ma.AquaFans.ru

Како да се хранат аквариум риба?

Храна за аквариум риба.

Храната за аквариум риба е супстанција благодарение на која миленичињата од вашиот дом резервоар можат да преживеат.

Без потребниот дел од храна, која содржи хранливи компоненти, рибите нема да можат целосно да ги поддржуваат виталните функции. Постојат особено тешки видови риби на кои им е потребно специјално облекување на врвот. Храната за аквариум риба е поделена на оние што се чуваат долго време (желе-како, суво) и живеат (со ограничен рок на траење).

Вештачка храна

Ако немате време да подготвите храна, тогаш вештачката храна што се продава во продавниците може да биде целосна замена за жива храна. Нивната разноврсност е исклучителна: погодна за возрасни риби и СРЈ, достапна во форма на таблети, житарици, гранули, желе. Да се ​​чува на суво и темно место на собна температура. Тие не загадуваат вода, спречувајќи го процесот на оксидација и распаѓање..

Сува храна за аквариум риба.

Условно сувите видови на добиточна храна се поделени на главните, кои се погодни за секојдневно хранење риби и помошни - содржат дополнителни витамини и минерали кои ја подобруваат исхраната на рибите. Исто така, во нивниот состав е растително влакна, што е толку неопходно за дното видови риби. Снегулки - универзална вештачка храна која може да ги храни сите аквариум риби, погодна за секојдневно хранење.

Погледнете како да се хранат аквариум риба со сува храна.Снегулки можат да се населат на површината на водата или да потонат на дното на аквариумот, за да можат да јадат различна риба. Брендирана храна за житни култури се произведува од познати производители од целиот свет. Во прилог на снегулки, гранулите се популарни - тие се погодни за големи риби и пржени. Поради својата тежина, гранулите постепено тонат до дното. Риба чувствителна на сува храна треба да им се даде натопени гранули, бидејќи тие можат да го оштетат слабиот стомак. Погодно за секојдневно хранење.

Лебна храна за аквариум риба.

Вештачкото помошно добиточна храна е дополнително врвно облекување за домашни миленици, што може да биде или лекување или извор на витамини. Стапчиња за јадење - ова е помошен вид храна, која се препорачува за големи видови риби кои имаат потреба од засилена диета. Овие вклучуваат големи сом, шипки, цихлиди. Претходно, стапчињата треба да се натопат во вода, во спротивно сувата храна може да го оштети дигестивниот систем. Но, за СРЈ овој вид хранење не е погоден дури и во мелени форма.

Храна во форма на снегулки и стапчиња за аквариумска риба.Плочи и таблети - се карактеризираат со сериозност и густина на структурата, поради што тие брзо тонат до дното на аквариумот. Погоден за хранење видови на дно риба. Плочите се од протеинско и растително потекло. Добро е да се хранат плочи со срамежливи миленичиња во кои агресивните соседи одземаат заедничка храна. Таблетата храна може да се користи за исхрана со житни култури. Таблетите и плочите со марката Тетра и Сера веќе го докажаа нивниот квалитет.

Храна за аквариум риба koi.

Пилули храна за аквариум риба.

Fубриво во форма на желе - се состои од природни состојки кои имаат хранливи квалитети. Таквите извори не содржат конзерванси и се чуваат долго време во правилни температурни услови. Врвниот облекување сличен на желе може да вклучува ракови, артемија, ларви од комарци, крили, витамини и специјални масти. Погодно е за СРЈ и мали риби на кои им треба надополнување за забрзан раст или за да се врати телото по некоја болест.

Природни извори

Во живо, природни извори немаат аналози и се карактеризираат со висока хранлива вредност. Природните извори се идеални за сите видови подводни миленичиња, како и за нивните пржени. Покрај придобивките, храната во живо има свои недостатоци. Првиот недостаток е тешкотијата во складирањето. Овие видови преливи треба да се чуваат во студ, па затоа е подобро да ги купите во мали делови. Вториот недостаток е ризикот од внесување на инфекција во водата заедно со жива храна. Само овој начин на инфекција со вода е најчест. Затоа, набавете храна само од доверлив продавач и пред да им служите на вашите миленици, измијте и замрзнете ја.

Погледнете како храните аквариум риби со замрзнат крвоток.

Најпопуларен вид жива храна е крвопролив. Тие можат да јадат пливање риби во сите слоеви на резервоарот. Крвовите од крв може да се добијат независно во чисти езерца или да се купат во специјализирана продавница. Крвовите од крв може да се чуваат на темно, ладно место повеќе од 36 часа, повремено да се мијат под вода. Ако планирате долгорочно складирање, ќе мора да го замрзнете.

Liveива храна за аквариум риба.

Тубулата е долги тенки црви собрани во грутки налик на навој. Liveивејте повеќе од 2 недели. Не можете да претерате риби со тубуларна вода, бидејќи ова е хранлива храна. Двапати на ден, црвите треба да се мијат и да се чуваат на ниска температура. Други живи храна се исто така популарни - Дафнија, Киклоп, Артемија, Корпетра. Може да се добијат во докажани резервоари, или да се купат свежи. Неопходно е да се чува на студ, затоа е подобро да се купат во мали количини.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да се хранат аквариум риба?