ma.AquaFans.ru

Како да го нахрани срј?

Некои акваричари можат да се спротивстават на тоа дека многу малиот СРЈ на некои риби не јадат суво храна добро. Од една страна, таков феномен се одвива, од друга страна, не е вообичаено да се купи многу мала СРЈ. Скоро секогаш, аматерите купуваат риба што е доволно стара за да користат вештачка храна. Во понатамошниот текст, деталите што се непринципиелни за почетниот акварист ќе бидат дадени во мали принтови, односно оние на кои не им требаат овие прашања можеби нема да ги прочитаат. Кој се грижи која е разликата помеѓу рибите СРЈ и возрасната во однос на добиточната храна, прочитајте го следниот текст.

Специфичноста на СРЈ е во тоа што не е физиолошки, физички и ментално развиен организам (во смисла на однесување и условени рефлекси). Сето ова важи не само за пржење риби, но исто така и за повеќето новородени `рбетници. Затоа:

1. Варењето на СРЈ е повеќе „ориентирано“ кон одредена храна. Не е целосно развиена и затоа едноставно не е во состојба да го обработи она што возрасните риби лесно го варат.2. Физички, пржените не се во состојба да проголтаат голема храна и затоа збирот на неговите извори на храна е ограничен, и бидејќи на различна микрофлора и фауна во различни биотопи, на СРЈ на различни видови риби им се потребни различни почетни извори.

3. Во СРЈ, активноста на централниот нервен систем не е целосно развиена. Неговото однесување е ограничено со едноставен и мал генетски наследен збир на безусловни рефлекси. Како резултат, тој едноставно не може да разбере дека може да се јаде она што му го давате. Тој има став кон одредени својства на храната, врз основа на што се донесува одлука дали ова може да се јаде или не. Бидејќи наследните својства не се константни (инаку живите организми не би можеле да се развиваат), растенијата за храна (и не само растителните растенија) постепено се менуваат. Затоа, колку подолго се одгледува видот, толку полесно станува при размножување и хранење. Рибите кај возрасните имаат поразновидни однесувања, заради присуството на условени рефлекси кои се произведуваат во текот на животот.Врз основа на ова, за да се создаде целосна храна за СРЈ, потребно е да се дознае нејзината дигестивна „ориентација“ и инсталациите за храна. Бидејќи и првата и втората се различни за различни видови риби, храната на крајот ќе биде специфична. А сепак, една од инсталациите за храна за многу СРЈ е ова - добиточната храна мора да се движи и, најверојатно, не само да се движи, туку на одреден начин. Понекогаш е невозможно да се постигне од вештачко добиточна храна.

За хранење СРЈ, може да се користат култури за добиточна храна. Во овој случај, препорачливо е да се фокусирате на видовите на добиточна храна што живеат во солена вода. Таквите извори на храна не содржат патогени карактеристични за изворите од слатководни тела на вода..

Уште во првите денови од животот, неопходно е да се користат розовите афери со голема заграда Brahionus plekatilus. Високо протеински ларви на саламура од саламура Artemia salina, исто така, ќе биде одлична храна за малку израснат СРЈ. Можете да ја добиете културата на rotifers и саламура од јајца од ракчиња, како и совети за нивно одгледување, на нашата изложба-продажба.

Само би сакал да се потсетам на очигледната вистина, која честопати ја забораваат убителите на почетниците. Одгледувањето одреден вид риба не е ни третина од материјата, најтежок процес е да се храни така што ќе порасне да биде навистина здрава, убава риба. Ова не е лесно дури и со најдобрата храна и опрема, бидејќи СРЈ секогаш прави значително поголеми побарувања за квалитетот на животната средина од возрасните риби.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да го нахрани срј?