ma.AquaFans.ru

Упатства за употреба на антибиотик биомицин за животни

Група на антибиотици со широк спектар на ефекти вклучува лекот Биомицин. Се препишува на многу животни од разни болести. Алатката може да се купи во форма на маст, прав, раствор за инјектирање. Самиот лек, како и другите тетрациклини, има горчлив вкус. Докажано е дека лекот одржува фармаколошки ефект подолг период.

биомицин за животни
Биомицин е антибиотик со широк спектар што се користи кај болести на животните

Индикации за употреба на антибиотик

Повеќето заразни болести кај животните се третираат со антибиотик Биомицин. Со негова помош се елиминираат дизентерија, колапаратифоидна инфекција, воспаление, оштетување на белите дробови, малигни карбункул. Покрај тоа, животното може да се додаде на добиточната храна полу-готов производ.

Резултатот добиен по терапијата е фиксиран одредено време. Тоа зависи од следниве фактори:

  • класа, видови и возраст на животното;
  • степен на болест;
  • метод на лекување.

Упатствата за биомицин се изучуваат пред третманот, но по испитувањето на животното. Бидејќи органите за варење не страдаат од влијанието на лекот, тој е препишан на возрасни животни и млади животни. Активната компонента не се акумулира во ткивата..

За време на терапијата, се препорачува да ги следите упатствата на ветеринарот. Претерано зголемената доза предизвикува труење, стоматитис, повраќање, оток. Ако се појават овие симптоми, консултирајте се со доктор..

Ефектот на лекот врз зајаци

Во пастарелоза на зајаци, антибиотикот се пропишува во форма на прав. Болеста е придружена со треска., интоксикација, воспаление на кожата, артритис. Нејзин предизвикувачки агенс е Pasteurella multocida.

Во хроничен тек на пастерелоза, се пропишува друг третман. Понекогаш лекот предизвикува дијареја кај зајаците. За да се намали ризикот од нејзино појавување, силос е исклучен од менито. Антибиотикот е вклучен во сложениот режим на третман со сулфонамид агенс. Дозата на лекот се пресметува земајќи ја предвид тежината на зајакот: потребни се 20 единици на 1 кг. Биомицин. Пастерелолозата се третира до 4 дена. Решението се администрира кога зајакот е во латентниот период. Помеѓу инјекциите забележан интервал од 8 часа.

биомицин за зајаци
Во пастарелоза на зајаци, антибиотикот се пропишува во форма на прав


Упатството за употреба на биомицин во прав укажува на тоа дека се препишува на зајаци за разни заболувања на гастроинтестиналниот тракт. Поретко, лекот се користи во борбата против заразни настинки. Третманот трае 5 дена. Биомицин може да се користи за да се спречи кокцидиоза.

Ако младите зајаци се разболат, терапијата трае 2 месеци. Дозата е 0,005-0,1 мл од лекот. Надминување на дозата е забрането, бидејќи дигестивниот систем на млади животни е недоволно развиен.

Лек за кокошки и прасиња

Ефектот на терапијата со биомицин кај кокошки е потврден со бројни лабораториски студии. Докажано е дека ако на 2 месеци им дадете антибиотик со храна на новородените кокошки, нивниот раст ќе забрза за 25,5%. Употребата на лекот во чиста форма придонесува за раст на кокошки за 21%. Ако го вклучите лекот во шемата со засилен биомицин, вредноста ќе биде 29%. Два месеци подоцна, тежината на бројлери кои биле подложени на ваква терапија ќе биде 1,7 килограми.

Поради брзиот раст, антибиотикот е во побарувачка на фарми. Се додава во добиточната храна. За да се постигне саканата маса, ќе бидат потребни просечно 71 ден. Точната доза не е дадена. Тоа зависи од масата на птицата..

