ma.AquaFans.ru

Ампуларија

Убава ампула

Убава ампула

YЕЛО СНАИЛ АМПУЛАРИУМ
ВО ВАШИОТ Аквариум

Овој жолт полжав е ампула, добро познат на секој акварист. Можеби само почетник lубител на аквариумскиот свет, одејќи во продавницата за миленичиња се прашува за овој жолт, притаен жител на аквариумот.

Оваа статија ќе помогне да се прошират информациите за овој жолт полжав - „нарачки за аквариум“. Во него ќе најдете одговори на многу прашања што ве интересираат. Така,

Накратко за најинтересните за ампулариумот:

- Концептот на ампулариум - опфаќа целото семејство на полжави од слатководна вода што се делат на родот и живеат низ целиот свет.

- Големината на ампулата е од 5 до 15 см., Што зависи од видот. Има навистина гиганти.

голем ампулариум

голем ампулариум

- Yellowолтите полжави живеат 1-4 години (во зависност од температурата на водата и другите услови).

- Удобна температура на водата за ампули 22-24C и погоре. Патем, оваа температура на аквариум вода е исто така удобна за многу аквариум риби, па затоа едноставно нема никакви тешкотии во нивното заедничко одржување. Напротив, има само предности од таквата симбиоза.

- Полжавите дишат атмосферски воздух преку сифонска цевка, но имаат и жабри.

- Полжави ампули.

- Полжавот има обвивка од уста, што е неопходно да се заштити од агресори и да се чекаат неповолни услови.

- Ако има малку калциум во водата во аквариумот, жолтата обвивка на ампулариумот ќе пропадне.

- Кога купувате полжави, подобро е да земете ампули со мала големина. Прво, колку е поголем полжавот, толку е постара, што значи дека ќе живее помалку со вас, и второ, малите полжави се многу побрзи од возрасните.

- Ампулите не се само жолти, туку и сини, виолетови и кафеави, итн..

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

Содржината на жолтиот полжав е ампулариум:

Чувајте ја ампулата во редовен резервоар за риби. Полжавот е компатибилен со многу видови риби, но имајте во предвид тоа некои риби се обидуваат да ги стискаат своите мустаќи, некои риби јадат мекотели. Со оглед на што, препорачуваме да чувате ампули со мирна и агресивна риба, и ако се сомневате, консултирајте се со продавач на продавница за миленичиња. Ампулите не живеат долго со гура, други риби лавиринти, со тетрадони, со курпни и агресивни циклиди на Африка и Америка. Понекогаш, жолти полжави каснуваат дури и навидум безопасни златна рипка. Што да правам со тоа? Имате две опции: или депонирајте ја ампулата, или оставете ги да ја хранат рибата. Ако забележите дека полжавите се „угнетувани“ од ампулата и не правите ништо, треба да знаете дека жолтите мекотели имаат 1 недела да живеат...

Аквариумот може да биде со минимална големина, главната работа е дека е со капак. Инаку, една ноќ, одејќи во кујната, можете да слушнете карактеристична трошка под нозете!

Исто така, треба да се грижите за воздушниот простор под капакот. Прво, полжавите дишат атмосферски воздух. И второ, ампулариумите обично лежат јајца токму во воздушниот простор (за ова, растојанието помеѓу капакот и водата треба да биде најмалку 10 см.).Ампуларија

Ампулите се скромен по содржина. И параметрите на водата навистина не се важни. Кога ги чувате рибите, ги инсталирате, во секој случај, филтер, и, како по правило, ако не сте мрзливи, редовно заменувајте дел од водата со свежа вода - ова е сосема доволно за ампулариум. Она на што треба да обрнете внимание е содржината на калциум во аквариум вода, ако не е доволно, тогаш ампуларната обвивка ќе биде уништена. Мали морски школки можат да бидат расфрлани по дното. Исто така, се препорачува додавање на мермерни чипови, чипови од варовник, итн. Во крајна линија е дека е подобро да се чуваат полжави во тврда и алкална вода, pH вредност, dH повисоки од 7. Според тоа, пожелно е рибите да бидат „алкални“, бидејќи има многу вакви риби, на пример, повеќето живи риби (овци, мелети, мечувалци, пецилија, итн.) ) се такви.

