ma.AquaFans.ru

Каква риба може да се храни со артемија соленост?

Артемија Салина.

Artemia salina (латински: Artemia salina) е релативно голема рак, која се наоѓа во езерца со зовриена вода. Големината на возрасно лице е 1 см Солена вода е распространета во различни климатски ширини, од умерен Азов до Трансбаикалија, во Северна Америка. Artemia nauplii (ларви) се користат како хранлива храна за рибино пржење во аквариумот..

Ракови на артериеми со ракови.

Карактеристики

Артеми, постојат неколку варијанти, тие живеат во Евроазија и Америка. Тие можат да се најдат во резервоари со високо ниво на ppm (300 грама сол на литар вода). Таквиот рак е природен „чистач“, поминува голема количина вода и мил низ неа, јаде анаеробни бактерии, алги. Бојата на ракчиња од саламура директно зависи од неговите навики на јадење: од зелена до заситена црвена боја. Возрасните ракови имаат храна за многу птици, риби. Во бизнисот со аквариум, тие често користат ракови и nauplii на замрзнување на брендот Artemia, но може да се одгледуваат дома. Не е многу тешко да се содржи артемија, тие се скромен, толерираат мала содржина на кислород, промени во температурните опсези (+ 25-37 ° C).

Близок на Artemia salina.

Closeенски близок со плунка од артемија.

Ракови од рак се одгледуваат на парогенетски или диоексен начин. Во првиот случај, машките не учествуваат, а женките ги положуваат своите јајца во специјална торба што ја носат со себе. Таквите кеси можат да обезбедат оптимален развој на јајца, и по некое време, зрее Artemia nauplii ќе изведува од нив. Кога условите за живот се влошуваат, женката лежи јајца, а некои од нив ќе преживеат. Јајцата со артемија биле пронајдени во некои фосили, кои лежеле повеќе од 10 илјади години. Сега ракови од индустриско значење - црвениот метеж на јајца фрлен на бреговите езерца се собира, чисти и се продава на пазарот како идна храна за животни.

Погледнете како правилно да ги нахрани рибите со Артемија.

Јајцата од лосос можат да се чуваат во различни температурни услови, бидејќи тие ртат во долг временски период. Главното правило за складирање е сувоста. Присуството на голема количина на влага води до фактот дека цистите не заспиваат, и се исцрпуваат. Подобро е да ги чувате цистите во фрижидер, откако ќе ги ставите во херметички затворена торба. Со ова складирање, тие ќе останат долго време, а процентот на појава на живи ларви е висок. Artemia nauplii е одлична храна за СРЈ риба за мрестење, големи риби од првите денови од животот.

Nauplii Artemia salina.

Одгледување ларви на Artemia salina дома

Лесен начин да се добие ракови како идна риба храна е да се оди на забивани водни тела (езера, вливот) и да видиме дали има јајца навивани од брановите на брегот. Тие треба да се соберат во пластична кеса, да се исчистат од остатоци и песок, и да се остават во фрижидер за чување. Во прилог на овој метод, можете да изберете друг - да одите на пазарот и да купите цисти на ракови, а потоа да размножите ларви за да ја нахраните рибата.

Погледнете како да се одгледува артемија дома.

Донесете ги јајцата што сте ги купиле дома и ставете ги во 5% раствор на сол, односно 5 грама сол на 1 литар вода. Капацитетот во кој сакате да се одгледувате Артемија треба да биде волумен од 5 литри во просек. Во раствор на сол, цистите мора да се чуваат половина час, а потоа да се исплакнат под проточна вода и да се стават во пластичен сад со вода. Водата во садот исто така треба да биде солена - 60 грама сол на 1 литар вода. Можете да користите морска сол. До овој капацитет, треба да донесете часовна аерација и осветлување.

Одгледување Artemia salina.

Нивото на аерација мора да биде моќно така што науплиите созреваат нормално и брзо, поради високата концентрација на кислород. Исто така, обрнете внимание на температурата на водната средина - на температура над 27 степени и погоре, младиот раст ќе се изведе на првиот ден, на температура под 20 степени тие ќе се изведат само на 2-3 дена. Препорачливо е да се изведат ларви на температура што содржи аквариум риба.

Неопходно е да се хранат ларвите со помош на квасец на пекарот, кој е многу драг на младите ракчиња од саламура. За 1 литар вода треба да земете 0,1 грама квасец. Растот на артемијата е брз - по 7 дена може да се даде на возрасни риби. Не е тешко да се извлече артемијата од водата - вклучете моќна аерација и соберете ракови за рибинска храна од површината со аквариумска мрежа. Исплакнете ја храната под проточна вода пред хранењето..

Храна Артемија Салина.

Следниот начин за одгледување солена вода е погоден за оние акваричари кои немаат квалитетен фрижидер. Потопете ги растителните цисти во раствор од 3% водороден пероксид 15-30 минути, а потоа исплакнете ги под вода и ставете во инкубатор. По симулираното време за одмор, ќе дојде периодот на инкубација. Лесно е да се направи инкубатор - потребен ви е сад со стакло или пластика, раствор од сол, аератор, ламба, понекогаш - загревање.

Како и во првиот метод, инкубаторот бара исти пропорции на сол и вода. Потребна е 24-часовна осветлување светилка со моќност од 15-25 вати, ламбата може да ја изврши функцијата на греење. Светилката може да се постави по должината на theидот на резервоарот, како што се приближувате и се оддалечувате, се регулира температурата на водниот медиум. Кога ќе се појават првите наупли, тие ќе лебдат во кесата со јајца. Таквите ларви не можат да се користат како храна за риби, во спротивно тие ќе предизвикаат блокада на цревата.

По некое време, младите nauplii ќе бидат ослободени од школка, и ќе почнат да пливаат активно во колоната за вода. За да не го промашите случајот, вклучете ја аерацијата или насочете ја ламбата на аголот на резервоарот. Артемијата ќе се собере на место на акумулација на светлина, и тие веќе можат да бидат фатени. Ако на овој начин соберете ракови, тогаш неодамна исфрлениот сок од ракчиња од саламура нема да влезе во аквариум со млади животни, бидејќи ќе се раѓаат само зрели и активни лица.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Каква риба може да се храни со артемија соленост?