ma.AquaFans.ru

Вакин

Вакин златна рипка

Вакин златна рипка

Вакин е одгледувана разновидност на вештачки одгледувана украсна златна рипка. Нејзината активна селекција започна во Јапонија во 1502 година.

Вакцините против златна рипка растат, како по правило, само до триесет сантиметри (аха-аха само 30 см, а не секој розов лосос во продавница со оваа должина се случува -))))), но при одгледување на овој вид во езерца, нејзината големина може да биде и малку повеќе и достигнете четириесет и пет сантиметри и тежина од еден и пол килограм (толку убав крап за вечера). Големината не зависи само од обемот на аквариумот во кој расте, туку и од условите на чување, количината на добиточна храна и температурата на водата. Телото на златната риба на вакцините е малку издолжено и во форма наликува на телото на крапскиот крап..

Главните карактеристики на овој вид во прилог на bifurcated опашката е тело шема се состои од големи неправилни дамки на жолта или црвено-портокалова боја. Рибите со снежно бело тело и светло црвена шема се најценети. Иако примероците со метална сенка наместо бела боја се многу почести.
Вакин се одликува со истрајност и непретенциозност во содржината. И покрај нивната припадност на украсни видови, овие риби се во можност да живеат не само во аквариумот, туку и во отворени езерца во текот на летната сезона. Тие растат брзо и достигнуваат максимална големина за три години. Тие имаат висок животен век. Може да се потсетиме, на пример, рибата Голди од Англија, која живее повеќе од 45 години.

Вакин златна рипкаВакин златна рипка

За вакцина, потребен ви е голем аквариум, по стапка од најмалку 80 литри на двојка. Златната рипка е многу чувствителна на недостаток на кислород, така што аерацијата мора да биде присутна, а овие риби произведуваат многу отпад, така што опремите го аквариумот со филтер. Температурниот режим е од 18 до 22 степени, тврдоста е до 25, pH вредноста е 5,0-8,0. Подобро е да изберете лесна почва, можете да користите фини камчиња или песок, осветлувањето е пригушено, врвот.

Вакцината се храни и со живи и со суви извори, редовно е потребна исхрана на растенијата, главната работа е да не се прејадува, рибата е склона кон прејадување. Првите знаци на прејадување риби - почнува да плива од негова страна, станува слабите, во овој случај, диетата е намалена, организирајте денови за постот.

Вакин исто така сака меки аквариумски растенија, а за да ги ослободите рибите од навиката да ги јадете, треба дополнително да го храните со растителна храна (на пример, патка, салата, риска). Секогаш запомнете дека златната рипка е фитофаги.Тетра храна за златна рипка

Нивната исхрана треба да се состои од 70% од растителна храна, 30% протеини. Ви препорачуваме да обрнете внимание на статијата - како и што да се хранат златната риба. Како и квалитетна храна за нив од Тетра.

Размножување на вакцини

Вакин златна рипка

Вакин златна рипка

Сезоната за размножување е пролет-лето, поттик за мрест е зголемувањето на температурата од неколку степени. Поединците на возраст од 2 години се сметаат за зрели, женките имаат заоблен стомак, а машките почнуваат активно „да се грижат“ за девојчињата. За едно мрестење, женките можат да зафатат и до 2000 јајца, по што производителите се размножуваат.

Волуменот на мрестење треба да биде приближно 100 литри; во него се лансираат две или три машки и женски. На дното на аквариумот вреди да се постават мрежата или лисјата на растенијата, периодот на инкубација е до 3 дена, по што се појавуваат ларви, а потоа пржете. Тие се хранат со „жива прашина“ и специјални извори..

Веднаш по испуштањето од јајца, СРЈ треба да обезбеди соодветна грижа, мора да се одржат одредени показатели за киселост, цврстина, а исто така и температура на водата. Многу е важно да се обезбеди СРЈ и соодветна диета, тие треба да се хранат само со ротајзери.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Вакин