ma.AquaFans.ru

Лијалиј

ЛијалијЛијалиј

Лалиус - Колиса лалија

Ред, семејство: лавиринт.

Удобна температура на водата: 22-27 ° C.

Д-р: 6.0-7,5.

Агресивност: не-агресивни.

Компатибилност на Лилиус: со скоро сите мирни риби. Не се препорачува да ги содржи со циклиди, како и со семејството Златна риба.

Татковината на лалиусот е водните тела на Индија, Индонезија и Бангладеш. Лалиус е една од најубавите, најатрактивни риби во семејството лавиринти. Една мала риба во аквариумот може да достигне 5-6 см. Телото на рибата е рамно во форма. Бојата на Елиј е зеленикаво-сина со попречни ленти од црвена и сино-сина, абдоменот во близина на жабри е сина. Перките на лалиус се покриени со црвени дамки. Машки лалиус се разликува од женски во посветла боја.

Машка и женска фотографија на Лалиус

Фотографија од машки и женски лалиус

Кај Лалиус, сексуалниот диморфизам е јасно изразен. Машкиот е голем (7 - 9 см) и обоен во светло вертикални сини и црвени ленти, додека женката е мала (6 см) има некомплицирана сребрена нијанса. Кога машките созреваат, како и сите риби лавиринти, се развиваат издолжените краеви на грбната и аналната перки.

Рибата има срамежлив карактер. Препорачливо е да се задржи лалиусот во аквариум со мирна, мирна риба. Се препорачува да се содржи кабина со стадо 3 парчиња., Така што рибите се чувствуваат посигурни. Лилиј живее само 2-3 години.

Минималниот волумен на аквариум за Лалиус е 20 литри. За стада од 50 литри. Во аквариумот треба да има почва (по можност темна) и растенија, затоа што Лалиусите сакаат светло осветлување.

Удобни параметри на водата за содржината на температурата 22-27 ° C, цврстина до 20 °, pH 6,5-7,0. Во добиточната храна, Лилиј се скромен. Претпочитајте жива храна, но јадете суво.Вреди да се напомене вечната забуна во класификацијата на лавиринтите. На пример, бакнувањето со гурами не е родот Трихогастер, тој е родот Хелостома - Хелостома. Всушност, медот гурами е родот на Колиса - Колиса, грунки гурами е родот Трихопсис - Трихопса, чоколадниот гурами е родот Сферихтис - Сферихтис. Но, сите тие се во постсоветскиот простор меѓу народот гурами. И, исто така, постојаното рекласифицирање на рибите додава гориво на огнот. На пример, за денес - 2017 година, Trichogaster се идентификува во Trichopodus, некои биолози ја зачувуваат старата номенклатура, други ја користат новата. Ова сè уште не е целосно легализирано. Двете опции се применуваат до ден-денес паралелно. Можете да напишете и двете. Како и да е, целиот Трихогастер според новата номенклатура сега е Трихопод, а сите Колосеуми сега се Трихогастер!

ЛијалијЛијалиј

Хранење на секоја аквариумска риба треба да биде во право: избалансиран, разновиден. Ова фундаментално правило е клучот за успешно одржување на која било риба, без разлика дали се тоа глупости или астронози. Член "Како и колку да се хранат аквариум риба" детално зборува за ова, ги истакнува основните принципи на исхраната и режимот на хранење риби.

Во оваа статија ја забележуваме најважната работа - хранењето риби не треба да биде монотоно, и сувата и живата храна треба да бидат вклучени во исхраната. Покрај тоа, неопходно е да се земат предвид гастрономските преференции на одредена риба и, во зависност од тоа, да се вклучат во својата диетална храна или со најголема содржина на протеини или обратно со растителни состојки.

Популарна и популарна храна за риби, се разбира, е сува храна. На пример, секој час и секаде каде што можете да ги најдете на полиците со аквариум, добиточната храна на компанијата Тетра - лидер на рускиот пазар, всушност, асортиманот на добиточна храна на оваа компанија е неверојатен. Во „гастрономскиот арсенал“ на Тетра спаѓаат индивидуални добиточна храна за одреден вид риба: за златна рипка, за циклиди, за лорикарија, гупчиња, лавиринти, аровани, дискусии и сл. Тетра, исто така, развива специјализирани извори, на пример, за подобрување на бојата, збогатена или да се хранат СРЈ. Детални информации за сите извори на тетра може да се најдат на официјалната веб-страница на компанијата - овде.

