ma.AquaFans.ru

Што дише и каде е безглавиот заеднички

Безглавна заедничка, или река, често се наоѓа на дното на резервоарите и езерата, каде има проточна и чиста вода. Полжавите обично се наоѓаат на плитки длабочини. Во езерцето езерце, лушпи од бисери често може да се видат. Многу е лесно да се најдат поединци во најблискиот резервоар, реки или езера. Како по правило, тие сакаат да бидат лоцирани во близина на крајбрежјето, потопени во фин песок со тап крај на телото. Обично, само задниот погрешен дел е видлив од земја..

без заб заеднички
Безглавица се наоѓа во тела што водат вода.

Безгласна структура и начин на живот

По изглед, тие личат на бисер од јачмен. Но, без заб е поголем, структурата на обвивката е потенка. Разликата од јачменот е во тоа што во првата од мртва страна има заби кои го формираат замокот. Безглави немаат зашилени делови на мијалникот. Од тука излезе своето име - Безгласно. Ако не го отворите мијалникот, може да се најдат игли во бисерната лента.

Структурата на животното:

 1. Телото на мекотелите е покриено со школка што го штити телото на домаќинот од предатори.
 2. Се состои од две врати, или половини, кои цврсто се вклопуваат заедно.
 3. До предниот раб на школка има мало продолжение, а грбот е тесен.
 4. Ако мекотеката штотуку е фатена, тогаш нејзините врати се цврсто меѓусебно поврзани. Така, животното е заштитено.
 5. За да ја отворите школка, се вметнува нож помеѓу клапите и се сечат два мускуласа кои се прикачени на школка на задниот и предниот крај.
 6. Кога мускулите се контрахираат, клапите се слеваат.

Откривањето на мекотел се јавува со помош на тесен лигамент, кој тече по горната страна на школка. Додека мида е жива, крилјата се покриени. Но, штом животното умира, неговите мускули доаѓаат во опуштена состојба и се отвора школка.

Се движат и тонат

Патникот има трислојна структура: мајка-бисер, порцелан и рог. Однадвор, карападата е покриена со бел варовник слој, потоа доаѓа порцеланот, кој има темно кафе или зелена боја, а потоа следува роговиден слој. Pearlescent дел е внатре, тој се состои од мали плочи кои се наоѓаат една над друга. Слојот убаво се залепува, треперува со повеќебојни нијанси. Растот на школка се јавува побрзо во лето отколку во зима.

Во рамнината на стратурниот корниз се наоѓаат широки летни и тесни ленти за раст на зимата. Токму во овие области се утврдува староста на мекотел.

школка
Школка внатре - бисерни слоеви

За да забележите како се движи животното, тоне во терариумот, каде што песокот лежи на дното. По некое време, можете да забележите дека theидовите постепено се отвараат, а низ јазот се изложува густ мускулен исход. Се нарекува "нога на мида". Обично растот е голем. Кога ногата испакнати од обвивката, без заб копа земја под него, се влева во ископаната дупка користејќи го предниот крај.

Со помош на стапалото, мекотецот се движи по дното на резервоарот. Ако реката е плитка, тогаш траги од мекотели се видливи на песочното дно. Тие се наредени во форма на мали ленти, како некој да поминал прсти на песокот. Безглави припаѓаат на седечки видови на животни. Обично тие имаат седентарен животен стил. Во часот на мекотел лази не повеќе од 35 см.

Исхрана и мантијаБезгласно заедничко хранење на мали делови од остатоци од животни и растенија што се наоѓаат во езерцето. Заедно со течноста, најмалите честички се наоѓаат во празнината на мантијата. На предниот крај на вентилите на животното е устата, која е опкружена со два реда меки кожени набори - ова се роговидни лобуси. Со движење на сечилата и цилиите што ги покриваат, храната е во рамнината на мантијата на јадрото, а од таму влегува во органите за варење. Безглави не важи за предатори.

Ако ги отворите и двете капаци на забите, тогаш на страните можете да најдете две раселени набори на кожата. Тие го покриваат телото од страните, додека наликуваат на мантија.

