ma.AquaFans.ru

Кои видови риби можат да се наречат најмали во светот

Многумина погрешно веруваат дека ситни раси на риби биле одгледувани специјално за чување во аквариуми. Всушност, најмалата риба во светот во голем број ги населува дивите резервоари на планетата, па дури и служи како предмет на риболов за Абориџините. Неодамнешните студии на ихтиолозите покажаа дека човекот сè уште слабо ја познава целата разноликост на подводните суштества што живеат со Земјата со него.

Џуџе губи
Најмалата риба на светот во голем број ги населува дивите резервоари на планетата

Мала слатководна риба

Една од најмалите риби што живее во слатководни тела на вода и се одликува не само со својата минимална должина, туку и по неговата незначителна телесна тежина е мистикстисот со бикови-теле, кој живее во дивите води на Филипините. И покрај фактот дека должината на оваа риба не надминува 13 милиметри, таа активно се користи од локалните жители за храна. Абориџините печат колачи од овие телиња, кои последователно се исушат и можат да се чуваат за многу долго време..

Рибите во Русија исто така тврдат дека се едни од најмалите риби на Земјата. Зборуваме за стипендист од девет игли, чија максимална должина е пет сантиметри. Овој вид има прилично голема популација во водите на балтичките држави и Финска.. Држењето повлекување е предмет на риболов и се користи за производство на неколку видови производи:

  • сува храна за животни;
  • рибино масло;
  • за подготовка на лекови.

Покрај тоа, стапчето за грб служи како основа на основата за добиточна храна за повеќе вредни видови на комерцијални риби. Некои аматерски риболовци фаќаат повлекување стап на риболов шипка и од неа подготвуваат мелена риба за котлети. Неодамна, како резултат на голем риболов, популацијата на овој вид значително се намали.

Бебиња од морска вода

Најмалата риба на светот што живее во солена вода е џуџест губаница. Овој вид се наоѓа во граничната зона на Индискиот и Тихиот океан. Должината на телото на женски габи достигнува 9 милиметри. За разлика од повеќето други видови, машкото џуџе губи е малку помало од женското.

џуџе губи
Dуџево гоби - најмалата риба на светот што живее во солена вода

Релативно неодамна, ихтиолозите откриле присуство на овој вид во водите што ги мијат островите Шетландските острови, што било одлично откритие за научниците. Сепак, овој подвид се покажа како многу поголем од индо-пацифичкиот колега. Најголемото од испитаните лица има должина еднаква на 24 милиметри. Оваа мала риба се нарекува illилет гоби и е една од најмалите риби во Европа.. Телото на illиле е сè уште малку проучено, затоа што:

  • има многу мала големина;
  • поседува одлични мимички способности;
  • пронајден на места со многу подводни засолништа.

Овие фактори го оневозможуваат темелното проучување на однесувањето на еден бик во природни услови. Досега, со сигурност е познато само дека овие суштества живеат исклучиво во оние места на резервоарот каде што дното обилно е покриено со школка-карпа.

Зборувајќи за минијатурна морска риба, не може да се игнорира разноликоста на goby што живее во близина на островот Лузон. Името на овој вид, кое не надминува должина од 13 милиметри, е Синарапан. Оваа риба е од големо трговско значење за островјаните., затоа, неговиот број брзо се намалува.

Најмалата риба во руските морски води е каспиското гобие, Берг, која е долга околу 2 сантиметри и живее во Каспиското Море. Овој вид, како и огромното мнозинство на други gobies, води долен животен стил. Поединци може да се најдат не само во морето, но исто така и во долниот дофат на реките што се влеваат во Каспиското:

  • во Волга;
  • во Терек;
  • во Кура;
  • во Урал.

Длабочиите на океанот и морето сè уште не се целосно разбрани од човекот и можат да складираат многу тајни и мистерии, така што останува отворено прашањето за тоа која риба е најмала во светот..

Најмногу џуџе риба
Paedocypris progenetica - најмалата риба во светот

Најмалата риба на планетата

Во водите на тресетските брегови на островот Суматра, неодамна, научниците ја откриле најмалата риба на земјата, наречена Paedocypris progenetica. Малку подоцна, истиот вид беше пронајден на островот Борнео. Paedocypris progenetica припаѓа на еден од далечните роднини на обичниот крап. Ова е тенок про transparentирен суштество, во пубертет - не поголем од обичен комарец. Телото на возрасна риба достигнува должина од 7,9 милиметри, со што Paedocypris progenetica е еден од најмалите без`рбетници на планетата..

Черепот на Paedocypris progenetica не е целосно формиран, што го прави мозокот на рибата многу ранлив. Главната карактеристика на овие риби е присуството на тврда обвивка во карличниот појас кај мажите. Таквата прекривка им овозможува на машките посигурно да се парат со женките за време на периодот на парење..

Мочуриштата во кои живее овој вид имаат уникатен пејзаж. Дрвјата што растат директно од водата се вкорени во меката, тресетлива почва на мочуриштето. Длабочината на некои места може да достигне ознака од 5 метри, што е сосема невообичаено за другите мочуришта, каде што максималните длабочини не надминуваат еден и пол метри. Сепак, главната карактеристика е вредноста на киселоста на водата, која може да достигне 3.

Денес Paedocypris progenetica - најмалата риба, познат на човекот. Главната закана за постоењето на овој вид е промена на климатските услови на планетата. Бидејќи овие риби се многу слабо заштитени од надворешни влијанија, дури и мала промена во температурата на водата може да доведе до нивно целосно исчезнување.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Кои видови риби можат да се наречат најмали во светот