ma.AquaFans.ru

Yellowолт забележан циклус

Yellowолто забележан Cyclichte.jpg
Извор: https://farm4.staticflickr.com/
Извор: https://old.gierth.name/
  • Други имиња: Cyclichthys spilostylus, Spotbase burrfish.
  • Потекло: Индо-Пацифик.
  • Големина: до 34 см.
  • Температура: 24-26 ° C.
  • Дополнителни информации: минимален волумен на аквариум: 2000 литри.
  • Зачувување на тешкотиите: високо.

Опис

Циклихот со жолта боја е импресивен претставник на рибички ежови што живеат во тропската зона на индо-пацифичкиот регион, во области како Јапонија, Филипини, Австралија и Нова Каледонија. Некои од овие риби можат да се најдат и на островите Галапагос и во Средоземното Море. Тие се чуваат во крајбрежните зони и во близина на корални гребени на длабочина од 3 до 90 метри. Тие исто така претпочитаат места населени со вегетација или морски сунѓер. На ден претпочитаат да легнат меѓу камењата, главната активност се манифестира во текот на ноќта. Водете осамен начин на живот.

Телото на овие риби е целосно покриено со кратки, тврди шила. Горното тело е темно кафеава, а долниот е синкаво-бел. Областите околу шила во овој случај имаат спротивни бои, соодветно. Телото има облик во форма на барел, тапа глава завршува со груба уста, а во горниот дел од главата има пар телескопски очи, чие движење е независно едни од други. Пекторалните перки се широки, скоро еднакви по големина со каудалната перка. Theолтото забележано циклик достигнува должина од 34 см.Оваа риба е опасност за луѓето од три причини. Првата е можноста за труење со сигуатоксин кога се јаде овој вид. Вториот - внатрешните органи на оваа риба содржат тетродотоксин. Третата причина е нивната моќна уста, залак на оваа риба може да биде многу болен. Користете крајна претпазливост со оваа риба. Во принцип, чувањето во заробеништво е прилично проблематично и се препорачува само на искусни акваристи, вистински realубители на нивниот занает.

Услови на притворГлавната тешкотија во одржувањето на цикликхелјата со жолто-забележана боја се барањата за големината на аквариумот претставен од самиот циклихт. Повеќе или помалку пријатно, тој се чувствува само во резервоари од 2000 литри или повеќе. Поради големиот обем, се појавуваат многу проблеми поврзани со чистење на аквариумот, иако биохемијата во такво опкружување е, се разбира, постабилна. Сепак, присуството на протеински скијач и моќен филтер е задолжително. Циклитот мора да обезбеди места за игри и засолништа направени од големи живи камења. Осветлувањето не треба да биде светло, во спротивно циклитот ќе остане под камењата.

Однесување

Не треба да чувате повеќе од еден циклих во аквариумот. Исто така, не се препорачува соседство на агресивни или територијални риби. Во принцип, рибите од еж често ги користат акваристите како „плашило“ што го намалува целокупното ниво на агресивност во заедницата на аквариумите..

Исхрана

Исхраната треба да вклучува разновидна храна за месо, особено безрбетници слични на школка, школки, ракчиња, месо од рак, итн. Треба да се храни во мали порции неколку пати на ден. Осигурете се дека не се јаде храна оставена зад себе, или чувајте ги средства за чистење аквариум, како што е сом со него.

Одгледување

Во вештачка околина не расајте.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Yellowолт забележан циклус