ma.AquaFans.ru

Тактики за одгледување полжави ахатина и грижа за јајца

Тактики за одгледување полжави Ахатина и грижа за јајцаТактики за одгледување полжави Ахатина и грижа за јајца

Репродукција на мекотели на Акатина дома бара грижа и внимание од страна на сопственикот. Овие копнени животни се хермафродити (имаат и машки и женски карактери), Ахатина раса добро и во заробеништво. Пред размножување, важно е да се разбере дека јајцата на Акатина се поставени во голем број. Неопходно е да се создаде поволна атмосфера што ќе биде од корист за идните полжави Акатина.

Со цел да се размножите здраво и здраво потомство, треба да ги создадете следниве услови за живот на мекотели:

 • големината на аквариумот треба да биде најмалку 15 литри;
 • отсуство на температурни промени, треба да остане околу 27–28 степени;
 • се препорачува да се покрие дното на аквариумот со влажна кокосова почва дебелина 100 мм;
 • бремена Ахатина, како и по положување јајца, додајте калциум во храна;
 • терариумот треба да се чува чист.

Како врвен облекување што содржи калциум, се користи:

 • креда од креда;
 • минерален камен;
 • сепија;
 • мал школка.

Полжав подот

Прашањето за утврдување на полот на индивидуата е од интерес за секој одгледувач, како што е наведено порано, тие немаат родова разлика, невозможно е да се одреди полот и да се поделат полжавите на машки и женски. Не може да се репродуцира сам, без партнер Ахатина, придружник е неопходен за парење. Ената станува постара индивидуа со голема големина. Ова се должи на фактот дека бременоста бара многу физичка сила, затоа се избираат најсилните претставници за да се обезбеди здраво потомство.

Пар полжави АхатинаПар полжави Ахатина
Пар полжави Ахатина

Промоција на одгледување

Стимулацијата на мекотел на раса се состои првенствено во организирање на сите потребни услови поврзани со подготовката за парење. Терариумот треба темелно да се измие и исчисти, ако почвата е сува и нејзината дебелина не достигне 10 см, тогаш треба да се замени. Почвата мора да биде чиста. Вештачките езерца треба привремено да се отстранат од терариумот. Исто така е важно да се осигураме дека само здрава другарка Ахатина е.

Кои полжави на Акатина не треба да се парат

Забрането е парење:

 • мекотели од истиот mидарски;
 • полжави кои растат брзо.

Парење лица од еден спојката може да предизвика разни мутации и отстапувања во развојот на идното потомство.Ако се забележи дека мекотецот и лушпата активно растат и се зголемуваат во големина, тогаш парењето треба да се одложи. Овој процес може да се појави на возраст од 1 година..

Пропагирање на Ахатина

Репродукција на полжави во Акатина е можно само со почетокот на пубертетот. Се смета дека индивидуа е возрасна од моментот на достигнување на 6 месеци, ахатина е подготвена за парење по појавата на мала туберкула на вратот, што е репродуктивен орган на полжави.

Веднаш по процесот на парење, бременоста официјално започнува; во овој период гастрономскиот мекотел лежи јајца. Секоја жена има различна бременост. Јајца од полжави во Акатина во просек се отвораат од 1-2 месеци. Кавијарот Акатина може да се види ако погледнете во `рбетот на Акатина.

Постојат регистрирани случаи кога бременоста на полжавот завршува со породувањето, како резултат на што Акатина раѓа одржливи мали мекотели.Мекотел го ископа идното потомство во земја, честопати за овие цели Ахатина однапред подготвува дупка каде ги положуваат своите јајца. Полжавите Ахатка се во можност да се одгледуваат во текот на целата година, на некои места во мали купишта или заедно.

Бременоста негативно влијае на женката, таа треба да се храни со висок квалитет, додавајќи разни врвни преливи.

Како изгледаат јајцата од полжав на Акатин

Откако Акатина положи јајца, акваристите можат да го набудуваат нивниот изглед и понатамошниот развој. Поставувањето на Акатина е слично по изгледот со рибиниот кавијар, за кое го доби второто име, бидејќи полжавите лежат купишта јајца. Првично, кавијарот е густа и еластична слуз, но е мека на допир. За време на процесот на инкубација, кавијарот од кохлеа станува сè потежок и се појавува школка за време на изведување. Јајцето на theидањето има зелени и кафени нијанси..

Јајца од АхатинаЈајца на Акатина
Јајца на Акатина

Има случаи на положување лажни јајца кога немаат школка и имаат про transparentирна боја. Обликот на кавијарот е секогаш заоблен. Големината на јајцата на Акатина варира од 5 до 7 мм, понекогаш и помалку. Ахатина изведува дома кратко време, од 17 до 24 часа, така што сите потомци можат да се изведат за еден ден. Бројот на јајца може да достигне 300, но, како по правило, не повеќе од 100 полжави се извеваат во светло. Бројот на одложено потомство на Ахатина се разликува од младенчињата родени во светот. Новородените полжави бараат квалитетна нега, како бремена гастропод.

Дополнителни јајца

Примерокот на гастропод е во состојба да положи број на јајца повеќе од потребите на одгледувачот, така што Ахатината не раѓа непотребни мекотели, мора да се преземат одредени мерки. Важно е да замрзнете вишок јајца во фрижидер, со цел да ги запрете процесите на витална активност во нив, инаку дури и во корпа можете да најдете ископана Акатина.

Како да се грижиме за јајцата на Акатина

Малата Ахатина бара минимална грижа од одгледувачот. Но, да се грижи за положување јајца и да се следат индикаторите на животната средина треба да биде редовно.

Ако полжавот положи јајца во јамата без да попрска со земја, тогаш треба внимателно да ги попрскате јајцата.

Важно е да се осигурате дека почвата е влажна, доколку е потребно, додадете мала количина на вода, но под theидањето не треба да има течност. Најповолна температура за зреење на јајцата ќе биде нивото од 28 степени, исто како и пред не треба да се дозволат остри промени.

Малата АхатинаМалата Ахатина
Малата Ахатина

Забрането е да се допира theидањето. Исклучок може да биде ситуацијата кога полжавот го постави на територијата на терариумот, тогаш неопходно е идното потомство внимателно да се пренесе во една дупка со помош на предмет. Температурата на човечките раце може да наштети.

Новороденче мекотел расте многу бавно и за тоа време родителите се грижат за своето потомство. Мијалникот на бебето е нежен и треба да се постапува внимателно..

Како да ги нахрани малите полжави Ахатина

Веднаш по раѓањето, мекотелите се наоѓаат во подлогата неколку дена, само тогаш тие полудуваат на површината, правејќи го ова постепено. На почетокот, бебињата се хранат со лушпи од јајца од сопствените јајца, како и лажни јајца. Понатаму, малите мекотели се препорачуваат да се хранат слично на возрасен. Хранењето треба да биде чести и редовни, а пристапот до храна треба да биде постојан..

Заклучок

Одгледување полжави Ахатина бара одредено знаење, за да не му наштети на потомството. При одгледување и одгледување на Акатина, доволно е да се следат овие правила, тогаш нови полжави ќе се раѓаат здрави и ќе ве воодушеват долго време!

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Тактики за одгледување полжави ахатина и грижа за јајца