ma.AquaFans.ru

Што да правам со мечеви од срј

Помфрит од мечувалци.

За одгледување риби мечувалци треба да користат специјално стакло за мрестење. СРЈ мечови може да расте и да се развива таму.

Нема да биде лесно да се грижат за нив во таков резервоар дури и за почетниот акварист. СРЈ мечови се родени веднаш подготвени за целосен живот.

Малек мечувалец Малеко.

Што да направите по породувањето?

По раѓањето, тие паѓаат на дното на аквариумот, а потоа се издигнуваат на површината за да земат првиот здив. За едно мрестење, женски мечувалец може да донесе во светот 50-200 младенчиња, што зависи од возраста и видот риба. По првото мрестење, СРЈ ќе биде 30-50, во последователните - 70-100 и повеќе.

По завршувањето на породувањето, женката мора да биде сместена во заеднички аквариум, така што таа не му штети на СРЈ. Femaleенскиот и машкиот мечувалец не обезбедуваат грижа за своето потомство. Исто така, женката може да се пренесе во ковачот, хранејќи ја нејзината храна, така што таа ќе ја поврати силата.

Погледнете како да се одгледуваат мечувалци.

Ако планирате да одгледувате мечувалци во заеднички аквариум, засадете ги растенијата со мали лисја во аквариумот што можат да формираат густи густини. Во нив, СРЈ ќе се скрие од нападот на возрасни риби. Следниве растителни видови се погодни за засолниште: дентате, кабомба, мириофилум, апоноџетон, wallилизерија, изозтис.Откако СРЈ се родени во заеднички аквариум, тие можат да се депонираат со помош на мрежа со мали клетки. Ако во резервоарот има неколку места за засолниште, возрасни мечувалци ќе ловат за потомот јадејќи го. Како резултат, неколку младенчиња ќе останат живи. Новородените риби се веќе формирани, имаат светла боја, така што тие лесно се забележуваат, што ја поедноставува грижата за нив.

Мрестење со мечувалец.


Мрестење со СРЈ на мечувалец.

Како да растат новороденче рибаФрај се раѓа наутро, нивната големина во просек е 10 mm во должина. Нивното тело е формирано, про translирно со светли нијанси, жолчката кесичка е видлива, чија содржина завршила дури и во пренаталниот развој. Откако ќе се смират на дното, случајно ќе пливаат. СРЈ мечовите добро се прилагодуваат на условите за живеење во аквариумот, во првите денови од животот што ги чуваат во стадото и пливаат во горните слоеви на вода. Тие претпочитаат да се кријат во растенија..

Погледнете видео за тоа како да заштедите СРЈ.

Грижата за младите мечувалци може да донесе изненадувања. Факт е дека бројот на мажјаци и жени во родилката зависи од температурата на водата. На ниски температури, повеќе жени се појавуваат, а кај мажите. Водата во која живеат СРЈ, треба да се замени еднаш неделно, 25% од вкупниот број. Децата се чувствителни на загадување на животната средина. Бидете сигурни дека исчистете ја водата со помош на внатрешен филтер и заситејте ја водата со кислород со помош на компресор.

Новороденче пржено може да се храни со растителни ракчиња nauplii, циклопни nauplii, ciliates, микроорми, нематоди, rotifers и друга жива храна. На возраст од 1 месец, СРЈ може да се храни со сецкан tubifex, брендирана храна за пржење на жива риба, тврдо варена варена жолчка од јајце. СРЈ се препорачува да се храни 2-3 пати на ден во мали порции, целото добиточна храна треба да се внесе во прав. Со диета богата со протеини, тие ќе растат побрзо, грижата за СРЈ за возрасни ќе биде полесна.

Сорта пржете.


Мелек мечувалец.

Ако се следат правилата за хранење, тогаш малите мечувалци ќе пораснат со големина до 5-6 см до возраст од три месеци.Во ова време, малите мажјаци ќе ги имаат првите зраци на каудалното перка, што ќе личи на меч. За да се спречи инвазија и предвремено парење, бебињата треба да се сортираат во посебни аквариуми, мажјаци одделно од женките. Тие можат да станат сексуално зрели за 6-8 месеци, но зависи од температурата на водата. Некои стануваат сексуално зрели на три месеци. За време на пубертетот, аналниот перка кај мажјаците се претвора во гоноподија во форма на конус, а кај женките се заокружува.

Ако различни видови на мечувалци живеат во заеднички аквариум, тие можат да се мешаат, донесувајќи СРЈ со убав изглед. Исклучок се формите за размножување на овие риби, кои мора да бидат заштитени од вакви крстови. Интересен факт е дека мечевите риби немаат сексуални хромозоми, затоа, со возраста, женски може да стане машко, и обратно.

Младите мечувалци.

Дозволената температура на СРЈ при мрестење е 22-26 ° C, меѓутоа, откако ќе созреат, може да се појават промени кај нив. Со недостаток на машки или жени, мечувалците се обидуваат да го задржат својот изглед. Ако женскиот и машкиот (поранешен женски) крст, тогаш младенчињата ќе бидат женски.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Што да правам со мечеви од срј