ma.AquaFans.ru

Како бебињата се појавуваат во полжави во аквариум

Репродукција на полжави во аквариум.

Полжавите можат да бидат и инвазивни жители во резервоари за аквариум, и корисни, интересни миленичиња. Некои не знаат како да се ослободат од безброј популации на овие животни, додека други едноставно сакаат да ги одгледуваат, надарувајќи им на своите пријатели. Аквариумските полжави можат да се наречат мирни, безопасни суштества кои се нападнати од риби и други жители на подводниот свет.

Со цел тие успешно да се размножуваат, треба да ги знаете карактеристиките на нивната физика и репродукцијата на потомството.

Што треба да знаете за репродукција?

Постојат аквариум полжави - хетеросексуални лица, а има и хермафродити кои лесно го репродуцираат сопствениот вид. Различни полжави, каде машки и женски раси:

 • Зебра, полжав од тигар (Зебра Нерити);
 • Ампулија (Pomacea bridgesii);
 • Слатка вода Неритин (Теодокссус флувиатилис);
 • Неритина црвеникава (Neritina juttingae, Nerita diamant);
 • Јаболко (Asolene spixi);
 • Мариса (Marisa cornuarietis);
 • Тиломеланија (Тиломеланија);
 • Пагода, Бротија пагода (Бротија пагодула);
 • Хелена (Анноме Хелена);

Пар полжави за време на парењето.

Хермафродит полжави:

 • Туберкулозни меланиди (меланоиди туберкулата);
 • Тропско езерце (Radix rubiginosa);
 • Калем (Planorbarius corneus);
 • Физа (Фиса).

Полжав хермафродит.

Репродукција на хетерогени аквариуми полжави вклучува населување на машки и женски во рамките на истиот резервоар. Подготвени се да се размножуваат со зголемување на температурата на водата, ако се додаде повеќе храна во диетата. Полжавите се генерално незаситни суштества, така што тие брзо ќе јадат храна.Полжавите од ист пол и ист пол можат да постават јајца и над водата и во водата. Оние што положуваат јајца над вода (родот Помачеа и Пила) треба да ослободи простор над површината на водата. Пред размножување, некои видови ампули хибернираат. Alesенките на хетеросексуални полжави можат да ја чуваат спермата со месеци. Ако сте се стекнале со млада личност, тогаш одеднаш може да даде потомство. Alesенките ампулариум и без машки лежат јајца, но тие се празни.

Погледнете интересно видео за размножување на ампуларија.

Не сите полжави mидарија над вода. Постојат видови кои произведуваат потомство различно:

 • Неритин, Калем лежеше јајца на растенија или почва;
 • Јаболко од полжав лежи јајца под вода;
 • Меланија, Тиломеланија и Елена се живописни видови кои произведуваат „подготвени“ бебиња. Важно правило - ако сакате да одгледувате полжави, тогаш оставете ги јајцата да останат во околината каде што биле поставени.

Кога полжавите правилно се чуваат во услови на аквариум, тие се размножуваат многу брзо, поставувајќи нови јајца на секои 3-5 дена. Theената ќе добие сила некое време и ќе продолжи со својата работа. Плодноста се определува со хранење, температура на водата.

Како зреат јајцата, грижете се за нивПолжавите кои произведуваат јајца над површината на водата (родот Пила, Помацеја) по mидарството имаат мека млечно розова боја. По неколку часа, тие стануваат напорни, добивајќи богата малина, зеленкаста или розова боја. Сувиот кавијар зазема лесна сенка. Големината на јајцата на аквариумските мекотели е 2-3,5 мм. Аквариумските полжави кои произведуваат јајца над вода, не чекаат голем број потомци.

Полжавот лежи јајца.


Кавијар на полжав.

Масонеријата може да се пресели на друго место ако не сакате да расате потомство од мекотел во обичен резервоар. Истурете мала количина на вода врз theидањето, а по неколку часа извадете ги јајцата. Кавијарот не треба да биде многу влажен, доволно влага. Не ставајте под вода. Температура на вода за зреење кавијар - од 18 до 29 ° C.

Не сите полжави од родот Помачеа можат да положат јајца над вода. Pomacea urceus може да произведе 100-200 јајца во боја на портокал кои се развиваат во нејзината обвивка. Ената хибернира за време на инкубацијата, закопувајќи во песок. Малите мекотели зреат, се безбедни со својата мајка. Ваквата репродукција е полн со фактот дека женката ќе има лузна од левата страна на школка каде што била theидањето.

Видови кои mидање под вода имаат мали јајца кои се обвиткани во жолтеникава транспарентна слуз. По неколку часа, theидањето ќе апсорбира вода и ќе отече. Зголемување на температурата: 18-28 степени Целзиусови. Во никој случај не може да се изведува asonидање од вода.

Гледајте полжав како положува јајца.

Колку раѓа и растат младите

По половина месец, или по еден месец (во зависност од параметрите на водната средина), првото пржење ќе се изведе. Ако тоа не се случи, theидањето може да се скрши. Ако потомството не е видливо за време на паузата во идарството, тоа значи дека јајцата не биле оплодени или немало доволно влага за развој на заливите. Младите животни нема да сакаат да ја напуштат сувата „школка“, и едноставно замрзнуваат.

Првите неколку недели од животот, младите полжави умираат, но преживеаните растат со брзо темпо. По 2-6 месеци, тие растат до 3 см во должина, и можат да репродуцираат нови младенчиња. Од раѓање, повеќето млади полжави јадат иста храна како и нивните родители. Неопходно е да ги заштитите од риби кои сакаат да ги слават на нив. Ако ги размножувате овие мекотели - внимавајте на нивната безбедност.

Млади полжави.


Малку полжави во аквариум.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како бебињата се појавуваат во полжави во аквариум