ma.AquaFans.ru

Како да направите вакуумска пумпа со свои раце: мастер класа

Во индустријата, потребни се вакуумски алатки за да се отстранат големи количини на воздух и гас. Сепак, овој метод најде примена во секојдневниот живот, иако не толку одамна. Таквите уреди помагаат во складирање на храна и работи, кисела месо, пумпање гас, како и течност. Тие можат лесно да се купат во продавниците, но тие не се евтини. Постои алтернатива - сами да направите вакуумска пумпа.

Направете ја сами вакуумска пумпа
Во индустријата, потребни се вакуумски алатки за да се отстранат големи количини на воздух и гас.

Видови и обем

Правосмукалството дома се користи за отстранување на вишокот воздух од пластично пакување дизајнирано за чување облека или храна. Кога се внесува воздух, волуменот на тарот се намалува; полиетиленот цврсто се придржува кон производот. Користењето на овој метод помага да се складира храна долго време, не се влошува дури и без замрзнување.

Работите и производите за домаќинството (килими, ќебиња, перници) се значително набиени во пакетот, како резултат на што тие заземаат многу помалку простор. Треба да се напомене дека облеката за време на таквото складирање сигурно се заштитува од молци..

Благодарение на вакуумските единици, можно е да се обработат дрвени производи или градежни материјали со филм за ламиниране. Вакуум пумпи се користат за отстранување на гас или пареа во домот. Ова е неопходно со цел да се врати затегнатоста на уредите. Покрај тоа, уредите се користат во системи за сплит..

Главните видови на вакуум уреди:

 • Вода прстен - нивната работа се изведува со потопување во течен уред, кој при вртење пумпа воздух од центарот на механизмот на сечилото.
 • Склопите на роторните плочи - честопати произведени од две комори, работат со пумпање гас од првата комора до втората, обезбедувајќи работа на роторот.
 • Мембранско-клипни уреди - во нив вакуумот се создава од системот на клипот. Компримираниот гас ја напушта комората со помош на вентил, обезбедувајќи намалување на притисокот и проток на нови делови. Таквите уреди се сметаат за еден од најразновидните и тивки..

Наједноставни уреди

Ако уредот беше потребен итно, можете брзо да направите едноставна вакуумска пумпа со свои раце. За ова ќе бидат потребни две пластични шишиња со различни дијаметри, кои лесно се поставуваат едни во други. Еден од нив ќе ја игра улогата на клипот, затоа треба да изберете контејнери што се приближни во дијаметар, инаку ќе треба да се направи помал слој за запечатување на помалиот. Покрај тоа, ви треба црево од пумпата за велосипеди.

Вакуумска комора
Ако уредот беше потребен итно, можете брзо да направите едноставна вакуумска пумпа со свои раце.

Прво треба да го отсечете вратот на поголем сад. Потоа, направете дупка на дното на помалото шише и вметнете ги шишињата едни во други (треба да се напомене дека однатре можеби ќе ви требаат заптивки што можат да се направат со леплива лента). Потоа зашрафете го цревото во голем сад, секогаш во спротивна насока. Уредот ќе пумпа воздух кога клипот се движи од помал резервоар.

Модернизација на пумпата за манжетни

Можете да направите вакуумска пумпа за транспорт на воздухот со свои раце од кој било уред со манжетни. За овие цели, дури и уреди за велосипеди се погодни. Се разбира, подобро е да земете пумпа за автомобили, бидејќи со нејзиното подобрување ќе биде многу помалку проблеми.Чекор-по-чекор инструкции за производство:

 1. Отклучете го уредот за автомобили.
 2. Извадете ги манжетните и превртете го обратно..
 3. Повторно поставете го уредот во обратен редослед. Разликата е во тоа што манжетните се свртени наопаку.
 4. На влезот до пумпата, каде се наоѓа цревото, со кое се испумпува воздухот, заврткајте го вентилот за проверка. Вториот треба да функционира со тоа што ќе дозволи проток на воздух од садот кон уредот. Не треба да има движење на воздухот во спротивна насока. Враќачкиот вентил може да се купи одделно или да се земе од компресорот на аквариум. Непосредно пред инсталацијата, треба да внесете во неа. Таа страна, која нема да го пропушти воздухот, е навртувана на пумпата, а втората на цевката. Треба да се напомене дека уредот е сосема доволно за да се задоволат потребите на секојдневниот живот, но за да се создаде длабок вакуум нема да работи поради малата моќност.

Вакуум на компресорот

Помоќен уред може да се добие од компресорот, кој е присутен во клима уредите или фрижидерите. Мастер час на фази на само-составување на единицата:

 1. Ослободете го компресорот од испарувачот и кондензаторот. За да го направите ова, треба да ги исечете бакарни цевки со кои се поврзани уредите.
 2. Правилно поврзете го компресорот со електричната мрежа.
 3. На влезот на уредот, фиксирајте го фино филтерот (може да се купат во која било продавница за автомобили).
 4. Прикачете флексибилно црево од саканиот дијаметар на излезот од уредот.
 5. Поврзете го компресорот со мрежата.

