ma.AquaFans.ru

Репродукција на заробеници мечувалци

Пар црвени мечувалци.

Пропагирање на мечувалци - ова е едно од главните проблеми што ги мачи почетниците на акваристите.

Сепак, лесно е да се реши, бидејќи размножувањето на мечувалци е можно и во обичен аквариум и во посебен терен за мрестење. За да се репродуцира брзо и правилно дома, треба да се земат предвид следниве точки:

  • Создавање на соодветни услови за производителите;
  • Правилна организација на мрестите за мрестење;
  • Квалитетна нега на риби.

Мажјаци и мажјаци.

Како да се создадат оптимални услови за репродукција?

Мечевите риби се живописни риби кои произведуваат пржени подготвени за цел живот. Тие стануваат сексуално зрели на возраст од 6-8 месеци; некои примероци може да бидат подготвени за репродукција на возраст од 3 месеци. За одгледување да успее, треба да посветите посебно внимание на исхраната на идните производители. Протеинската храна ќе произведе што е можно повеќе здрави пржени.

Оптималната база на храна за возрасни мажи и жени е жива и растителна храна. Неколку недели пред размножување, храни ја рибата со Дафнија, Киклоп, Корвет, Артемија и крвен црв. Од добиточна храна зеленчук, соодветна е храна со спирулина, листови од спанаќ и зелена салата, лисја од глуварче, меки житни култури (ориз, просо, овесна каша без сол). Не е неопходно да се засити аквариумот со храна со алги, така што водата не е збогатена со амонијак и нитрати.

Погледнете како да се одгледуваат мечувалци.

Репродукцијата може да ја стимулира промената на водата, како и да ја зголеми нејзината температура за неколку степени. Обезбедете филтрација во резервоарот со внатрешен филтер и аерација. Чистата кислородна вода ќе ги стимулира паровите од риби. Еднаш неделно, заменете 25% од водата со свежа и чиста.Мечувалците, чија репродукција ќе се појави не во мрест, туку во општ аквариум, треба да се навикнат на постепено зголемување на температурата на водата. Температурниот режим треба да се постави на 26-28 ° C, зголемувајќи го за 5-7 дена. Киселоста на аквариумската вода е дозволена на pH 7.0-8,0, цврстина - 10-12 dH. Бројот на жени и мажјаци во домот зависи од температурата на водата. Во вода со температура под 24 степени ќе има повеќе женски, над 25-25 степени - машки. Слични параметри на водата треба да бидат во мрест. За производителите да не доживеат шок при преминување во таков резервоар, истите параметри на животната средина треба да бидат во постојаниот аквариум и мрест.

Femaleенски мечувалец во мрестење.


Сорта пржете во посебна кутија.

Подготовка на риба и мрестење за размножување

Со цел потомството да испадне убаво и здраво, неопходно е да се изберат вистинските машки и жени за мрестење. Мажјаците треба да бидат стари 8 месеци, нивната каудална перка треба да се разликува со долг понизок зрак, а гоноподијата треба да се зголеми во големина. Ената треба да има 8-10 месеци, да има големи димензии и заоблен стомак, што укажува на подготвеност за репродукција.Оплодување риба од мечувалец во матка. Ако се случи оплодување, дел од машката сперма ќе остане во абдоминалната празнина на женката, што повторно ќе ја оплоди женката, без учество на машки. Затоа, откако си зедовте мечувалци, треба да знаете дека овие риби можат да носат потомци секој месец. За едно мрестење, женски мечувалец ќе роди 50-200 СРЈ.

Пар мечувалци за размножување.


Пар на сексуално зрели мечувалци.

Зошто толкава количина? Факт е дека младите жени носат помалку потомци, зрели - повеќе, и со секое раѓање ќе се зголеми бројот на СРЈ. Исто така, бројот на младенчиња зависи од видот, условите на чување риба. Бременоста трае 4-6 недели, абдоменот на жената ќе стане круг, пред раѓањето ќе стане скоро квадратна форма. Еден месец пред раѓањето, треба да подготвите мрестење.

Како резервоар за мрестење, погоден е капацитет од 25-50 литри со нанесена вода од чешма. На дното на резервоарот, се препорачува да се засади мала лисна вегетација во која СРЈ ќе се скрие. По подготовката на мрестите за мрестење, во неа се внесува женка, која се храни со жива храна. По раѓањето на младенчињата, женската риба се испраќа во заеднички аквариум, така што таа не го јаде својот род. За деликатно фаќање на женски, користете мрежа.

Погледнете како се раѓаат лебедите на лебедите.

Може ли мечувани да го променат својот пол?

Мечевите риби се специјални живописни риби кои се способни да го менуваат полот во текот на животот. Оваа одлика се должи на отсуството на половите хромозоми. Новородените мечувалци немаат очигледни сексуални карактеристики, само на возраст од 3-6 месеци ќе бидат забележливи. Некои раси на СРЈ на возраст од 3-4 месеци, па затоа треба да се сортираат по пол - да ги сместат женките и мажјаците во посебни контејнери.

Во текот на животот, женски мечувалец може да стане маж, и обратно. Ваквите метаморфози се својствени за оние лица кои се обидуваат да го одржат својот изглед во лицето на закана од истребување на пакувањето. Во еден аквариум можат да живеат 1 машки и 2-3 жени. Со истекот на времето, машкото може да умре, а една од женките ќе почне да се претвора во машко. Таа формира гоноподија, долниот зрак на каудалното перка се издолжува. Кога рибите што го смениле сексот од женско во машко, ќе се репродуцираат, нивните потомци ќе испаднат женски.

Femaleенски мечувалец.

Можете да го прилагодите полот на СРЈ на идните миленици. Ако сакате да расате машки или женски за продажба, температурата на водата треба да се покачи или спушти за неколку степени. Избегнувајте рано вкрстување на СРЈ, тие се подготвени за ова на рана возраст. Кога се вкрстуваат видови, може да се добие прекрасно потомство, кога ќе се вкрстат раси за размножување, ќе се појави дегенерација.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Репродукција на заробеници мечувалци