ma.AquaFans.ru

Опис на дафнија: живеалиште, одгледување и начин на живот на ракови

За многу loversубители на аквариумска риба, дафнијата се користи како храна за домашните миленици што живеат во неа. Неговата содржина не може да се нарече едноставна, бидејќи се бара навремена грижа со соодветна исхрана. Сега можете да купите храна во специјализирани продавници. Сепак, пред да се купи на пазарот или да се подготви самостојно, беше фатен во природни резервоари на планктонски ракови.

храна за риби од дафнија
Овој предмет има 2 очи.

Изглед и структура

Дафнија кај многу луѓе е поврзана со сува храна за риби. Всушност, ова се мали ракови кои живеат во сите постојани континентални водни тела. Тие припаѓаат на родот планктонични ракови. Друго вообичаено име е болвата вода..

Разгранети ракови, наречени дафнија, обично имаат две очи на главата. Сепак, сексуално зрелите лица понекогаш можат да се разликуваат со едно двојно око и дополнително око кое се наоѓа близу до него. Тоа е непарен орган кој е одговорен за видот. Во областа на малата глава, исто така има и два пара мали антени. Далечниот пар е поголем и влакната го покриваат. Со нивното лесно движење, ракови прават чудно движење во форма на скок. Поради оваа карактеристика, тие станаа познати како водни болви..

Во ова видео ќе дознаете повеќе за дафнија:

Големината на телото на дафнија е различна, бидејќи зависи од неговиот вид и е од 2 до 6 мм. Ваквите ситни големини на телото не дозволуваат добар поглед на неговата структура. Како изгледа, може да се гледа само под микроскоп.

Телото на рак е овално во форма и е обложено од двете страни со посебна рамка. Служи како заштита на внатрешните органи. Предните антени на главата се орган на мирис. Поради антените, дафнија се движи по површината на водата:

  • турка;
  • плива;
  • трки.
Дафнија се однесува
Постојат многу видови ракови

Рак има нозе на дојка кои имаат можност да поминат низ едноклеточни бактерии и алги. Во оваа област има жабрени вреќи со кои дише водата болвата. Тие се покриени со многу влакната што служат како еден вид филтер. За 1 минута, нозете сочинуваат до петстотини нишалки.Родот на овие разгранети ракови има повеќе од 150 видови. Во нашата област често се наоѓаат:

  • магна е најголема;
  • Uleички - средна големина;
  • moina - мала.

Стомакот на секоја дафнија е секогаш полн со растителна храна, што е идеално за хранење риба од аквариум. Содржи многу корисни материи кои се вредни во исхраната на жителите на аквариумот.

Родот на овие ракови
Тие живеат во свежа вода

Живеалиште

Дафнија најчесто се наоѓа во сите застојани тела на вода, почнувајќи од езерцето до длабокото езеро. Овие ракови се наоѓаат дури и во Антарктикот.. Главниот услов за живеалиштето во Дафнија е застојаната слатка вода со минимална количина на честички на почвата.

Кога дафнија влегува во подземните води, тие ја филтрираат почвата и постепено ги акумулираат цревата со алги, затнувајќи ја. Овие ракови не сакаат загадени тела на вода, затоа може да се суди според чистотата на една река, езеро или езерце..

На главата на дафнија
Liveивеат околу 22 дена

Во резервоарите каде што живее Дафнија, повеќето од нивните животи минуваат во колоната за вода. Некои видови можат да го населат дното, јадејќи мртви делови од растителна храна таму, остатоци од безрбетници. Може да се најдат и на други места - барички, јами со вода. Ракови реагираат многу чувствително на осветлувањето, а кога е премногу светло, тие одат до длабочините. Голема Дафнија живее 110-150 дена. Cycleивотниот циклус на другите видови е многу помал и може да трае до 22 дена..Исхрана на Дафнија

Воданите болви скоро секогаш живеат во природни водни тела. Главната храна за нив е квасец и сино-зелена бактерија. Голема концентрација на едноклеточна вегетација најчесто се забележува во „цветни“ тела на вода, каде нема огромен број риби.

Ракови од ракови постојано ја филтрираат водата, заситен со едноклеточни микроорганизми. Тие вршат такви движења со помош на пекторални нозе. Филтрираната храна влегува во жлебот на храна во абдоминалната празнина и само тогаш во хранопроводот. Горните усни со плунковните жлезди и тајните лепак честички од храна во грутка.

Возрасни лица со просечна концентрација на добиточна храна во езерцето се во можност да ја филтрираат добиточната храна со брзина од 1-10 ml / t за 24 часа. Дневниот внес ќе зависи од телесната тежина на рак. На пример, во магна за возрасни, достигнува 600% од нејзината тежина.

Во ладно време, ракови можат да хибернираат. Сепак, повеќето видови со храна се чуваат близу до дното, јадат мртва растителна храна и остатоци од безрбетници, што е она што Дафнија јаде во топлата сезона. Нивниот стомак е секогаш полн со растителна храна, па ракови се сметаат за најдобра храна за претставниците на аквариумот. Тие се дадени во сува форма, а исто така се ставаат во резервоарот за риби. Цревата почнува да се активира заради таквата диета, бидејќи со мал обем вода рибата не може целосно да се движи.

Дафнија е различна
Постојат голем број на нијанси на репродукција на овие предмети.

Индивидуи за размножување

Дафнија се одликува со посебност - да се размножуваат потомство без оплодување. Alesенките од овој вид имаат колена комора. Заштитен е од работ на мијалникот и се наоѓа на задниот дел. Во поволни услови, возрасно лице може да положи 50 до 100 неплодни јајца. Во шуплината се развиваат, а само женките, и самостојно ја напуштаат. Кај жените, после ова, започнува топење.

По неколку дена, процесот на репродукција почнува да се повторува. Веќе возрасните лица се поврзани со таков циклус, така што сè се случува многу брзо. Една жена во текот на целиот период од животот е во можност да даде потомство до 25 пати. Поради ова, во лето може да набудувате црвеникава боја на водата во езерцата каде што живее Дафнија. Тоа е само преполнување со огромна количина на планктон.

Со почетокот на есента, машките се поврзани со процесот на размножување. По оплодувањето, лушпата на јајцата станува погуста. Идното потомство може да издржи мраз, како и да ги исуши водните тела и да се шири со прашина. Кога ќе дојде пролетта, циклусот на парење повторно започнува, како што се појавуваат женките. Новата популација на лица во различни периоди од годината може да се разликува во обликот на телото.

Услови за одгледување

Многу луѓе одгледуваат дафнија дома, што е прилично едноставно. Сепак, мора да се посвети соодветно внимание на овој процес. Голема улога игра бојата на водата во контејнерот. Треба да биде зеленкаста или светло-кафеава.

Одгледување дафнија
Не заборавајте да додадете квасец во вашата диета

На другите претставници на водните тела, на пример, циклопите, не треба да им се дозволува да влезат во резервоарот Дафња. Дома, исхраната на ракови треба да се состои од суво зелена салата или грозје. Квасецот на Бејкер се додава во храната. Тие се смачкани во состојба на прав и потоа се филтрираат преку газа. За да ги стартувате дома, треба да земете вода со 50 ракови од природен резервоар со подготвена храна и само тогаш да истрчате во подготвен сад.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Опис на дафнија: живеалиште, одгледување и начин на живот на ракови