ma.AquaFans.ru

Артемија соленост

Artemia Salina е рак, кој се користи за да се хранат возрасни аквариум риби, а неговите ларви одат да го хранат СРЈ. Одгледување Артемија ви овозможува самостојно да ги обезбедите вашите лебдат миленичиња жива храна. Возрасни ракови, исто така, може да се користат како храна за риби или аквариум видови ракови и ракови.

Артемија соленост

Како да се подготви аквариум за ова суштество?

Артемијата дома се препорачува да се чува во сад што не е изложен на сол. Стакло или плексиглас е добро прилагодено за ова. За да растете Артемија дома, треба да го подготвите аквариумот на следниов начин:

  • Избран е сад со капацитет од околу 50 литри. Добри резултати даваат аквариум, чиј волумен се движи од 30 до 40 литри.
  • Првично, таков аквариум се препорачува да се третира со врела вода, бидејќи рак е многу подложен на странски бактерии.
  • Почвата не може да се постави, но ако се користи, се препорачува добро да се измие почвата.
  • Во спротивно, ќе се појави заматеност, што може да се меша во отстранувањето на Артемија..
  • Се препорачува да го ставите аквариумот на местото каде што паѓаат зраците на сонцето (праг на прозорецот). Овој фактор е многу важен, бидејќи ракчиња од Артемија сакаат светлина. Страничните wallsидови на садот се обраснати со алги, кои придонесуваат за раст на Артемија.
  • Било какви глинени предмети, на пример, парчиња саксии, нужно се поставени на дното. Можете да направите со камења. Како по правило, сите овие предмети се обраснати со алги, кои се неопходни за овој вид ракови суштества..
  • Се препорачува да го затворите аквариумот со капак, така што нема прашина да влезе внатре.

Ракчиња со плунка од артемија

Потребно е присуство на алги во садот, бидејќи рак од нив ги јаде. Во исто време, природниот кружен азот на циклусот се одржува кога целосно се обработуваат лушпите и екскретите на овие суштества, затоа нивото на нитрати во водата автоматски се одржува во одредена вредност. Не треба да има никој друг во аквариумот освен Артеми. Некои луѓе се прашуваат колку долго живее овој рак..

Неговата ларва со свежа вода живее не повеќе од 8 часа.

Јајцата може да се чуваат во долниот оддел на фрижидерот до 4 години. Колку долго ќе живее возрасен рак, зависи од тоа кога ќе се даде за да се хранат рибите.

Содржината на ракови дома

За да добиете храна за аквариум риба, можете сами да растат ракови. Температурата на водата треба да се одржува на 22 ° C, а концентрацијата на сол не треба да надминува границата од 30. Ова ќе овозможи растечка артемија само во почетниот период, кога повеќето пржени ги оставаат јајцата. Со цел стадата на СРЈ да живее долго (околу 10 месеци) и да се развие, подобро е да се намали температурата во аквариумот до 22 ° C, а соленоста на 20-25 ‰. Но, не можете премногу да се занесувате со експерименти со Артемија, бидејќи повеќето од СРЈ едноставно можат да умрат.

Возрасните можат да живеат на температура од 16–34 ° С. Најчесто тие се чуваат на собна температура. Бидејќи водата испарува од аквариумот, нејзиното снабдување е обновено со додавање на свежа течност. Се препорачува да се смени водата само кога е облачно, бидејќи на ракови треба чиста течност. Во аквариумот, можете да додадете разни витамини, корисни бактериски соединенија. Не ревносно со аерацијата. Најдобро е да се користи компресор без никакви атомизери, затоа што ако воздухот се добие под обвивката на рак, може да умре.

Да се ​​размножуваат ракови. Неопходно е да се земат нивните јајца. После тоа, тие се чистат од лушпи, истурајќи во чаша или тегла од 1 литар. Наполнете го садот со вода и измешајте. Во текот на следните 20 минути, јајцата ќе потонат на дното, а лушпата ќе лебди на врвот. По ова, тестисите се активираат. За ова, сувите јајца се ставаат во раствор од маса или морска сол (тие можат да се купат во аптека, се зема концентрација од 35-47 g / l). Потоа тие се замрзнати на температура од -25 ° C за 30-60 дена.

Се наоѓа во посебен аквариум. По појавата на СРЈ, тие се префрлаат на соодветниот биотоп.

Колку успешно ќе се изврши активирање, едно лице може да се убеди со заклучок на пресметаниот број на СРЈ. Најчесто, за почетник аматер, смртта на ларвите може да сочинува околу 85-90% во првиот период. Ова се должи на квалитетот на купениот дел за развод и многу други фактори. Обично е можно да се отстранат ракови во инкубатор за 5-48 часа, иако ако не се исполнети горенаведените услови, процесот е одложен за една недела.

Како да се направи разлика на полот на ракови и како да се храни?

Мажјакот има 2 антени на главата. Со нив, тој ја фаќа женката при парење. Ако една жена веќе достигна пубертет, тогаш таа може да види голем резервоар со кафеава боја, кој се наоѓа помеѓу нозете на женката и нејзината опашка. Понекогаш само женките се појавуваат во раѓањето, бидејќи овие суштества имаат можност да го продолжат родот преку партеногенеза.

Пубертетот кај женка се појавува 19-30 дена по раѓањето. Таа може да положи јајца на секои 10 дена..

Многумина се заинтересирани за тоа како да ги хранат овие суштества. За да го направите ова, можете да истурете разни микроскопски алги во аквариумот. Ракови од филтрираат вода. Зема храна од неа. Ако храната е концентрирана во близина на површината на водата, тогаш се појавуваат овие суштества, но нивните движења се бавни.

Што да се хранат може да се најде во специјални упатства или од ихтиолог. Се продаваат специјални микроскопски растенија. Хранењето со нив може да постигне доволна добивка во ракови, а рибите како овој рак многу, и тие се среќни што консумираат ваква жива храна.

Но, прво, треба да ги фатите сите возрасни ракови од аквариумот, а потоа да ги измиете во свежа вода. Само после тоа тие се погодни како храна за риби. Мртвите примероци не можат да се отстранат, бидејќи сите аквариум риби ги јадат брзо.

Ако биотопот е организиран правилно, тогаш растителното растение може да се добие сите 12 месеци.

Покрај тоа, интервенцијата на сопственикот ќе биде минимална. Ако нема потреба самостојно да растете жива храна, тогаш само треба да дозволите водата да испарува од аквариумот со ракови. Во исто време, тие ќе положат јајца кои можат да се оживеат во секое време со ставање во сад со вода.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Артемија соленост