ma.AquaFans.ru

Кои се грижителите и грижата на мечувачите

Риба со мечови, чие одржување и грижа не е тешко, најчестите и скромен жители на аквариумот. Тие се толку популарни што ги претпочитаат повеќето одгледувачи. Одржувањето на мечувалците не создава непотребни проблеми. Многу риби растат брзо и не бараат посебни услови. Тие го добија своето име со причина. Мажјаците имаат посебна карактеристика. На долниот дел од перка има необичен исход, кој наликува на меч во надворешни контури.

мечувалци

Таквите аквариум риби имаат различни бои. Претежно тие се мирни, но некои од нив можат да бидат песни, особено за мажјаци. Рибите со мечувани сакаат простор. Ова треба да се земе предвид при изборот на аквариум. Треба да се грижите и за богатата вегетација. Малку солена вода може да се користи за мечувалци, но тоа не е предуслов..

Овие риби потекнуваат од Мексико и Централна Америка. Под природни услови, тие живеат и во проточна и во постојана вода. Тие сакаат богата вегетација и плитки езерца каде што можете да јадете алги или мали инсекти..

Карактеристики на мечувалци

Многу луѓе што ќе започнат со ваква риба се заинтересирани да знаат колку живеат мечувалци. Се разбира, сето тоа зависи од условите и видот. Во просек, тие можат да живеат до 5 години, но понекогаш и малку помалку. Големината на рибата исто така може да варира. Некои лица достигнуваат должина од скоро 11 см. Боењето е различно. Најпопуларната црвена боја. Како и да е, постојат и жолти, црни, зелени и пескави.

Негата и одржувањето на рибите се лесни, но за почетници, дури и овие правила може да изгледаат комплицирани.

Мечувачите претпочитаат жива или замрзната храна. Сè уште можете да фрлите специјални снегулки што се продаваат во продавницата во аквариумот.

Аквариум риба мечувалец му треба разновидна диета. Доволна количина на растителни влакна треба да биде присутна во исхраната. За да го направите ова, нивното мени треба да вклучува алги, кои можат да се купат во форма на житни култури во продавницата, содржат растителни влакна.опис на мечувалци од риби

Правилата за чување мечувалци во аквариум предвидуваат голема количина простор. За одгледување на овој вид, неопходно е да се стекнат 1 машки и 3 женски претставници. Не смееме да заборавиме дека таквите риби се многу активни. Ако купите една женка, тогаш машки мечувалец може да ја однесе до смрт.

Мажјакот не се снаоѓа добро со другите претставници на мажјаците. Затоа, ставањето во еден аквариум е непрофитабилно. Оптималната температура на водата може да биде од +18 до +28 ° C. Сепак, не повеќе од +25 ° C се сметаат за идеални услови. Одржувањето на таквите риби не бара во согласност со параметрите на тврдоста на водата. Сепак, најдобро е да се придржувате до индикаторите до 7,8.

Нега и

Грижата за мечувачите бара внатрешен филтер во аквариумот. 20% од водата мора да се менува на секои 7 дена. Таквите риби добро пливаат и многу скокаат, па затоа никогаш не треба да го оставате аквариумот отворен, во спротивно некои претставници може едноставно да скокаат од него.

Колку повеќе вегетација во живеалиштето, толку подобро.Компатибилноста со другите риби зависи од специфичниот претставник на поединецот. Некои бранови се мирни и можат да се придружат со другите, но има и такви што се однесуваат прилично насилно.

Грчениот аквариум и недостатокот на потребната количина алги може да бидат провокативен фактор на агресија. Со кого се мерат мечувачите? Тие можат да се чувствуваат добро со гупли, моли и пецили. Компатибилноста на мечувалци со други аквариумски риби зависи од одреден подвид. Веројатно е дека тие ќе се здружат со претставници на раса за мрестење.

Мечувалците се некомпатибилни со златната риба. Оваа раса не се здружува заради хиперактивноста на поранешната. Вторите се навикнати на мирна околина и поладна вода. Мечувачите, грижата за кои не е тешка, имаат свои карактеристики. Понекогаш, женката може да порасне за себе долга перка, како кај машко, но останува неплодна. Но, и покрај ова, таа се грижи за други жени.

Репродукција и дополнителни карактеристики

Мечувалец, чие одржување и грижа, секој што планира да започне ваква риба, треба да знае, е живописен вид. Ова значи дека женката не произведува јајца, туку готови пржени. Мажјаците произведуваат директно ѓубрење во организмот. Зреењето се јавува во текот на месецот.

Мажјаците се многу активни и секогаш подготвени да ги извршуваат своите должности. Одгледување таква риба е многу едноставно. Главната работа е дека треба да насадите женски на време. Понекогаш има многу интересни случаи на појава на СРЈ во светот. Потоа, женката раѓа без присуство на претставник на машка индивидуа. Ова се должи на фактот дека таа складира млеко во телото и, доколку е потребно, оплодувањето се случува без учество на машко.

За да живеете што е можно повеќе СРЈ, треба да ја следите температурата и количината на нитрати.

До моментот на раѓање, женката треба да се смести во друг аквариум. Ако го промашите моментот, СРЈ ќе умре заради нивното активно јадење од друга риба.

СРЈ мечови се родени во одреден момент.Може да се следи со едноставно набудување на состојбата на женката. За време на породувањето, црната точка се појавува во пределот на анусот на рибата, а таа самата станува поцелосна.

Без оглед на условите за живеење, не заборавајте за вегетацијата. Неопходно е за нормално породување. Грижата за СРЈ обезбедува нивно правилно хранење. Исхраната може да вклучува жолчка од јајца, мали снегулки, спирулина. Не треба да заборавиме на живата храна. Бројот на преживеани СРЈ зависи од условите на нивниот притвор.


Нема потреба да очекувате мала риба да се здружи со мажјаците. Ова нема да се случи. Најверојатно, вторите едноставно ќе ги јадат, па затоа е подобро да не експериментирате, туку да се придржувате до потребните правила. Треба редовно и правилно да го нахраните СРЈ. Вие не треба да икономисвам на диетата, во спротивно рибите нема да живеат долго. За да може нејзината боја да биде највпечатлива, се препорачува наизменично да и ’дадат протеини и растителни влакна. Во овој случај, колку е поголем аквариумот, толку подобро.

Главното правило не е да ги ставаме машките.

Таквата соживот нема да заврши во ништо добро. Се препорачува да купите храна во специјализирани продавници.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Кои се грижителите и грижата на мечувачите