ma.AquaFans.ru

Слепа пештерска риба

слепа пештерска риба

Оваа креација, без сомнение, е едно од сведоштва за величието на природата, кое на своите креации им се додава со навистина неограничени прилагодливи способности. И покрај неговиот прекрасен изглед и специфични природни услови за живот, слепите пештерски риби се многу популарни кај акваристите. Beе бидете изненадени, но зачувувањето не е воопшто тешко. Ајде да дознаеме повеќе за оваа риба и карактеристиките на грижата за тоа дома..

Но, нејзините најблиски роднини кои живеат на површината, покрај Мексико, можат да се најдат во реки, потоци и езера во јужните Соединетите држави и во Гватемала.

Подземните езера немаат пристап до површината. Неверојатно е како овие суштества стигнале таму и како преживеале. Под земјата има храна (црви, инсекти и нивни ларви), но нема светло да се види и да се фати. Но, водата добро спроведува различни вибрации и вибрации.

Во процесот на еволуција, слепа тетра разви орган кој е многу чувствителен на нив и на какви било промени во притисокот. Се наоѓа по должината на маргините..

Со текот на времето, тој ги подобри и целосно ги замени очите, што напротив, атрофија како непотребно.

Интересно е што, ова речиси и не влијаеше на однесувањето на рибите. Се разбира, за овие подобрувања не беа потребни една или две генерации, но многу, многу повеќе.

Како изгледа слепа пештерска риба

слепа пештерска риба

Според разни извори, мексиканската тетра расте во аквариумот до 8-12 см. Нејзината форма на телото е типична за харициниформ. Тој е висок и високо срамнет со странично. Нема очи. Добро развиени странични линиски органи.

Нема пигментација. Бојата може да биде од бледо розова до малку црвеникава. Неговата заситеност зависи од условите на чување риба.

Перките се транспарентни, понекогаш малку розови. За време на мрестење кај мажјаците, тие русаат.

Сексуалните разлики се имплицитни. Мажјаците имаат помало и помало тело од женките.

Природата и компатибилноста на слепите пештерски риби

Мексиканецот Астианакс е многу мирен и скромен. Тој може да живее подеднакво добро и во осамен статус и во мала група од 4-5 лица. Јато од овие риби изгледа поимпресивно и поинтересно од осамен, бидејќи тие не можат да се пофалат со светли бои.

Од очигледни причини (овие се одликите на содржината), подобро е да ги чувате во аквариум на видови.

Сепак, некои одгледувачи им дозволуваат да се најдат во заедничко домашно езерце со други раси што сакаат убов. Астианакс нема намерно да ги навреди своите соседи. Тие понекогаш можат да ги стиснат перките, но не заради агресијата, туку кога се обидуваат да се движите во вселената.

Како да се создадат услови

слепа пештерска риба

Овие претставници на семејството харацин се погодни за одржување во скоро сите аквариуми на слатководни и не бараат дополнително комплицирано одржување. Ајде да наведеме неколку важни точки:

Димензии на аквариумот. Ако планирате да го задржите мексиканскиот Astyanax во пакет од 7-10 риби, ќе ви треба голем аквариум од најмалку 150-200 литри. За една или неколку лица, потребни се 80 литри или повеќе.

Сценографија. Езерцето е најдобро дизајнирано како дел од поплавена пештера. Можете да ставите песок и камења на дното, но подобро е да се претвори во темна подлога од парчиња карпа, како што е шкрилци. Позадината и страните може да се исечат со неа. Треба да има многу засолништа и ќошиња.

Вода треба да биде неутрален (6-, 7,8) со цврстина од 20-30 степени. Температурата мора да се одржи во опсег од 16-28, но оптимално 20-25. Треба да се замени неделно во износ од 10-15 проценти.

Осветлување направи затемнето, дури и прилично досадно. Можете да го постигнете со помош на специјални светла за ноќни аквариуми со сина или црвена спектар.

Вегетација слепа пештерска риба е рамнодушна, па искористете ја или не, одлучете сами. Ако сакате да се рекреирате природно подземно опкружување, тогаш растенијата нема да бидат потребни. И така, можете да го декорирате аквариумот по ваш вкус, но не претерувајте и не правете густи густини.

Хранење слепа пештерска риба

Во заробеништво, таа се смета за скоро сезначка. Може да се даде во живо, замрзната, сува храна или сложена храна. Главната работа е дека тоа е со висок квалитет, од доверлив производител. Рибите со нетрпение јадат производителот на цевки, крвни црви, дафнија и артемија.

Прв потомство во аквариум

слепа пештерска риба

Anoptichthys jordani (како што овие риби понекогаш се нарекуваат) стануваат способни за размножување по една и пол година. Одгледувањето е прилично едноставно. Не е потребна дополнителна стимулација на мрестење. Потомството се дава редовно.

Willе треба да подготвите пространа мрест со свежа, чиста, сместена неутрална или малку алкална вода. Нејзините други параметри:

  • цврстина 6-7,
  • температура 1-2 степени повисока отколку во постојан аквариум.

Потребна е и дополнителна аерација. Подлогата и растенијата не се потребни. На дното, можете да ставите решетка од риболов линија со мали ќелии. Таа нема да го расипе погледот, и да ги заштити јајцата од „несвесните“ родители.

Мрестот е брз, пар (1 машки + 1 женски) или гнезден (1 маж + 2-3 женски), не е врзан за времето од денот. Количината на кавијар избришана во исто време може да достигне 500-600 или повеќе парчиња.

Кавијар и ларви реагираат лошо на светлина, така што мрестот треба да се стави во целосен мрак, и ако тоа не е можно, не заборавајте да засенувате.

По два дена, ларвите се извеваат, а по уште три може да се хранат. Започнете со цилијати, наупли артемија и циклопи, како тие растат, преведувајќи во сè поголема храна. Потребно е периодично сортирање на риби по големина, бидејќи канибализам често се јавува кај СРЈ.

Слепите пештерски тетраси се навистина многу необични и интересни видови на слатководни риби украсени со зраци, и покрај недостатокот на живописно „опаѓање“ и експресивно однесување. Едноставноста на чување и размножување, мирна природа и „скромен“ егзотизам, затоа ги сакаат нивните акваристи ширум светот. Придружи се и ти.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Слепа пештерска риба