ma.AquaFans.ru

Колку полжави живеат во аквариум

Колку полжави живеат во аквариум

Практично ниту еден аквариум дома не може да го направи без полжави. Тие одамна престанаа да бидат егзотични во него и станаа познат елемент за дизајн, а некои примери се прилично убав и интересен елемент. Покрај тоа, тие се корисни: тие редовно го чистат езерцето, уништуваат отпад од риби и јадат расипани делови од растенија.

Со цел да се реши оваа или она полжав во вашиот аквариум, важно е да ги знаете не само карактеристиките на грижата за него, туку и приближното времетраење на неговиот живот, како и факторите што можат да влијаат на тоа. Ајде да откриеме колку вообичаени видови полжави живеат во домашен аквариум..

Очекуваниот животен век (во споредба со другите видови) кај ампуларијата е просечен и директно зависи од условите на притвор. На пример:

  • Ако во аквариумот се одржи стабилна температура од 23-25 ​​степени и се одржат сите оптимални услови, тогаш полжавите живеат околу 3 години.
  • Ако аквариумот е топла вода и температурата во него е од 25 степени и погоре, тогаш животот на полжавите се сведува на 1 година, или уште помалку. Причината е забрзан метаболизам, поради што сите процеси во телото на полжавот одат побрзо.
  • Ако аквариумот е кул, а температурата е под 23 степени, тогаш полжавите живеат максимум 4 години.
Исто така, во литературата постои мислење дека доколку, покрај пасиштата, дополнително да дадат специјализирани ампули, тогаш тие ќе живеат многу подолго и нивниот живот ќе биде поактивен.

Колку живее Акатина

Овој полжав не живее во аквариум, туку во терариум. Сепак, овие суштества многу често се носат дома, и затоа вреди да се зборува за нив. Во Ахатина се вреднуваат големи димензии и интелигенција. Исто така, се верува дека тие имаат позитивен ефект врз човечкиот нервен систем, обезбедувајќи смирувачки ефект..

Во просек, Ахатините живеат во заробеништво околу 5 години. Постојат познати случаи на долговечност кога миленичињата ги задоволувале своите сопственици 10 години.

Колку долго ќе живее таков полжав зависи од условите во кои ќе биде:

  • правилно избрана волумен на терариум, почва, температура (25-28) и влажност,
  • како и исхраната значително ќе го продолжи животот на вашето домашно милениче.

Колку физа живее во аквариумКолку полжави живеат во аквариум

Овие полжави некогаш дојдоа кај нас од Азија и Северна Америка. Појавата на нив не може да се нарече светла. Тие се мали, не повеќе од 2 см во должина, кафеаво.

Тие можат случајно да влезат во аквариумот, честопати се носат заедно со калеми. Тие се репродуцираат многу брзо, а да се ослободат од нив е цел проблем, дури и покрај фактот дека сакаат да празнуваат на риби.

Дури и физичарите „станале познати“ по тоа што младите можат да направат и да влечат нишки од алги меѓу алги, што трае до 20 дена и по кои полжави се креваат како јажиња до површината на водата зад атмосферскиот воздух. Физичарите живеат во аквариум само 11-14 месеци.

Колку време серпентина живее во аквариум?Овие се слатководни мекотели. Во аквариуми најчесто се гледаат кафеави и црвени калеми. Тие воопшто не ги започнуваат со цел да ги импресионираат другите, бидејќи изгледаат прилично незабележителни (школка е со дијаметар од околу 36 мм и широка нога), туку да се даде природно тело на вода.

Интересни се по тоа што можат да лази не само на тврди површини, туку и на површината на водата, свртувајќи го мијалникот. Калемите живеат во аквариум од 2 до 4 години, но во исто време успеваат да им дадат живот на неколку генерации полжави.

Колку време тигар полжав живее во аквариум?

колку полжави живеат во аквариум

Ова е гостин на слатководни води од Јужна Африка. Го доби името за изглед: на светло-кафеави ленти од карпаса како тигар.

Претпочита тврда вода, не јаде растенија и сака долни алги. Овие се многу добри средства за чистење, но склони кон "пука" од аквариумот, така што капакот е потребен!

Полжавите од тигар живеат во просек 3-4 години.

Колку долго полжавот се топи во аквариум

Овие се мали слатководни мекотели кои живеат во земјата. Во природата, тие можат да се најдат на различни места: Африка, Австралија, Азија.

Тие живеат во скоро сите аквариуми на слатководни места, каде што понекогаш не се ни забележуваат. Честопати одете таму случајно, со земја или риба.

Нивните големини се мали, само 3-4 сантиметри, а бојата може да биде жолта или темно сива. Но, нивниот изглед не е главната работа. Тие се неверојатни по тоа што се живописни, дишат со помош на жабри и водат ноќен животен стил. Просечниот животен век на овие неверојатни суштества е 2,5-3,5 години..

Како што можете да видите, полжавите во аквариумот не живеат толку долго. Во зависност од видот, овој период се движи од околу 1 до 4 години. Сепак, грижливиот сопственик може да го прошири колку што е можно, создавајќи ги најудобните услови за живот за неговите полжави.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Колку полжави живеат во аквариум