биомицин за животни
Ако на 2 месеци им дадете антибиотик со храна на новородените кокошки, нивниот раст ќе забрза за 25,5%

Прасињата се најмалку подложни на значајни дози на биомицин. Лекот се користи за лекување и спречување на разни болести. Наспроти позадината на неговото внесување, губење на тежината и зашеметување не се забележани. Во токсична диспепсија, Биомицин е пропишан во воден раствор. Во прибелешката се вели дека лекот се зема два пати на ден, во исто време, се забележува интервал од 8 часа.Веднаш се зема доза од 20 ml на 1 кг тежина. Втората и сите последователни дози се намалуваат за 2 пати. Поради својата ефикасност, антибиотикот промовира брзо закрепнување на прасињата. Според упатствата за употреба, Биомицин со втора доза помага да се намали значително состојбата на животното.

Ако третманот се обезбеди доцна, терапијата ќе биде подолга. Биомицин како профилактик е пропишан за стимулирање и забрзување на растот на прасињата.

Во овој случај, ветеринарите препишуваат 20 ml на 1 кг тежина веднаш по раѓањето. Орално, лекот се препишува 1 пат на ден за 3 дена. Профилактичката администрација трае 15 дена. Последната доза на лекот се дава на прасињата по преминувањето во нормална храна..

Назначување на говеда и телиња

Антибиотикот е пропишан на крави за борба против токсична диспепсија. Со оваа дијагноза, се забележува тешка токсикоза, влошена од невротоксикоза. Во исто време, нарушена е рамнотежата на електролитите, метаболизмот на протеините и јаглени хидрати..

Ветеринарите препишуваат Биомицин на телињата за да спречат многу болести. Режимот на антибиотици за третман:

  • прва доза: 15 ml лек на 1 кг тежина;
  • последователни дози: 10 ml на 1 кг маса.

Лекот се дава на секои 6 часа. Една единствена доза на антибиотикот се раствора во 30 ml вода. Лекот се зема половина час пред да го нахрани телето. По првата доза, здравствената состојба се подобрува, се појавува апетит. Постепено, симптомите исчезнуваат. По 3 дена, се забележува целосно закрепнување..

биомицин за животни до крави
Антибиотик пропишан на крави за борба против токсична диспепсија

Во борбата против бронхопневмонија се користи и антибиотик. Со предметната патологија, температурата на телото се искачува на 41 степени, дишењето станува почеста и тешка. Текот на третманот трае 3 дена со дводневна пауза. Според статистичките податоци, релапс е забележан кај 2-10% од случаите.

На големи фарми, биомицин се користи за да се спречат одредени заболувања. Во овој случај, првата доза се дава половина час пред хранењето. Остатокот од деновите што треба да се придржувате до режимот на лекување. Доколку се игнорира превенцијата, здравото теле ќе се зарази после 24 часа..

Третман на диплосторептокок кај јагниња

Со диплопрептококна инфекција, јагнињата се прикажани како земаат Биомицин. Терапијата се спроведува само според резултатите од лабораториските тестови. По третманот со антибиотици, околу 90% од заразените животни се опоравуваат. Лекот се препишува во доза од 1 ml на 1 кг тежина. Се зема орално 3 пати на ден со интервал од 6-8 часа. Текот на терапијата трае 3 дена. Потоа се забележува дводневна пауза. За превенција, биомицин е пропишан и за здрави јагниња..

Јагне
Со диплопрептококна инфекција, јагнињата се прикажани како земаат Биомицин

За да може антибиотикот да има најефективен ефект, ветеринарите советуваат да го чуваат на темно место. Приемот се изведува земајќи го предвид рокот на траење на лекот. Цената на производот е ниска. Биомицин во прав е поевтина од маста.

Тешкотијата лежи во набавка на антибиотик во Русија. Повеќето ветеринарни аптеки им нудат на клиентите лекови во странство. Од аналозите на Биомицин, експертите ги изолираат Окситетрациклин, Терамицин. Овие антибиотици се нарекуваат тетрациклини. Тие помагаат во елиминирање на многу болести кај животните..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Упатства за употреба на антибиотик биомицин за животни