ma.AquaFans.ru

Лигулоза

Фотографија од риболова лигулоза

Фотографија од риболова лигулоза

Симптоми на болест на лигулоза: кај болни риби, абдоменот е во голема мера отечен, тешко на допир - го губат апетитот, растат лошо, губат телесна тежина, пливаат на површината на водата, честопати наопаку или од нивна страна.

Лигулозата е хелминтијаза болест на риба од слатководни крап. Предизвикувачки агенс е ларвата (плароцероидна) на семејството Ligutidae Ligulidae (Ligula columbi, Ligula intenstinalis, Ligula pavlovskii). Зрелите хелминти се паразитираат во цревата на птиците што јадат риби.

Почесто, појава на болест се јавува во резервоари со низок проток, главно во резервоари, езерца и езера во разни зони на Русија и соседните земји. Во телесната празнина на рибата, плероцеркоидите достигнуваат должина од 100 -150 см или повеќе. Тие можат да влезат во аквариумот со жива храна..Фотографија од риболова лигулоза

Фотографија од риболова лигулоза

Погодена е абдоминалната празнина, поради што е нарушена нормалната активност на внатрешните органи. Плероцеркоидите, како што растат, ги компресираат внатрешните органи, затоа е последната атрофија. Абдоменот отекува и станува тешко, рибата плива од својата страна или абдомен нагоре, во горниот слој на вода го губи апетитот.Theидовите на телото на рибата не стојат и не пукнуваат. На крајот, рибите умираат.

Инфицирана риба уништена.

Подготовки за додавање на сува храна:

- 100 мг пиперазин на 25 гр добиточна храна-

- 200 mg сулфамонометоксин на 50 g добиточна храна.

Клубени и крвнички црви кисна во течен 5% пиперазин 15-20 минути. Терминот на третман на риба е 1-2 недели.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Лигулоза