Треба да се напомене дека при купување каква било сува храна, треба да обрнете внимание на датумот на неговото производство и рок на траење, да се обидете да не купувате храна по тежина, а исто така да ја чувате храната во затворена состојба - ова ќе помогне да се избегне развој на патогена флора во него.

Одгледување и размножување на лалиусКапацитет од 15 до 20 литри е погоден како аквариум за мрестење. Ниво на вода околу десет сантиметри.

Водата треба да биде мека. За да ја омекне водата, се вари околу десет минути. Во повеќето случаи, ова е доволно. Но, сепак е препорачливо да ја проверите тврдоста на водата користејќи еден од методите што ви се достапни. Треба да биде околу 4 -6 ° dH. Зовриената вода се брани три дена. Пред да го истурите во земјата за одгледување, неопходно е да го испуштите со воздух со компресор на аквариум за 3 до 4 часа.

Во аглите на аквариумот, неопходно е да се организираат густи растенија, така што женката има некаде да се скрие од машкото, што е агресивно за време на периодот на мрест. На површината на водата треба да фрлите еден куп риксија, која мажјакот вешто го користи при изградба на гнездо на воздушни меури.

Препорачливо е машките и женските да ги чувате една недела пред мрестење одделно и во овој период да се хранат интензивно, вклучувајќи додатоци од билки. Температурата во теренот за мрестење се одржува со регулатор на температура на ниво од 23-25 ​​° С. Препорачливо е прво да се активира женката во подготвениот аквариум и да се остави нејзиниот господар таму неколку дена.

Еднаш во соодветно уредено езерце, мажјакот ја презема изградбата на гнездото. Периодично, тој вози женка, која се крие од него во густостите растенија. Кога гнездото е готово, женката го напушта засолништето и се наоѓа со мажјакот под гнездото. Машкиот со телото го обвиткува стомакот на женката и ги стиска јајцата од него. Јајцата се богати со липиди и затоа не паѓаат на дното, туку се издигнуваат на површината. Мажјакот Лалиус ги крева со устата и ги става во гнездо.

По мрестење, машкиот лалиус започнува да ја тепа женката и дури може да ја убие. Затоа, веднаш штом мрестот ќе заврши, женката мора да се депонира. Ова треба да се направи внимателно, бидејќи мажот лалиус во овој период трепнува на сè што му приоѓа на гнездото. Па скокајќи на мрежата, тој може да скокне од аквариумот. Затоа, прво треба да забележите каде се криела женката, а потоа, покривајќи ја половина од аквариумот со стакло, брзо и точно го фатите.

Машкиот Лалиус се грижи за самото гнездо. Додава воздушни меури, ги отстранува расипаните јајца, го штити гнездото. Инкубацијата трае околу 48 часа. И по три - четири дена, СРЈ ќе плива. Сега треба да го отстраните машкото од мрестот за мрестење и да започнете да го нахраните СРЈ со цилити, nauplii од ракови. Последно средство, жолчка.

СРЈ растат релативно бавно и нерамномерно. Затоа, треба да се сортираат периодично. Како што растат, тие се префрлаат на поголеми извори. Кај мажите околу 1,5 - 2 месеци се појавуваат опсези карактеристични за возрасни лица.

Сето погоре е само плод на набудување на овој вид аквариум риба и собирање на разни информации од сопственици и одгледувачи. Ние би сакале да споделиме со посетителите не само информации, туку и живи емоции, дозволувајќи ви да поцелосно и посилно навлезете во светот на аквариумот. Регистрирајте се, учествувајте во дискусии на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите миленици, ќе ги опишете нивните навики, однесување и содржина, ќе ги споделите вашите успеси и радости со нас, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите . Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.

Убави фотографии со Елиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Фотографија на ЛалиусФотографија на Лалиус

Видео преглед на Елиус

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Лијалиј