ma.AquaFans.ru

Совети за одгледување на неонски во аквариум

Совети за одгледување на неонски во аквариумСовети за одгледување на неонски во аквариум

Неон го добил своето име заради неонската боја на телото. Овие риби често се наоѓаат во колекциите почетни акваристи, веројатно поради фактот дека репродукцијата на новородените не е многу тежок процес. Неоните не се живописни риби, т.е. тие лежат јајца и не раѓаат пржени.

Femaleенски и машки неонFemaleенски и машки неон
Femaleенски и машки неон

Подготовка за размножување

Неонски риби живеат во реките на Бразил и Перу. Неонски одгледување бара создавање микроклима што ќе биде што е можно поблиску до условите за живот во дивината. За ова е потребна мека и чиста вода, заситена со елементи во трагови и минерали. Во дивината, тој е богат со корисни честички, бидејќи растенијата се распаѓаат под вода.

За репродукција, треба да користите стаклен сад со волумен од 20-25 литри, кој последователно може лесно да се измие и дезинфицира од бактерии. Пред мрестење, неопходно е интензивно да се хранат неон, по можност жива храна.Наполнете го садот со дестилирана вода и додадете околу 300 грама течност од главниот аквариум каде што живеат рибите. Водата треба да се внесува околу еден ден. Запомнете дека водата е најважна во подготовката на аквариум. Таложењето на кавијар може да се случи дури и во општ аквариум каде живеат неоните, но оплодувањето е само во мека вода. На дното треба да се стави капрон крпа или мало парче јавански мов.

Параметри на водата

  • Неонски loveубов да се мрести во малку кисела средина.
  • Неопходно е да се одржи киселоста во аквариумот со pH од 5-6.
  • Температурата на аквариумската вода треба да биде од 24 до 26 степени.

Во природната средина, мрестење се одвива главно на изгрејсонце, во зори. Осветлувањето на аквариумот за мрестење треба да биде соодветно - дифузно. Од сите страни треба да биде засенчен капацитет. Ако сакате, оставете еден дел отворен за набerveудување на мрестење. После тоа, можете да ја истрчате рибата.

Како се раѓаат неонитеПрепорачливо е да ја ставите рибата во еден аквариум во вечерните часови. Сосема е можно да се размножуваат неоните во вештачко опкружување, главната работа е да се создадат потребните услови. До мрестење, рибите не се хранат. За да забележите како се одгледува одгледувањето, ќе треба да се разбудите околу 4 часот наутро, бидејќи мрежите на неонски во зори. Времето за парење е до 3-4 часа. Енката хаотично плива по растенијата, а во процесот јајце-јајца. За време на мрестење, мажјакот се наоѓа зад женката. Таа е во состојба да положи околу 200 јајца. Првите неколку часови, лепливиот кавијар и паѓањето на растенија може да останат на чаршафите. По некое време, тие тонат на дното. Производителите можат да бидат фатени и пуштени во заеднички аквариум. Не се препорачува да ги оставите во контејнери со јајца, бидејќи дома, неоните можат да го уништат своето потомство.

По мрестење

По неколку дена, или поточно, 36–38 часа, малолетници се извеваат. Не ја преживуваат сите јајца. Некои од кавијарот од неон може да бидат погодени од габата, или едноставно умираат во процесот на развој. Се препорачува да се одделат оплодените јајца по 12 часа. Ова може да се направи со помош на пипета. Оплодените јајца треба да се стават во различен сад, бидејќи ризикот од инфекција е многу голем..

Кавијар НоонКавијар Ноон
Кавијар Ноон

Важен фактор е осветлувањето. За неонски пржени, светлината е деструктивна. Неколку дена по раѓањето, тешко е да се видат. Вреди да се остави еден отворен агол каде ќе се појави светлината.

Фрај се хранат со цилити, кои се акумулираат токму во регионот на зрак на светлина. Со текот на времето, малолетните лица се хранат со ракчиња од саламура и ротајфери.

Цврстината на водата постепено се зголемува, додавајќи течност од заеднички аквариум секој ден. После месец и половина, малолетните лица започнуваат да се подготвуваат за живот со остатокот од рибата.

Заклучок

Следејќи ги овие совети и правила, ќе биде можно да се одгледуваат неонски дури и за почетници aquarists. Аквариум рибинот неон е прилично чуден. Ова е забележливо во однос на исхраната во раните фази на развој. Овие се школи риби, па затоа треба да купите неонски групи од 4-5 парчиња. Правилното одржување ќе помогне да се намали развојот на бактерии и да се зголеми бројот на жители на аквариумот.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Совети за одгледување на неонски во аквариум