ma.AquaFans.ru

Како да растат растителни ракчиња дома

Артемија Салина.

Артемија соленост е мала рак, која се наоѓа во водните тела со солена вода.

Денес, тоа има индустриско значење - се одгледува и одгледува како храна за риби. Прво треба да фатите јајца од Артемија, а потоа да растат nauplii (ларви), кои можат да хранат млади риби и возрасни.

Артемија плунка голема.

Карактеристики за одгледување

Просечната големина на ракчиња од саламура за капење nauplii е 0,5 мм, нивната тежина е 1/100 мг. По 12 часа ќе се појави нивниот прв молт, а пред него ларвите сè уште нема да се хранат. Откако ќе влезат во втората фаза на ларвата, ќе започне филтрација на вода и апсорпција на бактерии, едноклеточни алги и детритус. Доколку се чуваат на температури над 25 Целзиусови степени, науплиите ќе станат возрасни за неколку дена, а за 8 дена ќе достигнат до 15 молтри. Cycleивотниот циклус на Артемија е шест месеци.

Артемија плунка под микроскоп.

Артемијата соленост е хранлива храна за аквариум и комерцијална риба. Ракови од ракови се погодни за хранење есетра риба заради нивната висока хранлива вредност. Денес, постојат нови технологии за чување ракови, во кои нивното масовно одгледување може да ги задоволи индустриските потреби. Ракови може да се инкубираат во фабрики во аквариум, и во куќа каде има мал аквариум.

Погледнете ја артемијата под микроскоп.Во градски стан, одгледувањето ваква добиточна храна може да изгледа проблематично. За акварист за почетници, полесно е да се фатат или купуваат цисти на ракови, и да се отстранат nauplii со помош на апаратот Вајс. Во продавниците за домашни миленици, јајцата на Артемија често се продаваат без капсули, кои можат да се хранат со СРЈ риба за мрестење, кои веќе се мали микроскопски цилијати.

Апарат за одгледување на саламура ракчиња артремија.

Артемија јајце солена вода.

Поголемо пржење на жива риба и големи видови на мрестење од првите денови на животот може да јадат јајца од Артемија или Наупли. Цистите мора да бидат надвор од капсулите (распаднати). Таквите цисти се безбедни. Декапсулираните цисти треба да се полнат со вода 20 минути пред хранењето. Потоа исплакнете ги под млаз вода во капрон или мрежа за газа за да ги отстраните производите за распаѓање што се формираат за време на продолжено складирање.Ако дадете decapsulated цисти за пржење, тогаш изгледите за изградба на инкубатор исчезнуваат. Исто така, минимизиран е ризикот од фаќање на инфекција, напад на живи саламура ракчиња nauplii на СРЈ. Напади на ракови ларви често се случуваат во морски аквариуми, каде што младите наупили растат побрзо од СРЈ. Ако се хранат со јајца, нема да има опасност, но има недостатоци на таквата храна. Цистите паѓаат на дното и не пливаат во дебелината на резервоарот. Со текот на времето, некои од нив ќе се најдат со СРЈ, но повеќето ќе треба да се отстранат со свои раце.

Изградба на апарат за одгледување наупли

Сигурен начин да се избегне неволја е да се изгради уред за засилување. Како резултат на тоа, ископаните nauplii можат да се сервираат пред да се хранат самите. Уредот ви овозможува да одгледувате и растат многу ларви. Опремата е пластично шише со дното свртено наопаку. Атомизатор мора да се инсталира во плута и вратот на шишето. Needе ви требаат 2 вакви шишиња.

Домашен апарат за размножување на ракчиња со саламура на ракчиња.

Во две шишиња, треба да истурете 1 литар раствор од маса или морска сол без адитиви и јод. Треба да го подготвите решението на следниов начин: 3 лажици сол во 2 литри вода. Понатаму во резервоарот треба да истурете цисти на Арттемија - 1 лажичка без врвот на литар вода. Треба да се запомни дека овие ракови се плодни, сепак, одгледувањето дома ќе даде до 40% од живи ларви. Затоа, за да добиете повеќе живи ларви, треба да земете повеќе јајца. По еден ден, направете ја истата постапка со второто шише. Еден ден подоцна, во првиот резервоар се формираат нови наупли, кои се погодни за хранење до пржење. Новите цисти можат да се истурат во слободен резервоар.

Погледнете како да растете артемија дома.

Мора да се испорача проток на воздух на атомизаторот во шишето, така што цистите не се ставаат на дното, туку се во колоната за вода. Температурата треба да се одржува на 28-30 ° С. 30 минути пред да ја нахрани рибата, неопходно е да се запре протокот на воздух. Празните школки ќе се кренат, а неоткриените јајца ќе потонат на дното. Подобро е да се филтрираат науплиите што лебдат во вода преку густа мрежа, а филтрираната солена вода повторно може да се истури во инкубаторот.

За повторно да ја измиете солта, ларвите можете да ги ставите во посебен сад со свежа вода, по што можат да го нахранат СРЈ. Најактивните и тврди ларви можат да живеат во свежа вода само 6 часа. Ако ви се даде таква храна на СРЈ морска риба, тогаш дајте му мала количина, така што СРЈ да има време да ги јаде сите. Инаку, брзо зрелите ларви ќе ги изедат самите СРЈ, а сопственикот на аквариумот веројатно нема да очекува таков резултат..

Артемија хранење плунка.

Што друго треба да знаете за саламура од ракчиња и ларви:

  • Ракови со артериемија плунка никогаш не спијат. Можеби се во мирување, но за целосна активност им е потребна постојана будност..
  • Ова е едно од најстарите животни на планетата, кое постои тука повеќе од 100 милиони години..
  • Кај возрасната артмија има три очи, едно се појавува во фаза на развој на ларвата, кај возрасни се развиваат уште 2 очи.
  • До двесте јајца може да бидат во вреќата со женски јајца.
  • Дома, ларвите на Артемија треба да се хранат со квасец од пекари. Тие се воведуваат во растворот сè додека медиумот не е облачен. По хранењето, ларвите може да се дадат на риби по 7 дена. Тие, исто така, јадат добро едноклеточни алги..

Погледнете исто така: Видови на добиточна храна за аквариум риби

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да растат растителни ракчиња дома