На ампуларите не им е потребно лично хранење, тие се всушност сештојади и задоволни се со остатоци од храна за риби, растенија, итн. Патем, ампуларијата е одличен рецепт за аквариум, тие не се залагаат да се „лепат“ на мртви риби и други мртви организми. Сакајте скапана кора од банана.

Размножување и размножување

Стимул за ампули за парење е зголемување на температурата во аквариумот и добра исхрана. Како по правило, за ова се носи „стадо“ од жолти полжави, бидејќи практично е невозможно да се прави разлика помеѓу полот на полжавот.

Па, тогаш ... едно убаво утро на wallидот на аквариумот или капакот ќе најдете спојка кавијар, која женската ампуларија ја одложи ноќе.

cavидарија со кавијар

cavидарија со кавијар

ампуларна репродукција

ампуларна репродукција

По околу три недели, првите полжави-бебиња се појавуваат од кавијарот, кои јадејќи ја школка, обезбедуваат свој пат до слобода.

Препорачливо е да се испушти малолетничка ампуларија од обичен аквариум, бидејќи некои риби не се спремни да ги вкусат за вечера. За да не ги фатат младите што се појавиле, некои акваристи однапред го префрлаат asonидањето во посебен аквариум (тие ја маваат theидарството, внимателно го префрлаат и го пренесуваат).

Па, тогаш, малиот ампулариум се целосно независни. Особено грижливите сопственици, во прво време ги хранат со месна храна за риби.Детален опис на множење на полжави. Полжавите се диоексни и ги оставаат своите јајца надвор од водата. Оплодениот женски ампулариум ползи надвор од водата и лази некое време во близина на површината или на капакот, како да барате место за идно mидање (затоа, препорачливо е да не додавате 10 см water вода во аквариумот). Лежењето јајца обично се поставува во вечерните часови. Јајцата со ампулерија се големи (со дијаметар до 2 мм) и на почетокот многу меки и еластични. Тие излегуваат по пределот на гениталиите на нозете на кохлеата и се лепат на стаклото.

Со притискање на нозете, женката ги менува, формирајќи густа asonидарија која личи на куп грозје. По околу еден ден, theидањето се стврднува. Јајцата од ампуларија престануваат да бидат сјајни дури и за време на мрестење, школка се стекнува со сребрена боја, и целата mидарија како целина станува розова. Со текот на времето, бојата се затемни, а непосредно пред изведување на млади полжави, јајцата стануваат целосно црни.

Развојот на јајца зависи многу од температурата на водата. На температура од 24-26 °, развојот се одвива за 12-15 дена, на температура од 18-20 ° се влече до 20-25 дена. Вториот важен фактор од кој зависи успешниот развој на јајцата е влажноста на околината. Со недостаток на влага, theидарството се суши, а ембрионите умираат. Во исто време, не треба да се кондензира, што го расипува површинскиот слој на јајца и ги убива ембрионите.

Младите полжави од ампулариум прават дупки во shellидарската обвивка и паѓаат во вода. Подобро е да ги одгледувате во мали езерца, хранејќи ги исецкан патка, богатство, зелена салата, попарени циклопи. Тие растат на толку строги, а брзо. Во исто време, неопходно е постојано да се следи квалитетот на водата, која мора или периодично да се филтрира или да се заменува редовно.

Ампули се одгледуваат во текот на целата година. За неколку дена. во мали интервали, женката лежи неколку гнезда. Големината на theидањето постепено се намалува. По активниот период следува голема пауза, а потоа сè повторно се повторува. Ако една жена се сопне на претходно отпуштен од неа или на некој друг asonидарски, таа не ја допира. Ампуларите достигнуваат пубертет околу возраст од една година.

Сето погоре е само плод на набудување на овој вид полжав и собирање разни информации од сопственици и одгледувачи. Ние би сакале да споделиме со посетителите не само информации, туку и живи емоции, дозволувајќи ви да поцелосно и посилно навлезете во светот на аквариумот. Регистрирајте се, учествувајте во дискусии на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите миленици, ќе ги опишете нивните навики, однесување и содржина, ќе ги споделите вашите успеси и радости со нас, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите . Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.


Преглед на фотографии на убави фотографии со жолта ампула на полжав

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулерија фотографија

ампулариум

ампулариум

Интересно видео за ампуларијата со жолт полжав

Интересна видео приказна за Теодокс

Зачленете се на нашиот YouTube канал за да не пропуштите ништо

Теодокс - пауза за алги во аквариум!

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Ампуларија