ma.AquaFans.ru

Плекостом

Плекостом во аквариум 2.jpg
Plecostomus.jpg
  • Други имиња: Hypostomus plecostomus, Plecostomus, Pleco, Plecostomus vulgaris.
  • Потекло: Перу, Бразил.
  • Големина: 30-45 см.
  • Температура: 24–28 ° C.
  • Параметри на водата: pH 6,5-8, dH 10 °.
  • Осветлување: не светло.
  • Однесување: мирен кон другите, нетолерантен кон роднините.
  • Дополнителни информации: зафаќајте го долниот, долниот степен на аквариумот.
  • Зачувување на тешкотиите: лесно.

Опис

Плектостомите се мирна риба, можат да бидат сместени во обичен аквариум, но тие се крајно нетолерантни на роднините, може да содржат не повеќе од две лица во голем аквариум, под услов да бидат сместени во адолесценцијата и тие да пораснат заедно. Овие се ноќни и територијални риби. Во случај на опасност, тие закопуваат во земја или се кријат во густостите растенија.

Соседите

Може да се чува со големи риби: гурмами, циклиди, големи тетра, харацин, шипки. Не може да се чува со риби што можат да се вклопат во устата.

Декорација на аквариумВозрасен треба да се чува во големи аквариуми - од 250 литри или повеќе, и препорачливо е да се изберат фини камчиња или песок како земја. Растенијата на Буш, како што се анубија или тајландска папрат, треба да бидат густо засадени во аквариумот. Исто така, треба да има многу засолништа во форма на карпи и гритани. Пловечките растенија ќе создадат пригушена светлина, што навистина им се допаѓа на овие сом..

Исто така, препорачливо е да се стави ѓубриња на дното - тие сакаат да го џвакаат понекогаш, тоа е добро за нив.

Услови на притворОваа риба е многу лоша, па затоа е потребна силна филтрација. Покрај тоа, плекостомите потекнуваат од реките со брз проток, така што добрата аерација е важна за нив.

Исхрана

Плекостом е по природа вегетаријанец, така што неговата диета треба да содржи главно растителна храна. Соодветна храна за зеленчук во форма на гранули, таблети. Завршете ја неговата диета со варен зеленчук како што се зелена салата, тиквички, спанаќ, зелен грашок. Понекогаш можете да им дадете тубула и крвник. Треба да се храни ноќе.

Одгледување

Колку што не се познати случаи на успешно одгледување дома, иако успешно се одгледуваат на рибници на Далечниот исток и Флорида.

Мажјакот е посветл и потенок од женскиот, има боцки на пекторалните перки. Нивниот пубертет се јавува на должина од 30 см. Аквариумот за мрестење треба да биде од 300 литри или повеќе. На дното треба да се стави керамичка цевка и да се создаде проток во неа. 1 женка и 1 машко се засадени во аквариумот. Положување на јајца е околу 300 жолти јајца со дијаметар од 4 мм. По положувањето на јајцата, машкото го штити theидањето. Инкубацијата на јајца трае 5 дена, на 9-10-тиот ден пржените почнуваат да пливаат, главно во сивата област на аквариумот. Тие треба да се хранат со rotifers, ракчиња од саламура, храна за зеленчук. Првата половина од годината тие растат многу бавно.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Плекостом