Јазот помеѓу телото на реката мекотел и мантија се нарекува „шуплина на мантија“. Содржи органи на школка. Јасно можете да ги видите ако ја преместите шуплината на мантија. Бивалвеите имаат меко тело, па затоа се нарекуваат „мекотели“ или „меко-телесни“.

без заби по природа
Безглави не е предатор

На задниот дел од заливот, забите без заби не лежат едни на други. Тие не се затвораат на местото каде што се наоѓаат деловите на мантијата. Помеѓу нив има две дупки. Чиста вода влегува во телото на животното преку долната празнина. Преку горната дупка, се излева. Theивотното живее на место каде што има циркулација на вода, па мекотеката е во постојана вибрација на повеќе цилија, кои се наоѓаат на внатрешните органи на животното.

Дишењето и нервниот систем

Многу loversубители на животни се заинтересирани за прашањето како дише без безобразност. На страните на телото, зад нозете, во мантилната празнина се наоѓаат нејзините спарени респираторни органи, кои се нарекуваат жабри. Тие имаат кафеава боја. Водата што е во шуплината на мантијата носи кислород, кој се раствора во вода. Во исто време, јаглерод диоксидот се ослободува од жабри во водното живеалиште, кое се акумулира во примарното тело на мекотел.

Описот на нервниот систем на Бесмит е многу едноставен. Се состои од 3 пара нервни јазли, кои се меѓусебно поврзани со нервни завршетоци. Theивотното ја фаќа иритацијата. Ако го допрете отворениот мијалник, тој веднаш ќе се затвори.Домашни услови

Ако мида се чува дома, многу е чувствителна на вода во аквариум. Ако без заб е во терариум, тогаш хемијата не може да се додаде во водата, во спротивно животното ќе умре веднаш. И, исто така, мекотецот сака да има голема количина на растворен кислород во водата. Во терариумот, алгите нужно мора да растат, а исто така треба да ставите посебен уред во водата, што ќе создаде присилна аерација.

Содржина на аквариум:

 1. Поединците можат лесно да се сместат во домашен аквариум.
 2. Ако ставите мекотел во домашен терариум, тој ќе стане најдобриот филтер.
 3. Безглави јаде различни микроорганизми, а со тоа ја чисти течноста во аквариумот.
 4. Некои одгледувачи на риби растат мекотели за да ги хранат желките со црвени очи и аквариум риба.

  без заби во аквариумот
  Безглавица може да се одгледува за да се хранат желките

Во телото на мекотел има многу јод, цинк и други потребни елементи за целосен развој на риби. Обично, мекотецот се крши пред да им послужи на рибите. Ако добиете заб без заби како домашно милениче, тогаш со соодветна грижа ќе може да живее повеќе од 2 години.

Кога се движите во вештачко езерце, мекотел ора песок, растенијата можат да бидат оштетени ако имаат слаб коренски систем. Излез е да се засадат алги во специјални садови. Оптималната температура на водата за мекотел е 20 или 25 Целзиусови степени. Пред да го ставите мекотел во вештачко езерце, тоа мора да биде во карантин, аклиматизираат на непозната околина. Не е важно каде е купено животното: во продавница за миленичиња, одгледано во аквариум или фатено во природен резервоар.

Карантинот е неопходен за 12 часа, по што аквариум вода се додава во посебен сад во мали количини. Периодот на адаптација е 8 дена. Во тоа време, водата треба да биде добро аерирана. Ако без заб се наоѓа во вештачки резервоар, тогаш неговата состојба мора постојано да се следи. Мртов полжав може да се препознае по широките панделки со отворена обвивка. Не се препорачува поставување на мекотели на реките во вештачко тело на вода, бидејќи тие ќе имаат тежок период на адаптација. Покрај тоа, реките мекотели во заробеништво нема да живеат долго.