Со помош на таква единица, невозможно е да се испумпуваат воздушните маси кои содржат многу водена пареа. Ова може да предизвика дефект на уредот. Во овој случај, неопходно е да се направи приемник и голтка. Таквите делови ќе работат заедно како дехидрификатор..

Вакуумската пумпа може да биде независно изработена од компресор на аквариум. За да го направите ова, расклопете го и извадете ги вентилите за проверка. Кога се превртуваат вентилите, компресорот наместо да се принудува започнува да испумпува воздух. Постапката е слична на правење уред од пумпа за автомобили..Користење на медицински шприц

Таквиот уред сигурно ќе ви помогне на фармата ако треба да испумпате течност или бензин во мали количини. Следниве детали се потребни за работа:

 • мета направена од пластика;
 • флексибилна пластична цевка, нејзиниот дијаметар треба да биде идентичен со дупките на мета и шприцот;
 • 2 вентили за проверка на аквариумот;
 • шприц, чиј волумен зависи од капацитетот на уредот (колку е поголем шприцот, толку е поголема моќноста).

Пластична цевка се сече на парчиња со големина од 10 см, а потоа тие се прикачени на решетката. Тубулите треба да се вклопуваат буквално на носот на тире. Ова е неопходно за да не скокаат под притисок за време на работата на уредот.

Потоа, млазницата на шприцот е прикачена на централната цевка. Целата структура е претставена во форма на мета, од страните на кои се фиксирани две парчиња црево, како и шприц лоциран под прав агол до распределените краеви.

Следниот чекор е да ги инсталирате вентилите. Честопати тие се обележани со стрелка за обележување. Еден од нив треба да биде поставен така што стрелката се покажува подалеку од мета, а вториот со стрелката што покажува кон него. Во принцип, системот ќе биде сличен на индикаторот I / O..

Управувачот е подготвен. Со него, можете да пумпате вода од еден резервоар во друг со ставање на еден вентил во течноста, а другиот во резервоарот за пумпање. Стрелките делуваат како водичи. Вентил мора да се потопи во вода, чиј покажувач покажува на мета. Системот ќе работи кога ќе започне движењето на клипот што е на шприцот.

Единица за низок вакуум

Тоа е доста тешко да се направи тоа сами во отсуство на струг, машина за заварување и без посебни вештини. За производство на цилиндрично тело. Треба да смести вратило опремено со тркало на лопатка. За време на снабдувањето со вода, тркалото се ротира и под дејство на центрифугалните сили, сигурно ќе се создаде вакуум во уредот.

Механизмот работи со електричен мотор. Колото не треба да се инсталира директно во центарот. Ова е неопходно така што гасната маса се пумпа и се турка низ системот. Недостаток на таков уред е тоа што течноста поради која работи уредот постојано се загрева и треба да се замени.

Уредот мора да биде опремен со влезови. Со нивна помош, течноста ќе тече внатре. Покрај тоа, треба да има отвори за излез преку кои гасот може да избега. Слични механизми се користат во големите претпријатија, како и во земјоделските работи за отстранување на гасот измешан со песок или прашина. За континуирано работење, неопходно е да се обезбеди излез на гас, постојано снабдување со течност и систем за ладење на моторот.

Единица за низок вакуум
Механизмот работи со електричен мотор. Работното коло не треба да биде во центарот директно.

Промена на пумпа за автомобили

Можете да направите вакуумска пумпа со свои раце со помош на сличен уред за автомобили. Фазен процес е како што следува:

 • прво треба да го отстраните стеблото со манжетната од отворениот капак лоциран на ракавот;
 • претходно одвртете ги завртките, извадете ја манжетната;
 • свртете го второто во спротивна насока и заменете го и стеблото.

Како резултат на манипулациите, ќе се добие цевка за вшмукување, на која мора да се поврзе проверлив вентил. За време на инсталацијата, проверете дали воздухот влегува во ракавот. За да го проверите ова, неопходно е да се удар во вентилот. Цевка треба да биде поврзана со другиот крај на вентилот, кој треба да биде направен од густи, водоотпорни материјали..

Таквиот уред создава вакуум во садовите со прехранбени производи или капаци за чување облека. Штетата што може да се појави може лесно да се санира со рака. За да го направите ова, доволно е да ги проучите материјалите на уредот на оригиналната единица. Откако се запознавте со дизајнот, можете сами да го поправите уредот, без помош на скапи занаетчии.

За да направите вакуумска пумпа со свои раце, потребна ви е желба и изворен материјал. Обемот и сложеноста на производството на уредот зависи од видот на примарниот уред. Значителната заштеда на трошоците може да се смета за голема предност на независното производство на уреди..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да направите вакуумска пумпа со свои раце: мастер класа