ma.AquaFans.ru

Каде живее артемија?

Пред околу 100 милиони години, на Земјата се појави првокласна храна за аквариумски риби, а малку подоцна, компонента на терапевтски кал и биолошки адитиви, екстракт за создавање медицински и козметички препарати, како и розова боја за некои езерски соли под современото име „Крставец на артемија“. Во моментот, тоа е предмет на научно истражување. Стабилноста на овие суштества ги прави идеални организми за тест експерименти..

Артемија
Во природата, Артемија живее и раси во езерски соли, најчесто лоцирани во одморалиштата.

Опис и животен циклус на ракчиња од саламура

За прв пат, Артемијата ја опиша Карл Лини во 1758 година, откако беше откриена во Англија во градот Леамингтон. Оттогаш, научниците не оставиле ракови самостојно, користејќи ги нивните уникатни својства во нивните експерименти..

Во природата, Артемија живее и раси во езерски соли, најчесто лоцирани во одморалиштата. Поточно, одморалиштето со кал бањи се наоѓаат таму каде што живее Артемија.. Студираните живеалишта вклучуваат:

 • Марина - Салина - езеро во САД;
 • „Солт Лејк“ во територијата на Ставропол;
 • Езерото Тенгиз и Бурлиу во Казахстан;
 • Шира и Тус во Какасија;
 • Аџигиол, Чонгар и Саки Езеро на Крим;
 • Мечка Езеро во Урал;
 • Голема пролет во Алтај и многу други во нашата земја и странство.

Артемијата живее на Кипар и во Италија, Шпанија и Франција, Филипини и Аргентина. Опсегот е многу голем.

Изглед и родови разлики

Возрасни ракови можат да растат од многу ситни до големина од 15 мм. Имаат 11 пара нозе, два пара антени (антени) и три очи. Артемијата изгледа како малку ракчиња. Бојата на нејзиното тело зависи од концентрацијата на сол во водата и варира од зеленикаво до длабоко црвена боја. Хемоглобинот е присутен во крвта на рак.

Овие примитивни ракови се бисексуалци. Мажјакот има два компулативни органи: зголемен втор пар антени што личат на грини со кои ја заробува женката за време на парењето и копулативен орган за оплодување. За време на сексуалниот однос, машкото зазема задна позиција и цврсто се држи до женката со антени. Во оваа позиција, пар може да остане до неколку дена сè додека не заврши важен процес..

Енката е малку поголема од машката. На крајот од нејзиното тело, јасно е видлива вреќа со јајца, каде што чува до 300 јајца - цисти во исто време. Таа е во состојба да дава потомство на секои 4,5 дена. Под поволни услови, децата се појавуваат веќе активни во телото на мајката.

Кога надворешните фактори се менуваат на полошо (сушење, замрзнување, недостаток на кислород, зголемена концентрација на сол), околу цистата се формира заштитна обвивка и тие „заспиваат“, претворајќи се во цисти. Во таква состојба на спиење, женката ги фрла во вода, каде цистите ќе чекаат услови погодни за понатамошен развој.

Цисти како начин на преживување

Под силна заштитна обвивка, ембрионите можат да постојат со децении, во целосен одмор. Циста на артемија се многу мали - 0,2-0,25 мм. Тие имаат посебна структура што им овозможува да се прицврстат на пердувите на птиците и со тоа да го зголемат своето живеалиште.

Веднаш штом околните услови ќе станат погодни, водата продира низ цистата мембрана. Тоа предизвикува отекување на мембраната и го стимулира будењето на ембрионот. По неколку дена, раѓаат цисти и наупли, таканаречени новородени ракчиња со саламура.

уникатни ракчиња со саламура
Возрасни ракови можат да растат од многу ситни до големина од 15 мм.

Како изгледа науплијата

Однадвор, новороденчето наупли не е како нивните родители. Има мало (само 0,5 мм) издолжено тело, две антени (антени), со кои плива и влече храна до отворот на устата, и едно единствено око кое разликува само светлина. Окото помага да се најде храна, покажувајќи ги најсветлените места. Наупли јадат алги, бактерии и детритус - микроскопска суспензија на мртви растенија и животни расфрлани во вода.

Со растот и развојот, науплиите се зголемуваат во големина, тие имаат две вистински сложени очи, антени и голем број екстремитети. Третото око останува на место.

Младите ракчиња со саламура стануваат минијатурна копија на ракови од возрасни. Растејќи, тие се стекнуваат со разлики во половите и можност за репродукција.

Индустриска употреба на ракови

Во природата, Артемијата постои во езерата со различни концентрации на сол, што практично го прави единствениот жител на водните тела каде другите слични организми не преживуваат. Цврсто ја зазема својата ниша и е од интерес од индустриско ниво..

Важноста на ракчиња од саламура за економска употреба е многу голема. Неговиот хемиски состав вклучува:

 • есенцијални амино и масни киселини;
 • протеини;
 • масти
 • витамини;
 • хормони;
 • биолошки активни соединенија.
Јајца од артемија
Артемијата е многу хранлива храна за аквариум риби, широко користена од акваристите.

Цистите особено се вреднуваат како богат извор на нуклеински киселини. Голема биолошка вредност брзо ја пронајде својата примена. Се користи артемија:

 • За храна. Во некои земји, тестенини тестенини се користат како замена за месото.
 • Во терапија со кал. Мешани со тиња, сол и минерали, мртвите тела од ракови формираат лековита кал. Се користи за лекување на широк спектар на болести..
 • Во медицината. Прав од цисти е вклучен во некои додатоци во исхраната.
 • Во козметологијата. Екстракти и екстракти од артемија во странство се користат за производство на надворешна козметика и инјекции. Анти-стареењето и производите против стареење на водечките компании во Израел, Шпанија и Германија се многу популарни.
 • Во науката. Токсичноста на хемикалиите се тестира на ракови, структурната организација на хромозомите, механизмите на протеинска биосинтеза и други процеси неопходни за унапредување на науката.
 • Во аквариум и индустриско рибно земјоделство. Наупли се многу хранлива храна за аквариум риби. Индустриските рибници имаат артемија заради нивната висока храна и способност да ги зголемат физиолошките параметри.
 • Како додаток на добиточна храна кај живината и добитокот. Перформансите се зголемуваат неколку пати.
 • Како ѓубрива и стимуланси за раст на растенијата.

Интересни факти за рибите:

 • Артемија на иста возраст како диносаурусите.
 • Во 1982 година, Артемија отпатува во вселената. Експериментот го спроведе советско-француската екипа. Ефектот на космичкото зрачење врз цистите беше испитан..
 • Артемијата не е во состојба да спие - таа е будна цело време да јаде и да дише.
 • Бојата на солените езера се одредува со концентрацијата на сол и присуството на ракчиња од саламура. Колку е побогато решението, поцврсто езерото.
 • Преведено од грчка артемија значи „здраво“. Наречен по Артемис - божица на плодноста и покровителство на целиот живот на планетата.

Веројатноста дека обемот ќе продолжи да се шири е многу голема.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Каде живее артемија?