Репродукција и компатибилност

Школки се репродуцираат преку глохидија - ова се т.н. паразитски ларви. Во надворешните полу-жабри на жената се формираат ембриони, во природни услови, нивниот развој се јавува во есен и во зима, а потоа ларвите достигнуваат во фаза на глохидија и се пуштаат во резервоарот преку сифони во пролет.

Како изгледаат ларвите:

 1. Ако ги гледате со голо око, нивниот изглед наликува на кафеава слуз.
 2. Ларвата има двовална школка; дентикулите се наоѓаат на вентилите.
 3. Тие се избрани од женката со помош на каранфилче, како и леплива нишка за byssus.
 4. Со него, мекотецот е залепен на риби што поминува.
 5. Зголемената ларва каснува во кожата, за кратко време паразитира на кожата на рибата.
 6. Во исто време, кај жител на реката се формира тумор.
 7. Откако ларвата расте, ја остава храната што ја храни, се спушта на дното, каде што живее независно.

Безглавица не може да се чува во аквариум со видови риби што можат да го јадат. И, исто така, забележете дека мекотел може да им наштети на жителите на аквариумот. Безглави може да ги расипе алгите, нејзините паразитски ларви ќе доведат до рибино заболување. Исто така, присуството на мекотели во терариумот ќе доведе до смрт на мали или млади жители на аквариумот. За да се избегне инфекција, треба само една индивидуа да се чува во резервоарот.

Измет на животни содржи фосфор и азот - ова предизвикува активен раст на водните растенија.Затоа, експертите не препорачуваат да чувате многу без заби во еден аквариум. Ивотните не толерираат црви од планија. Тие можат да се воведат во аквариумот преку загадена почва, жива храна или растенија. Планерија јаде ларви без заби, а исто така може да се заглави во жабри на возрасни, а со тоа предизвикува астма во второто. Безгласно диоексно, но по изглед момчињата не можат да се разликуваат од девојчињата.

Карактеристики и опис на видовите

Сега експертите бројат повеќе од 50 видови на мекотели. Меѓу нив е и обичниот без заби или лебед, патка, тесен. Карактеристики на други видови:

 1. Обичен без заб расте во должина не повеќе од 20 см, има тенки wallsидови.
 2. Патка мекотел достигнува должина не повеќе од 15 см.
 3. Тесен заб е редок вид, се разликува од останатите во рамни школки.

Во резервоарите на Русија, покрај вообичаената без заб, може да се сретнат и други видови на лица. Заеднички езерце, обичен килибар, обичен бленда.

заедничко езерце
Прудовиќ спаѓа во класата на гастроподи

Детален опис на видовите:

 1. Заедничкото езерце е претставник на видовите мекотели, што е класифицирано како гастропод. Карактеристична карактеристика на езерцето е нејзиниот метод на движење во вода. Тој има посебен орган наречен „нога“. За време на движењето, ногата е насочена нагоре, додека малку испакнати над површината на резервоарот. За да се спречи поединецот да се удави за време на движењето, средината на ногата се наведнува надолу, формира облик на брод. И додека школка е насочена надолу. Ваквото оригинално движење не е целосно разбрано од научниците. Големината на езерцето е 5 или 8 см. Бојата на обвивката има различна боја од темно кафеава до жолта, а нејзината структура е тенка и транспарентна. Прудниците се класифицирани како мекотели, тие се хранат и со животинска и растителна храна. Но, главно водните растенија, лисјата и алгите се користат како храна.
 2. Килибарната килибар припаѓа на белодробната подкласа на мекотели, припаѓа на семејството килибар. Возрасни лица достигнуваат должина до 22 мм.
 3. Ролетната е многу мала, нејзината големина не надминува 1 см. Разликата помеѓу ролетните е во тоа што дишат со порозни жабри. Затоа, животните се класифицираат како белодробни.

Безглавица е интересен животински вид кој често се наоѓа на дното на руските резервоари. Нивните школки од мајчина бисер е тешко да се промашат. Тие живеат добро не само во диви езерца, туку и во домашни аквариуми.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Што дише и каде е безглавиот заеднички