природни материјали (дрифтвуд, трупец) и вештачки (саксии, куќи, пештери). Рибите не се грижат каде да се кријат.

Филтрација, аерација. Аквариумот мора да биде постојано затворен така што воздушниот приклучок над површината на водата е топол и влажен, бидејќи чоколадниот гурмами припаѓа на редот на риби од лавиринт, што значи дека може да дише атмосферски воздух. Ако температурата во водата и над нејзината површина ќе варира во голема мера, тогаш миленичето може да има проблеми со лавиринтскиот апарат и настинките. За жал, туберкулозата и дебелината се најчестите заболувања во чоколадниот гурмами..

Следниве услови ќе бидат оптимални: температура на водата 25-29 ° С, pH 4,0-6,5, gH 4-10. Бидејќи резервоарите во кои живеат главно се со застоена вода, седмично менување не треба да се прави повеќе од 10-15% од волуменот.

Филтрацијата треба да биде со висок квалитет, бидејќи чоколадните гурмани се многу чувствителни во водата на нитрити и нитрати и не сакаат масивни замени. Сосема е можно да се направи без аерација, ако во вашиот аквариум живеат само риби од лавиринт, бидејќи тие дишат главно атмосферски воздух. Но, ако соседите се претставници на други семејства, тогаш е неопходно да се аерира водата, бидејќи повеќето видови риби користат кислород растворен во вода за дишење. Исто така, аерацијата е неопходна во растечкиот аквариум, бидејќи кај младите во првите денови од нивниот живот, лабораторискиот апарат не е формиран.

Пред да купите риба, прашајте го продавачот за неговото потекло. Лицата добиени во заробеништво помалку бараат услови за притвор, што не може да се каже за нивните диви колеги..

Хранење

Во основа, рибите претпочитаат во живо (крвни крпи, циклопи, тубули или дафнија) или замрзната храна. Отпрвин, во аквариумот, таа може да одбие сува храна, но потоа доброволно почнува да ја зема. Рибата е склона кон прејадување, затоа треба внимателно да ја следите дозата на храна. Подобро доење од исхраната отколку да претерате.

Одгледување

Чоколадниот гурмами достигнува пубертет на возраст од 6-8 месеци. Лесно е да откриете кој од членовите на стадото е подготвен за сезоната на парење. Кај мажјаците, облеката се затемнува, се појавува сивкаста шема, кај женките, телото се стекнува со боја на темно чоколадо со изразени вертикални ленти, фрлени во злато. Додворувањето е иницирано од доминантно и едноставно машко.

Пред мрестење, производителите се засадени во посебен аквариум и во рок од две недели почнуваат интензивно да се хранат, особено женскиот. После тоа, родителите се пресадуваат во мрест, што треба да биде од 50 литри, во спротивно повеќето од јајцата едноставно ќе умрат.

Температурата на водата е 28-30 ° С, gH до 3, pH 5-6, нивото на водата е 15 см. Во него е неопходна вегетација, вклучително и пливачка вегетација. Femaleенски мрести, а машкото ја оплодува веднаш.

Потоа, женката ги зема оплодените јајца во устата и ги држи во инкубаторот две недели..

Во ова време, таа не јаде, а мажјакот ја штити. По две недели, таа плука веќе испуштена и формирана СРЈ назад во водата.

Почетна храна за млади животни - циклопи, микроорганизми, наупилија артмија.

Фрај може да се пресади во посебен аквариум, или може да се остави во мрест, додека нивото на водата треба да се намали на 5-10 см.

Подобро е да не го замените водниот дел се додека не се формира лавиринтниот апарат - орган дизајниран да дише атмосферски воздух - кај младите риби и тие нема да се издигнат на површината и да се издигнуваат за воздух. До ова време, не заборавајте да го опремите аквариумот со аерација. Температурата на водата треба да биде околу 30 ° C и да не се менува.

Со оглед на горенаведеното, размислете внимателно за тоа дали можете да содржите таква риба одзема многу време и дали е соодветна за вас? Ако одговорот е „да“ на двата поставени прашања, тогаш одете на тоа, обидете се, експериментирајте и дефинитивно ќе можете да направите многу ретка и егзотична риба во вашиот аквариум.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Чоколадо гурами