ma.AquaFans.ru

Тетраодон зелена

Тетраодон зелена.jpg
Извор: https://oi61.tinypic.com/2093rbd.jpg
Извор: https://bluegrassaquatics.com/media/catalog/product/cache/1/image/1200x1200/3349857272c895762683cc10c980c0b0/P/U/PUFFER_CEYLON_GREEN_LARGE.jpg
  • Други имиња: Зелена мафијашка, Тетраодон флувиатилис.
  • Потекло: Југоисточна Азија.
  • Големина: до 17 см.
  • Температура: 24–28 ° C.
  • Параметри на водата: pH 7–9, dkH 7–30.
  • Осветлување: Дифузно.
  • Однесување: агресивно.
  • Зачувување на тешкотиите: високо.

Опис

Многу чест претставник на семејството Pufferfish, кој може да се најде во регионите на Индија, Бангладеш, Шри Ланка, Мјанмар, Тајланд, Лаос, Камбоџа, Виетнам и Индонезија. За разлика од неговите роднини, овој вид не живее во солена вода, туку во солна вода, иако може да се прилагоди на свежа вода. Претпочита да остане во делови од реки и потоци со бавен проток. Горното тело има зеленикаво-жолта боја со големи црни точки, кои со возраста се спојуваат во вертикални ленти на задниот дел. Долното тело е бело без дамки. Обликот на каросеријата е овален, заострувачки на матичното стебло. На главата, големи очи со жолта ирис и средната уста, во кои се видливи забните плочи, јасно се испакнати. Кожата на зелениот тетраодон е покриена со боцки, кои во мирување се во непосредна близина на телото и се скоро невидливи. Во случај на опасност, тетраодон ја исполнува воздушната торба со воздух или вода, стекнувајќи сферична форма испреплетена со шила. Се однесува на отровна риба: внатрешните органи содржат тетродотоксин.

Услови на притворАквариум од 200 литри е погоден, со моќен филтер и, по избор, со протеински дефоамер. Скриена вода со содржина на сол од 1,00-1,010 е соодветна, иако тетраодон може да се прилагоди и на свежа и солена вода. Фино песок најдобро одговара како подлога. Дното на аквариумот треба да биде испрскано со живи камења, формирајќи пештери и засолништа, исто така можете да го оживеете олеснувањето на аквариумот со големи грицки. Осветлувањето не треба да биде светло, се препорачува да се шири светлина со помош на лебдечки растенија. Оптималната температура е 24–28 ° С, pH е од 7 до 9, а тврдоста на водата е од 7 до 30 °.

ОднесувањеТетраодон зелениот е агресивен предатор што може да им нанесе голема штета на нејзините побавни соседи или риба со бујна перки. Најдобро е да ги чувате во аквариум на видови, но со голем волумен на аквариум, можете да додадете и нивни подвижни ленти, сом или калдрма. Исто така, не се препорачува да ги чувате во аквариум на гребен или во аквариум со голем број без`рбетници..

Исхрана

Храната со тетраодон се заснова на жива храна, тие особено сакаат да јадат полжави и други без`рбетници. Не треба да заборавиме на растителна храна: во отсуство на алги, повремено е неопходно да се хранат со таблети што тонат од растителна храна.

Одгледување

Репродукцијата на тетраодон во вештачко опкружување е сложен и одзема многу време. Мрестење од 100 литри е засадено со гуми од растенија со големи лисја и е опремено со засолништа од камења. Параметрите на водата се исти како и за главниот аквариум. Препорачливо е да се користи голема количина вода, по цена од 3-4 лажици на секои 10 литри. Околу 300 јајца одат на мрестење. По мрестење, женката е веднаш отпуштена, а машкото е оставено да се грижи за потомството. Пржете го отворот за околу една недела, нахранете ги со жива прашина.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Тетраодон зелена