ma.AquaFans.ru

Астронота на тигар - опис и компатибилност во аквариумот

Пар астронози на тигар.

Неодамна, се поголем број акваристи почнуваат да стекнуваат егзотични риби за нивниот вештачки резервоар. И ова воопшто не е изненадувачки, со оглед дека таквите претставници на подводниот свет се одликуваат со немири во бои, бои и форми. Но, претставниците на семејството циклиди, или поточно, астрономите, добија најголема побарувачка кај таквите риби. Значи, видовите на оваа риба се многу разновидни, но најчесто ги ставаат во аквариум:

  • астроном црвено;
  • албино астронотус;
  • офталмолошки астронот;
  • орев астронот.

Но, иако овие видови се прилично чести, во денешниот напис ќе зборуваме за друга прилично интересна форма на овие риби, имено астроносот на Тигар.

Опис

Тигар астронот, или како што честопати се нарекува Оскар, припаѓа на семејството цихлиди. Однадвор изгледа како риба со прилично голема големина и има прилично светла боја. Исто така, има жив ум, што особено го ценат многу акваристи. Многу брзо ја достигнува својата максимална вредност - 350 мм.

Интересно е што Оскар е една од ретките риби што се сеќаваат и го препознаваат нејзиниот сопственик. Значи, тој може да гледа со часови како се чисти станот и плива на површината на водата како што се приближува сопственикот. Исто така, некои од нив дури и дозволуваат да бидат мозочни и изедени од рацете, на многу начини наликуваат на тие мачки или кучиња. Но, треба да бидете внимателни, затоа што при најмала навестување за опасност, тигарскиот астронот може дури и да залак.

Што се однесува до формата на телото, таа наликува на овална форма. Главата е прилично голема со големи месести заби. Во природно опкружување, нивната максимална вредност, како што веќе споменавме погоре, може да биде 350 мм, а во вештачко опкружување не повеќе од 250 мм. Нивниот максимален животен век е околу 10 години..

Различувањето на машко од женско е прилично проблематично. Значи, што се однесува до машкото, тој има поширок фронтален дел од главата и бојата на телото е направена во посветли бои. Alesенките се малку побледи во однос на машките. Но, како што покажува практиката, поочигледните одлики на машките и женските се манифестираат во периодот на подготовка за мрестење.

Иако Оскарот не припаѓа на риби кои тешко се одржуваат, не треба да се мисли дека е доволно едноставно да се набави и да се истрча во аквариум. Значи, пред сè, аквариумот мора да биде избран, фокусирајќи се на неговите прилично големи димензии. Како по правило, Оскар излегува на продажба кога неговата вредност е само 30 мм.

Тоа е причината зошто многу акваристи за почетници прават сериозна грешка ставајќи го во заеднички аквариум со волумен до 100 литри, што го надминува за неколку месеци. Значи, искусните акваричари советуваат да изберат аквариум со волумен од најмалку 400 литри. Покрај тоа, треба да се има предвид дека Оскарот е прилично агресивна риба, која не само што може да ги нападне помалите соседи, туку дури и да ја јаде.

Исто така, за да се исклучи неочекувана болест на риби, неопходно е да се создадат поволни услови во вештачки резервоар. Значи, тие вклучуваат:

  1. Одржување на температурниот опсег во рамките на 22-26 степени.
  2. Редовна промена на 1/3 од водата од вкупниот број.
  3. Присуство на аерација.
  4. Моќно филтрирање.

Што се однесува до почвата, како што е тоа треба да се користи и песок, бидејќи Оскар троши многу време во копање. Нема потреба од вегетација како таква. Значи, искусните акваричари препорачуваат да се користат тврди лисја видови, на пример, истата Анубија.тигарски астронози во аквариум

И што е најважно, не треба да размислувате ниту да направите аквариумот да изгледа како што беше планирано уште од самиот почеток. Факт е дека Оскар комплетно и целосно се смета за единствен сопственик на вештачки резервоар, затоа, потребно е да се подготвиме за фактот дека ќе копа и пренесува сè што гледа како одговара.

Важно! Со цел да се избегне скокање од овие аквариум риби, се препорачува да се покрие аквариумот.

Исхрана

Во природното опкружување, Оскарот е сезначен. Што се однесува до вештачкиот резервоар, неопходно е да се придржуваат кон одредени правила за да се исклучи дури и најмала навестување за можна болест. Значи, пред сè, се препорачува да се храни возрасна личност не повеќе од 1 пат на ден, но со оглед на нејзината големина, се разбира. Како храна, најдобро е да се користи висококвалитетна вештачка храна. Можете исто така да им дадете жива и замрзната храна како сорта..

Во некои случаи, можете да дадете тигарски астронотус и друга риба. На пример, истите превез или глупости. Но, да се направи ова е неопходно само ако има 100% гаранција дека по нивната употреба ниту една болест нема да влијае на овие риби.

Ако животинското месо се користи како добиточна храна, тогаш Оскар не само што може да биде дебел, туку и да добие дегенерација на внатрешните органи.

Одгледување

Оскар достигнува пубертет кога достигнува вредност од 100-120 мм. Нивната репродукција, како по правило, се јавува во заеднички вештачки резервоар. Но, за да се случи без никакви тешкотии во аквариумот, се препорачува да се создадат неколку засолништа и да се постават камчиња од различни големини на земја. Значи, вреди да се напомене дека создавањето на засолниште лежи целосно на рамената на мажјакот.

Откако површината на избраната камче е целосно исчистена, женката почнува да се мрести. Тогаш мажјакот ја оплоди. Периодот на инкубација на јајца се движи од 4-6 дена, а самите СРЈ се појавуваат по 8-10 дена. Како по правило, на првиот ден СРЈ се хранат со хранлива слуз, која ја лачат нивните родители, но по неколку дена тие сами почнуваат да се хранат. Значи, како добиточна храна, најдобро е да користите артемија или циклопи.

Вреди да се напомене дека со разновидна и обилна диета, СРЈ растат многу брзо. Но, за да се исклучи можната исхрана на помалите лица со нивните поголеми колеги, се препорачува периодично да се сортираат.

Во просек, жена од овој вид лежи помеѓу 600-800 јајца, така што сите добрите и лошите страни треба да се мерат пред да започнат да го планираат своето одгледување.

Компатибилност

Оскарите, како челични видови на астроноти, на пример, орев, се целосно несоодветни за одржување во заеднички вештачки резервоар заедно со неговите други жители. Иако тие не се разликуваат во прилично агресивен стил на однесување кај големи риби, но нивните мали за јадење фрлаат сомнеж во препорачливоста на нивното присуство во заеднички аквариум. Значи, идеална опција е да ги поставите во парови и во посебен сад.

Ако тоа е невозможно поради некоја причина, тогаш тие добро се придружуваат со црн пачу, арованс, манагуан циклазом. Но, тука треба да се има предвид дека во некои случаи може да се појави конфликт меѓу жителите на вештачки резервоар заради различноста на нивните карактери.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Астронота на тигар - опис и компатибилност во аквариумот